ua en ru

Вибори президента 2019: коли почнеться реєстрація кандидатів

Вибори президента 2019: коли почнеться реєстрація кандидатів Ілюстративне фото (twitter.com/RomanchVlad)

Ключові етапи і календар виборчої кампанії 2019 Україна

Календар виборів президента 2019 стартує з моменту початку виборчої кампанії - наприкінці грудня, а голосування в першому турі відбудеться 31 березня. Детально про те, коли почнеться реєстрація в ЦВК і висунення кандидатів на президентський пост - в матеріалі РБК-Україна.

Дата початку виборчої кампанії 2019

Згідно із законодавством, вибори президента України проводяться в останню неділю березня на п'ятий рік повноважень чинного глави держави. Таким чином, дата чергових виборів - 31 березня 2019 року.

Не пізніше, ніж за 90 днів до вищевказаної дати, повинна початися виборча кампанія. Вже 30 грудня Центральна виборча комісія України оголосить про початок процесу обрання президента країни.

  • 31 грудня 2018 року - старт виборчого процесу, початок висунення кандидатів від партій і реєстрація кандидатів-самовисуванців.
  • Передвиборна агітація кандидатів на пост президента стартує з моменту подачі документів в ЦВК і триватиме до 00:00 30 березня 2019 року.
  • 4 лютого 2019 року - останній день для подачі документів від кандидатів у Центрвиборчком.
  • До 9 лютого 2019 року процес реєстрації кандидатів в ЦВК завершиться, на підставі чого буде складено офіційний список кандидатів на президентський пост.

виборча кампанія розпочнеться 31 грудня 2018Фото: виборча кампанія розпочнеться 31 грудня 2018 (twitter.com/RT_russian)

Вибори президента 2019: кандидати

Багато українських політиків вже підтвердили участь у президентських виборах 2019 або ж публічно висловили свою зацікавленість.

Потенційним кандидатом є чинний глава держави Петро Порошенко. Однак офіційно свою участь у виборах він ще не підтвердив і заявив, що оголосить про своє рішення після початку виборчої кампанії.

Юлія Тимошенко оголосила про висунення на президентський пост влітку 2018 і представила свою програму "Новий курс країни".

Підтвердили участь у президентських перегонах колишній глава СБУ Валентин Наливайченко, політик і дипломат Роман Безсмертний.

Із заявою про намір брати участь у виборах виступили лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко, екс-регіоналка Інна Богословська.

У президенти збирається йти екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. Український бізнесмен і народний депутат ВР VIII скликання Сергій Тарута буде висуватися на президентський пост від партії "Основа".

На початку жовтня міський голова Глухова Мішель Терещенко склав повноваження і оголосив про участь у президентській кампанії 2019. Також за президентський пост буде боротися мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, що ЦВК визначила бюджет виборчої кампанії 2019.

Відстежуйте найсвіжіші новини з виборів 2019 на РБК Україна.