ua en ru

МВФ підготував пакет заходів для отримання Україною кредиту

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підготував пакет заходів для отримання Україною кредиту.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підготував пакет заходів для отримання Україною кредиту. Про це повідомляє прес-служба фонду.

"Технічні консультації між урядом та експертами Фонду триватимуть і надалі, з метою розробки досить амбітного пакету заходів для вирішення всіх викликів, які стоять перед Україною", - йдеться в заяві фонду.

Крім того, МВФ рекомендує проведення незалежного аудиту українських банків, щоб перевірити якість та відповідність класифікації позик, формування резервів та застави.

"...Довіра до банківської системи зросла. Високий середній рівень показника достатності капіталу є буфером проти ризиків. Великий обсяг негативної валютної позиції скорочується, однак, необхідно забезпечити подальший прогрес в цьому напрямку. Місія рекомендувала використовувати проведення незалежного аудиту банків для того, щоб перевірити якість та відповідність класифікації позик, формування резервів та застави", - йдеться в заяві.

Міжнародний валютний фонд пропонує скоротити персонал і зарплату в бюджетному секторі України. "Необхідно забезпечити амбітну фіскальну консолідацію, щоб скоротити великі потреби бюджету у фінансуванні... шляхом обмеження в бюджетному секторі фонду заробітної плати і чисельності зайнятих, скорочення субсидій і порядку витрат на закупівлю товарів і послуг", - говориться в заяві фонду.

"Влада країни розробляє пакет пропозицій по економічній політиці, направлений на коректування зовнішньоекономічних дисбалансів і активізацію економічного зростання... Місія підкреслює необхідність забезпечення істотного прогресу по всіх вказаних напрямах економічної політики", - наголошується в документі.

Згідно з заявою, економіка України демонструє ознаки поліпшення, проте залишаються істотні виклики. "Обмежена гнучкість обмінного курсу, великий дефіцит бюджету і значні квазі-фіськальниє втрати в енергетичному секторі зумовили істотний дефіцит рахунку поточних операцій і постійну втрату валютних резервів. Жорстка монетарна політика і адміністративні заходи на підтримку обмінного курсу, ймовірно, і надалі стримуватимуть інвестиції і гальмуватимуть економічне зростання", - указується в заяві.

Крім того, МВФ рекомендує "авансом" здійснити істотне підвищення тарифів на газ і опалювання для населення і прийняти графік подальшого підвищення до рівня, який забезпечить покриття собівартості.

Разом з тим для пом'якшення наслідків, які матиме коректування тарифів для найменш забезпечених верств населення, МВФ пропонує розширити надання цільової соціальної допомоги, яка повинна охопити 40% населення.

"Великий збитковий енергетичний сектор необхідно реформувати. Низькі роздрібні тарифи (які покривають лише невелику частку економічної собівартості) призводять до великих квазіфіскальних втрат, слабкості платіжного балансу, обумовлюють недостатній рівень інвестування у внутрішній видобуток і проблеми в області управління", - підкреслюється в заяві.