ua en ru

ЄС веде переговори з МВФ про надання фінансової допомоги Україні, - джерело

Європейський Союз (ЄС) активно обговорює з Міжнародним валютним фондом (МВФ) можливість надання Україні фінансування в режимі stand-by у зв'язку з посиленням економічного тиску з боку Росії наприкінці 2013 р. Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставлених чиновників ЄС.

Європейський Союз (ЄС) активно обговорює з Міжнародним валютним фондом (МВФ) можливість надання Україні фінансування в режимі stand-by у зв'язку з посиленням економічного тиску з боку Росії наприкінці 2013 р. Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставлених чиновників ЄС.

Як зазначають джерела видання, якщо в разі підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС Росія посилить тиск на Україну, ЄС готовий допомогти Україні як безпосередньо із забезпеченням природним газом, так і шляхом домовленості з МВФ про надання надзвичайного фінансування.

"МВФ відіграє дуже важливу роль і наразі ведуться переговори з ними по stand-by угоді", - сказав на правах анонімності високопоставлений чиновник ЄС.

При цьому другий чиновник ЄС, який безпосередньо бере участь у переговорах по Україні, повідомив, що в даний час відбувається обговорення з МВФ угод про фінансування, які можуть бути підписані найближчим часом.

При цьому глава місії МВФ в Україні Микола Георгієв зазначив, що немає ніякого зв'язку між підписанням УА між Україною та ЄС і одержанням фіндопомоги від МВФ.

"Там немає ніякого зв'язку між можливим підписанням угоди про асоціацію між Україною та ЄС і дискусіями про можливу програму фінансової підтримки МВФ", - йдеться в електронному відповіді Георгієва на запит Reuters.

Водночас українські чиновники відмовилися від коментарів про роль ЄС у цьому питанні, зазначивши, що Україна веде переговори з МВФ без посередників.

Нагадаємо, що раніше Президент України Віктор Янукович підготував меморандум про взаєморозуміння України та Європейського союзу про надання макрофінансової допомоги в сумі до 610 млн євро. Умови меморандуму з питання надання кредиту були підписані в рамках саміту Україна-ЄС 25 лютого 2013 р. Транші кредиту встановлені в порядку 10, 100, і двох по 250 млн євро. Крім того, меморандум включає систему моніторингу реалізації програми, а також термін її реалізації (2,5 роки з моменту вступу меморандуму чинності).

У меморандумі зазначено, що передумовою виділення коштів буде, зокрема, висновок Єврокомісії про задовільний співпраці Києва з МВФ. Крім того, сторони підписали кредитну угоду, яка встановлює термін погашення кредиту-15 років, процедуру визначення відсоткових ставок, а також умови погашення кредиту. Кредитна угода зможе набути чинності не пізніше ніж протягом 12 місяців з моменту його підписання.

Що стосується умов Євросоюзу, то, за словами Томбіньського, мова швидше за все йде про відновлення співпраці з МВФ. Місія МВФ на чолі з Крісом Джарвісом 12 лютого завершила свою роботу в Україні. Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з її представниками зазначав, що Україна сподівається на взаєморозуміння з МВФ. У МВФ діалог також охарактеризували як позитивний. Наступний візит місії МВФ в Україну для підготовки проекту меморандуму відбудеться в кінці березня.

Як заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр Україна і МВФ вже обговорили величину нового кредиту. Також він повторив вимоги, які висувалися для України раніше. Альєр підкреслив, що субсидії, що виділяються державою для компенсацій цін на газ, використовуються неефективно. За словами представника МВФ, для того, щоб відновити програму stand by, Україні потрібно вирішити питання тарифів на газ для населення.