ua en ru

Суд розглядає позов про зняття Зеленського з виборів: онлайн

Суд розглядає позов про зняття Зеленського з виборів: онлайн Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Позов про відміну реєстрації стосується підкупу виборців кандидатом

Шостий апеляційний суд Києва розглядає позов адвоката Андрія Хилько щодо анулювання реєстрації Володимира Зеленського кандидатом в президенти.

01:00 Шостий апеляційний адміністративний суд Києва відмовив у скасуванні реєстрації кандидата Володимира Зеленського.

Колегія суду заявила, що повноваження позивача поширюються тільки на територіальний виборчий округ 221, в якому його зареєстровано Центрвиборчкомом, як спостерігача.

За словами судді, системний аналіз дозволяє дійти висновку, що звернення щодо кандидата Зеленського не підпадає під поняття забороненої агітації.

"Обставини, на які вказує позивач, можуть бути тільки підставою для оголошення попередження, а не скасування реєстрації кандидатом. Вимога позивача не підлягає задоволенню", - заявила суддя.

За словами судді, колегія суду звернула увагу на статус позивача як офіційного спостерігача на виборах президента.

23:15 Представник ЦВК в Шостому апеляційному адмінсуді Києва повідомив, що вимога позивача не відповідає закону і не може бути задоволена.

"Частиною першою статті 56 ЗУ встановлені виняткові підстави скасування реєстрації на пост президента, встановлення судом факту підкупу виборців не є підставою для скасування Тобто, фактично, така вимога не може бути задоволена і виконана ЦВК, оскільки вона не відповідає нормам закону", - заявив представник ЦВК Богдан Рахнянський.

Суд розглядає позов про зняття Зеленського з виборів: онлайн

Фото: засідання суду (РБК-Україна)

22:58 Позивач Андрій Хилько заявив, що заяву в суд про скасування реєстрації кандидата в президенти Володимира Зеленського було подано через роздачу квитків на дебати, які відбулися між кандидатами в п'ятницю, 19 квітня.

22:33 Суд з півторагодинною затримкою розпочав засідання з розгляду позову проти Зеленського.

Суд розглядає позов про зняття Зеленського з виборів: онлайнФото: очікування судового засідання (РБК-Україна)

22:19 Судове засідання з розгляду позову щодо анулювання реєстрації Зеленського все ще не почалося. У суді пояснили це тим, що колегія суддів не може зібратися через участь одного з суддів у іншому засіданні.

22:05 Довірений представник Володимира Зеленського Сергій Іонушас заявив, що ризику зриву виборів, у зв'язку з позовом про скасування реєстрації кандидата Зеленського, немає.

21:36 Андрій Хилько заявив, що до рішення Верховного суду про розгляд справи не зможе вплинути на виборах.

В цей же час в суд прибув довірений представник кандидата Володимира Зеленського Сергій Іонушас.

21:11 Позивач Андрій Хилько заявив журналістам, що позов про скасування реєстрації Зеленського стосується підкупу виборців кандидатом.

"Був підкуп у вигляді чітких висловлювань, які чітко встановлені законодавством як посил до підкупу" - зазначив він.

20:54 Представник Шостого апеляційного адміністративного суду Києва підтвердив підготовку до засідання.

20:39 Представник виборчого штабу Зеленського Святослав Юраш заявив, що позов проти Зеленського на цій стадії виборчого процесу "не є законним" і назвав "спробою втручання у вибори".

19:11 Адвокат Андрій Хилько анонсував на своїй сторінці в Facebook засідання щодо анулювання реєстрації Володимира Зеленського кандидатом в президенти. Засідання мало початися о 21:00.

Ця ж інформація була оприлюднена і на сайті Судової влади України.

Справа №855 / 124/19 у визнанні порушень в підкупі виборців і скасування рішення ЦВК № 153 від 01.30.2019 р в реєстрації кандидата Зеленського В.О. дійсно буде розглядатися сьогодні, 20 квітня в шостому Апеляційному суді", - йдеться у повідомленні.