ua en ru

Перша зустріч Зеленського і Путіна: головне

Перша зустріч Зеленського і Путіна: головне Фото: Володимир Путін і Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Зеленський і Путін близько 10-15 хвилин поспілкувалися тет-а-тет

Двостороння зустріч Володимира Зеленського та Володимира Путіна відбулася 9 грудня на полях нормандського саміту. Всі подробиці переговорів - в матеріалі РБК-Україна.

Головне за результатами переговорів Зеленського і Путіна

Підсумки зустрічі в нормандському форматі:

  • відведення озброєнь ще на трьох ділянках до кінця березня 2020 року;
  • обмін полоненими в форматі "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 роки;
  • необхідність закріплення "формули Штайнмайера" в законодавстві України;
  • проведення наступної зустрічі через 4 місяці.

Результати двосторонньої зустрічі:

  • розблокування питання транзиту газу. Подальше обговорення деталей питання (можливості, формат, обсяг, ціна) продовжиться на рівні радників.

02:25 Також президент прокоментував рішення арбітражу. "Ми зняли питання з приводу 3 млрд, які ми виграли. Ми готові взяти газом. Це компроміс, на який ми готові йти", - сказав Зеленський.

02:20 Про транзит

"Ми витратили більшу частину нашої зустрічі тет-а-тет саме на це питання (транзиту газу, - ред.). там був представник "Нафтогазу" пан Вітренко, також міністр енергетики пан Оржель. З їх сторони (російської, - ред.) теж було багато людей. ми довго говорили. Ми маємо це обговорювати в Тристоронній групі. Але всі знали, що ми будемо про це говорити. Нема ще договору. Але я впевнений, що у нас більше шансів його підписати, за кращими умовами, ніж до цього обговорювали наші представники. Вже не говориться про контракт на 1 рік. Я думаю, буде більше. Я наполягав на 10 роках", - заявив Зеленський.

Перша зустріч Зеленського і Путіна: головне

Фото РБК-Україна

01:44 "Мені здається, це питання ми розблокували. Уже на рівні радників зараз будуть обговорюватися можливості, формат, обсяг, ціна і так далі. Деталі про транзит газу", - прокоментував Зеленський питання транзиту газу.

23:43 Україна і Росія домовилися про розведення військ ще на трьох ділянках, повідомляє джерело РБК-Україна. У той же час, Росія наполягала на відводі озброєнь по всій лінії розмежування.

23:30 Джерело РБК-Україна повідомило про те, що Зеленський і Путін домовилися провести масштабний обмін полоненими 31 грудня.

23:15 Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив про те, що Україна і Росія домовилися продовжувати переговори щодо транзиту газу. За його словами, дискусії триватимуть як в двосторонньому форматі між "Нафтогазом" і "Газпромом", так і в тристоронньому між Україною, Росією і ЄС.

22:44 Російські ЗМІ пишуть про те, що Зеленський і Путін в ході переговорів домовилися про транзит газу через Україну.

22:30 Під час переговорів Зеленський і Путін 10-15 хвилин спілкувалися тет-а-тет. Зустріч в складі делегацій тривала близько години.

22:19 Лідери нормандської четвірки проводять робочу вечерю, на якій продовжують переговори.

22:05 Завершилися переговори президентів України і РФ.

21:50 Переговори Зеленського і Путіна тривають. Як повідомили РБК-Україна в прес-службі Єлисейського палацу, після двосторонніх переговорів президентів України і Росії, лідери нормандської четвірки продовжать спілкування за спільною вечерею. За результатами - підсумкова прес-конференція.

21:11 В Офісі президента уточнили інформацію. Переговори в нормандському форматі перервали для того, щоб Зеленський і Путін провели двосторонню зустріч. Після спілкування президентів України і Росії, лідери нормандської четвірки продовжать переговори.

21:02 Графік проведення зустрічі в нормандському форматі істотно зрушився за часом. Переговори нормандської четвірки почалися о 18:20 і тривали близько 2,5 годин.

О 20:55 розпочалася двостороння зустріч Зеленського і Путіна.

Підсумкова прес-конференція запланована на 22:00.

18:30 Переговори в нормандському форматі почалися. Зеленський, Путін, Меркель і Макрон сіли за стіл переговорів, зробили фото для преси і почали зустріч в закритому режимі.

Перша зустріч Зеленського і Путіна: головне

Фото president.gov.ua

16:11 Володимир Путін і російська делегація прибули в Єлисейський палац останніми.

16:04 Володимир Зеленський і українська делегація прибули в Єлисейський палац.

Прибуття Президента України Володимира Зеленського до Єлисейського палацу в Парижі.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Єлисейського палацу в Парижі, де матиме низку двосторонніх перемовин і візьме участь у зустрічі лідерів країн – учасниць Нормандського формату. Більш детально: http://bit.ly/2YueKei

Опубліковано Офіс Президента України Понеділок, 9 грудня 2019 р.

