ua en ru

Третій день страйків в Білорусі: що зараз відбувається в країні

Третій день страйків в Білорусі: що зараз відбувається в країні Фото: протести в Білорусі (twitter.com/tutby)

Громадяни проведуть наймасштабніший в історії країни марш свободи

У Білорусі третій день проходять страйки на найбільших підприємствах країни. Працівники вимагають припинити насильство з боку правоохоронців і провести нові вибори президента, більш докладно про ситуацію в країні - в матеріалі РБК-Україна.

3:45 Демонстранти анонсували наймасштабніший в історії Білорусі марш свободи. Очікується, що захід розпочнеться цієї неділі, 16 серпня, о 14:00.

Захід в Мінську почнеться з проспекту Незалежності, учасники пройдуть центральними вулицями та площами. Марш відбудеться і в інших містах і населених пунктах країни.

Раніше лідер об'єднаної опозиції Світлана Тіхановська закликала мерів міст стати організаторами протестів 15 і 16 серпня і зупинити криваву бійню, в яку влада перетворила мирні виступи громадян.

2:14 В Мінську біля станції метро "Пушкінська" в суботу опівдні запланована акція пам'яті загиблого учасника протестів Олександра Тарайковського з хвилиною мовчання. Потім - мирні гуляння містом. Хвилини мовчання також відбудуться в інших містах республіки.

00.39 У Білорусі випускники приносять грамоти до шкіл, працівники яких брали участь у фальсифікації виборів президента. Вони закликали провести нові вибори глави держави.

Сто стипендіатів спеціального фонду президента Білорусії з підтримки талановитої молоді також відмовилися від нагород.

22:00 В Мінську відкрили центральну станцію метро "Площа Леніна". Метрополітен працює в штатному режимі.

21:52 Глава Центрвиборчкому Білорусі Людмила Єрмошина виключила перегляд результатів виборів президента.

"Якщо люди думають, що ми переглянемо і присудили перемогу Тіхановском, так не буває", - сказала Єрмошина.

21:30 Глава ЦВК Білорусі Людмила Єрмошина підтвердила, що Світлана Тіхановська записала звернення із закликом не виходити на протести в її кабінеті.

"Вона принесла скаргу в Центральну комісію, до речі, в присутності журналістів. Ми запросили її до мене в кабінет, оскільки з нею хотіли зустрітися, скажімо так, два високопоставлених співробітника органів правоохорони. Я їх представила, вона залишилася разом з адвокатом разом з ними. І я пішла ", - сказала Єрмошина.

Дане відеозвернення Тіхановська записала 11 серпня. Воно було оприлюднено в мережі вже після того, як кандидат в президенти виїхав з Білорусі до Литви.

21:01 Люди почали розходитися з площі Незалежності в Мінську. При цьому вони скандують: "Прибираємо за собою" і "Щодня".

У центрі Мінська закрили на вхід і вихід станцію метро "Площа Леніна".

"Для забезпечення безпеки пасажирів на вхід та вихід закритий вестибюль №2 станції" Площа Леніна "з боку пл.Независимости", - повідомили в метрополітені.

20:58 Слідчі органи Білорусі з початку протестів відкрили понад 90 кримінальних справ у зв'язку з масовими заворушеннями через протести. При цьому в МВС Білорусі заявили, що під час заворушень постраждала 121 міліціонер.

20:40 В Мінську правоохоронці перекрили пішохідні шляхи в центр міста. Раніше туди активно збиралися люди. Зараз людей тільки випускають з центру.

20:10 Усіх п'ятьох затриманих в Білорусі українців випустили з СІЗО. Це Роман Шишка, Павло Чернявський, Євген Васильєв, Костянтин Реуцький і Оксана Алешина. За словами заступника глави МЗС України Євген Єніна, вони все в безпеці.

19:43 Міністри закордонних справ країн-членів ЄС схвалили введення санкцій проти Білорусі у зв'язку з масовими заворушеннями в країні.

19:20 Президент Білорусі Олександр Лукашенко звернувся до народу Білорусі із закликом не висовуватися на вулиці.

