ua en ru

Туреччина проти Росії та Сирії: всі подробиці ескалації в Ідлібі

Туреччина проти Росії та Сирії: всі подробиці ескалації в Ідлібі Фото: загострення в Ідлібі (indianexpress.com)

Сирійська сторона завдала контрудару, загинули понад 30 турецьких військових

З 27 лютого в сирійській провінції Ідліб після важких втрат армії Туреччини різко загострилася ситуація. РБК-Україна слідкує за ескалацією конфлікту Туреччини проти Сирії, яку підтримує російська сторона.

Туреччина наполягає на відведенні армії Асада

На переговорах в Анкарі за участю російської та турецької сторони сьогодні обговорили оголошення стійкого перемир'я в Ідлібі. Крім того, Туреччина вимагає відвести сирійську армію за межі, позначені в сочинській угоді.

Радбез ООН проведе екстрене засідання

На 23:00 за київським часом збирається Рада безпеки ООН щодо ситуації в Ідлібі. Турецькі ЗМІ повідомляють, що засідання ініціювали США, Британія, Німеччина, Франція та інші країни.

НАТО солідарно з Туреччиною і готує підтримку

Генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив солідарність з Туреччиною. Він також заявив, що Росія і Сирія повинні припинити наступ і почати поважати міжнародне право.

Росія відреагувала на ситуацію в Ідлібі

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив співчуття у зв'язку із загибеллю турецьких військових. Він також заявив, що російська сторона робить все для того, щоб убезпечити їх. Крім того, він підкреслив, що передані напередодні координати не містили ті місця, де в результаті загинули турецькі військові.

Лавров заявив, що вони загинули, опинившись "в рядах терористичних формувань".

Ердоган і Путін посилять комунікацію через ескалацію в Ідлібі

Сьогодні відбулася телефонна розмова між президентами Туреччини та Росії. Сторони домовилися посилити комунікацію, оскільки в Сирії присутні російські військові, які підтримують армію Асада. Також повідомляється, що Ердоган і Путін проведуть зустріч.

Туреччина виступила зі звинуваченнями на адресу Росії

Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що турецькі війська потрапили під удар, попри те, що про їхнє розташування знала російська сторона. За його словами, сирійська армія бомбила навіть медичні військові автомобілі.

Анкара вразила понад 200 об'єктів

Міноборони Туреччини виступило із заявою, що удару у відповідь накрив понад 200 сирійських об'єктів, в результаті чого знищено 5 вертольотів, 23 танки, 23 знаряддя і САУ, зенітно-ракетний комплекс SA-17, зенітний ракетно-гарматний комплекс SA-22.

Україна, Євросоюз і ООН відреагували на загострення в Ідлібі

МЗС України вже висловив стурбованість ескалацією в Ідлібі і засудив дії режиму Башара Асада. Крім того, Київ розкритикував дії Росії, яка надає всіляку підтримку армії Асада.

Своєю чергою, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель заявив, що ескалація в Ідлібі загрожує відкритою міжнародною військовою конфронтацією. ООН також закликала негайно припинити ескалацію.

Рада НАТО збереться на екстрене засідання

У п'ятницю, 28 лютого, за запитом Туреччини збереться засідання Ради НАТО. Зазначимо, згідно з договором про членство в НАТО, будь-який член альянсу може подати запит на консультації в умовах загрози його територіальної цілісності.

На тлі ескалації Туреччина відкрила кордон з ЄС для біженців

В умовах загострення в Ідлібі Анкара вирішила більше не стримувати потік сирійських біженців до Євросоюзу. На сьогодні в країні близько 3,7 млн біженців з Сирії.

Анкара всю ніч бомбила сирійські позиції

У відповідь на атаку армії Асада президент Туреччини Реджеп Ердоган провів екстрене засідання, за підсумками якого оголошено про готовність ввести воєнний стан. Крім того, турецька армія всю ніч бомбила штаби, склади та позиції сирійських бійців. Дані про втрати різняться - Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини заявляє про 16 загиблих, Туреччина - про 309 нейтралізованих супротивників.

Туреччина зазнала важких втрат в Ідлібі

Увечері 27 лютого сирійські урядові війська нанесли авіаудар по колоні армії Туреччини. За останніми даними, в результаті удару загинули 34 турецьких військових, ще 36 отримали поранення.

Авіаційний контрудар було завдано в районі міста Бехун після того, як турецька сторона спільно з опозиційними режиму Башара Асада бійцями відбили два населених пункти на стратегічній трасі, яка веде до Алеппо.