15:45 Вранці заступник голови канцелярії президента Кирило Тимошенко заявив про те, що двостороння зустріч Зеленського і Путіна відбудеться близько 20:30.

У той же час, в росЗМІ з'явилась інформація, що переговори президентів України і Росії можуть пройти до підсумкової прес-конференції "нормандської четвірки".

15:39 Президент РФ Володимир Путін прибув до Парижа. Згідно з графіком зустрічей, в 16:35 за київським часом він проведе переговори з президентом Франції Емменуелем Макрона, а о 17:05 візьме участь в саміті в нормандському форматі.

У Зеленського підтвердили зустріч із президентом РФ

Лідери України та Росії проведуть окремі переговори після завершення нормандського саміту і спільної прес-конференції.

Зустріч може початися близько 20:30 9 грудня. Про це повідомив заступник голови канцелярії президента Кирило Тимошенко.

Володимир Зеленський зустрінеться у форматі тет-а-тет з Володимиром Путіним після переговорів «Нормандської четвірки»

Президент України Володимир Зеленський 9 грудня проведе двосторонню зустріч з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним після переговорів лідерів країн «Нормандської четвірки», заявив учасник української делегації у Парижі, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. «Спочатку Президент проведе двосторонню зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном, після цього – з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. І далі буде зустріч чотирьох лідерів у Нормандському форматі. Після цього Президент України Володимир Зеленський проведе двосторонню зустріч з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним», – повідомив Кирило Тимошенко представникам ЗМІ в Парижі. За його словами, під час перемовин можливе обговорення газового питання. «У складі делегації є пан Оржель (міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. – Ред.) та пан Вітренко (виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. – Ред.). За потреби вони братимуть участь в обговоренні газових та інших питань, які їх стосуються», – зазначив заступник керівника Офісу Президента. Кирило Тимошенко також уточнив, що наразі тривалість переговорів невідома.

Опубліковано Офіс Президента України Понеділок, 9 грудня 2019 р.

Українська делегація

В Офісі президента розповіли про учасників української делегації. На зустрічі Путіна і Зеленського будуть присутні виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко і міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель. Вони візьмуть участь в обговоренні газових питань.

В якості радників до складу делегації від України також увійдуть глава Служби безпеки України Іван Баканов, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, начальник Генерального штабу Збройних Сил України Руслан Хомчак.

У Росії назвали учасників переговорів

Російську сторону на зустрічі президентів будуть представляти глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики РФ Олександр Новак. Також Володимира Путіна на переговорах будуть супроводжувати помічники Юрій Ушаков і Владислав Сурков.

Про тривалість зустрічі стало відомо, що вона не буде обмежена за часом. Помічник глави РФ Юрій Ушаков заявив: "Зустріч Путіна із Зеленським пройде після завершення саміту в нормандському форматі. Тривалість переговорів буде залежати від лідерів Росії і України".

встреча Зеленского и Путина

Що обговорять президенти

В рамках двосторонніх переговорів Зеленський і Путін обговорять врегулювання конфлікту на Донбасі, а також укладення договору на транзит газу в ЄС через територію України.

Варто зазначити, що українська сторона зацікавлена ​​в підписанні контракту строком на 10 років. У той же час Путін назвав умови України економічно неприйнятними, але зазначив, що позиції можливо вдасться узгодити.

У російських ЗМІ з'явилася інформація, що при особистій зустрічі Путін і Зеленський можуть підняти питання - від газового транзиту до відновлення авіасполучення між Росією і Україною.

Переговори в нормандському форматі

Перед двосторонньою зустріччю 9 грудня Володимир Зеленський та Володимир Путін візьмуть участь в нормандському саміті спільно з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Переговори в Єлисейському палаці розпочнуться о 17:05 9 грудня.

Лідери чотирьох країн зберуться вперше за 3 роки для обговорення подальших кроків щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Для української сторони пріоритетними цілями переговорів є: повне припинення вогню, повернення контролю над кордоном, роззброєння і виведення незаконних військових формувань, місцеві вибори за українським законодавством.

Як складався діалог лідерів України та РФ

У Парижі Зеленський і Путін зустрінуться вперше. Раніше президенти провели ряд офіційних телефонних переговорів.

Темою першої розмови лідерів 11 липня 2019 року стало питання обміну полоненими. У серпні Зеленський зателефонував Путіну у зв'язку із загибеллю 4 бійців на Донбасі. В ході бесіди президенти узгодили необхідність відновлення нормандського формату.

Також лідери України та Росії зідзвонювалися для обговорення повернення українських кораблів, які перебували під контролем РФ після подій 2018 року в Керченській протоці. У листопаді Путін і Зеленський обговорили укладення газового контракту.