ua en ru

Кабмін у квітні 2014 р. розгляне питання підвищення ціни на газ для населення та ТКЕ, - джерело

Кабінет міністрів України в квітні 2014 р. по закінченні опалювального сезону розгляне питання підвищення ціни на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ).

Кабінет міністрів України в квітні 2014 р. по закінченні опалювального сезону розгляне питання підвищення ціни на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ). Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на своє джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

"Незважаючи на те, що в міністерстві наполягали на необхідності підвищення цін, соціальний блок уряду виступив проти. Там стверджують, що якщо споживати менше газу, то розмір дотацій з боку держави зменшиться, і, таким чином, можливо, ціни взагалі не доведеться ніколи підвищувати", - зазначило джерело.

Прес-секретар "Укргазвидобування" (найбільший добувач газу в Україні) Геннадій Кобаль розповів, що втримувати ціни на газ на існуючому рівні надалі буде важко, так як собівартість видобутку зростає, і компанія має потребу в додаткових інвестиціях.

"Кожен рік родовища виснажуються, і ми повинні бурити глибші свердловини. Крім того, нам потрібно інвестувати гроші в буріння нових свердловин, закупівлю обладнання, технологій. Необхідно проводити модернізацію бурового парку, купувати нові бурові верстати. Проблеми накопичуються роками, а коштів на розвиток більше не стає", - зазначив він.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський зазначає, що без підвищення цін на газ ніхто в країні не стане проводити енергозберігаючих заходів: "Для того, щоб підвищувати енергоефективність, необхідні вкладення в енергозберігаючі заходи. Слід залучати кредити на модернізацію інфраструктури, від того ж Світового банку та ЄБРР. Але ніхто не стане інвестувати кошти і вкладати кредити, поки ціна газу настільки низька, що навіть не покриває собівартості газу".

Нагадаємо, МВФ вимагає від України підвищити ціни на газ для населення на 40%. Українська сторона сподівається виключити з переговорного процесу з МВФ вимоги підвищення цін. За словами чиновників, таку можливість дають перспективи використання потенціалу внутрішнього видобутку газу, а також проведення заходів з енергозбереження.

Раніше повідомлялося, що українська влада готується до підвищення тарифів на енергоносії. Парламент прийняв у першому читанні законопроект, який дозволяє приймати ці рішення Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ), без участі Кабінету міністрів. Повідомлялося, що НКРЕ має намір підвищити на 25% тарифи на електроенергію і на 20% - на газ. Проте пізніше комісія спростувала цю інформацію.

Нагадаємо, Україна в 2013 р. планує спожити на 11,9% менше газу - 60 млрд 60 млн куб. м. При цьому обсяг видобутку газу в Україні, згідно з прогнозом, буде збільшено на 6,4% - до 22 млрд 49 млн куб. м.

Ціна російського газу для України цього року становить близько 430 дол. за тисячу кубометрів. Київ скорочує обсяги закупівель через завищені ціни. При цьому "Нафтогаз" щорічно несе мільярдні збитки через різницю в цінах купівлі-продажу.