"Зрозумійте, що вас і наших дітей використовують як гарматне м'ясо. Сьогодні вже понаїхали сюди з Польщі, Голландії, України, з цієї відкритої Росії, Навального і так далі і тому подібне. Уже агресія почалася проти країни", - повідомив Лукашенко.

18:57 Близько 10 тисяч людей зібралися біля Будинку уряду в Мінську. Силовики обіцяють не затримувати демонстрантів, якщо акція буде мирною.

18:24 На площі Незалежності в центрі Мінська спостерігаються перебої з інтернетом. Як повідомляє Белсат, зв'язок то пропадає, то з'являється.

18:16 Головне управління карного розшуку МВС Білорусі відкрило справу проти засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Степана Путіло. Його підозрюють в організації несанкціонованих масових заходів. Санкції статті передбачають до 15 років в'язниці.

18:12 В центр Мінська висунулася колона військових. У колоні є два водомети і автозаки з ОМОНівцями. Техніка виїхала з території військової частини 5448 Внутрішніх військ в Уруччя.

17:44 В Мінську учасники ходи прийшли прийшли під будівлю уряду. ОМОНівці, які охороняють будівлю, опустили щити. Люди почали скандувати: "Молодці" та побігли їх обіймати.

15:34 На Мінський тракторний завод, який страйкує, прибув прем'єр Білорусі.

14:51 NЕХТА повідомляє, що на підприємствах "Гомсільмаш", "Хімволокно" і столичному Атланті працівників закрили на території, щоб вони не приєдналися до масових страйків.

14:18 Офіцер Слідчого комітету Ігор Лобан відкрито виступив проти дій силовиків і нагадав їм про кримінальну відповідальність за вчинені злочини.

12:57 Барановичський верстатобудівний завод "АТЛАНТ", мінський завод колісних тягачів, білоруський виробник оптичної, оптико-механічної і оптико-електронної апаратури БелОМО, Мінський завод колісних тягачів, МАЗ, Мінський моторний завод, Жабінковський цукровий завод приєдналися до страйків.

11:52 Олександр Лукашенко відреагував на страйки у Білорусі. За його словами, це на руку Росії та Канаді.

"Якщо вони застрайкують на два дні, то конкуренти - росіяни і канадці - перехрестяться. І швиденько на ринок поставлять те, що вони хочуть поставити", - сказав Лукашенко.

Він сказав, що зі страйками країна ніколи розкрутить своє виробництво.

10:45 Локомотивне депо "Ліда" також страйкує.

Третій день страйків в Білорусі: що зараз відбувається в країні

10:42 На "Гродноазот" зібралися сотні працівників. Один з наймасштабніших страйків в країні.

Третій день страйків в Білорусі: що зараз відбувається в країні

Фото: страйк на "Гродноазот"

Станом на 9:30, у Білорусі страйкують гродненський завод "Хімволокно", мінський електротехнічний завод їм. В. І. Козлова, меблева фабрика "ЗОВ" в Гродно, Білоруський металургійний завод (БМЗ), БелАЕС в Островці.

Фото: страйки на підприємствах (NЕХТА)

Одне з найбільших нафтопереробних підприємств "Нафтан" і підприємство хімічної промисловості "завод Полімір" сьогодні також викликають керівництво на розмову в 12:00.

Крім того, в 12:30 до страйку готуються робітники мінського метро (ДП "Мінський метрополітен").

Вчора на страйк виходили працівники таких підприємств:

  • МАЗ,
  • БелАЗ,
  • Інтеграл,
  • ВАТ "МАПІД",
  • Гродножилстрой,
  • Керамін,
  • Белмедпрепарати,
  • Белгосфилармония,
  • Гродно-Азот,
  • Лідський ринок,
  • Гродненський завод "Терразит".
Тим часом, протестуючі формують ланцюги солідарності. На станції метро "Партизанська" в Мінську вже вишикувалися "ланцюга Змін". На Грушівці утворилася ланцюг солідарності з 300 медиків.
Третій день страйків в Білорусі: що зараз відбувається в країніФото: ланцюг солідарності в Мінську (NЕХТА)