ua en ru

Янукович виключив можливість підвищення ціни на газ для населення

Президент України Віктор Янукович виключив можливість підвищення ціни на газ для населення. Про це він заявив 29 серпня 2013 р. під час інтерв'ю телеканалам.

Президент України Віктор Янукович (на фото) виключив можливість підвищення ціни на газ для населення. Про це він заявив 29 серпня 2013 р. під час інтерв'ю телеканалам.

"Незважаючи на те, що ціна газу велика, ми не перекладаємо це на плечі населення. Ніколи, поки я буду при владі, ми цим шляхом йти не будемо", - заявив Янукович.

Зазначимо, підвищення ціни на газ - одна з вимог Міжнародного валютного фонду для видачі кредиту. МВФ відзначає, що низькі ціни для населення є популістськими і призводять до збільшення бюджетного дефіциту.

Зокрема, озвучувалося, що МВФ вимагає підвищення тарифів на газ для населення на 40%.

Раніше повідомлялося, що українська влада готується до підвищення тарифів на енергоносії. Недавно парламент ухвалив в першому читанні законопроект, який дозволяє ухвалювати ці рішення Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ), без участі Кабінету міністрів. Повідомлялося, що НКРЕ має намір підвищити на 25% тарифів на електроенергію і на 20% - на газ. Проте пізніше комісія спростувала цю інформацію.

У червні Янукович заявив: "Ті вимоги, які висуває сьогодні МВФ, вони для нас неприйнятні. Це підвищення рівня оплати населення за газ. Ми не можемо на це погодитися. Тому що це може мати негативні соціальні наслідки для населення".

Нагадаємо, Україна в 2013 р. планує спожити на 11,9% менше газу - 60 млрд 60 млн куб. м. При цьому обсяг видобутку газу в Україні буде, згідно прогнозу, буде збільшений на 6,4% - до 22 млрд 49 млн куб. м.