ua en ru

Лідери нормандської четвірки зустрілися в Парижі: підсумки переговорів

Лідери нормандської четвірки зустрілися в Парижі: підсумки переговорів Фото: нормандская встреча 2019 (president.gov.ua)

За результатами переговорів нормандської четвірки відбувся підсумковий брифінг

9 грудня пройшла зустріч у нормандському форматі на рівні лідерів країн. РБК-Україна стежило за ходом саміту в Парижі. Всі подробиці переговорів, головні теми та підсумкові заяви сторін - в нашому матеріалі.

Підсумки переговорів в нормандському форматі:

  • розведення сил на трьох нових ділянках до кінця березня 2020 року;
  • обмін в форматі "всіх на всіх" пройде до 31 грудня 2019 роки;
  • сторони вважають за необхідне включити в українське законодавство "формулу Штайнмайера";
  • наступна зустріч нормандської четвірки через відбудеться 4 місяці. До цього будуть проводитися консультації на рівні помічників і міністрів.

10 грудня

01:20 "Мені здається, це питання ми розблокували. Вже на рівні радників зараз буде обговорюватись можливості, формат, об'єм, ціна і таке інше. Деталі про транзит газу", - прокоментував Зеленський питання транзиту газу.

01:15 "Ми за те, щоб виконувалися мінські угоди. Там говориться про те, що Україна встановлює контроль над кордоном на наступний день після виборів. Навіщо розкривати мінські угоди і заново їх переписувати?", - заявив Путін.

01:10 "Немає ніяких умов для наступної зустрічі (в нормандському форматі, - ред.). Ніякого домашнього завдання не існує. У нас з президентом РФ різний погляд з приводу передачі кордону і коли це можливо. Він говорить про те, що передача кордону після виборів. Я говорю, що до виборів. Не випадково у нас зустріч через 4 місяці, зустріч 4 лідерів. Я думаю, що ми знайдемо вихід ", - заявив Зеленський.

00:56 Зеленський заявив, що відновлення контролю над кордоном України буде обговорюватися під час наступної зустрічі.

00:50 Путін заявив про те, що до Конституції України повинні бути внесені зміни. Зокрема, там повинен бути закріплений особливий статус Донбасу. Також, за його словами, повинен бути прийнятий закон про амністію бойовиків.

00:41 "Було довго, але предметно і важливо", - зазначив Зеленський.

За його словами, погодили:

  1. Оновлений план з розмінування
  2. Обмін "всіх на всіх" до 31 грудня
  3. Доступ "Червоного хреста" до всіх утримуваних осіб
  4. Розведення сил на трьох ділянках

00:38 Меркель каже, що обговорювали закон про особливий статус Донбасу. "Ми домовилися, що через 4 місяці знову зустрінемося", - заявила вона і додала, що весь цей час робота буде проводиться на рівні радників і міністрів.

"Я задоволена цією зустріччю", - сказала канцлер Німеччини.

00:32 Зеленський, Путін, Меркель і Макрон вийшли на підсумкову прес-конференцію за результатами зустрічі в нормандському форматі.

Першим виступив Макрон, потім Меркель. Кажуть про те, що досягнуто прогресу.

00:30 З'явився підсумковий документ зустрічі в нормандському форматі.

00:17 Українська делегація увійшла в зал, де відбудеться прес-конференція.

Лідери нормандської четвірки зустрілися в Парижі: підсумки переговорів

Фото РБК-Україна

00:03 В прес-службі Єлисейського палацу повідомили, що вечеря закінчилася. Прес-конференція ось-ось почнеться.

9 грудня

23:45 В ході нормандської зустрічі Росія пропонувала провести розведенні сил по всій лінії розмежування, повідомляє джерело РБК-Україна. В результаті сторони домовилися про відвід на трьох ділянках.

23:27 РБК-Україна з посиланням на джерело повідомляє про те, що в ході нормандської зустрічі Україна і Росія домовилися про масштабне обмін полоненими, який відбудеться 31 грудня.

23:02 Юрій Вітренко сказав пресі про те, що про домовленості розкажуть президенти. "Ми просто викладали позиції сторін. На рівні суб'єктів господарювання ми домовилися продовжувати домовлятися", - заявив він.

"Ми подивимося, коли тривати двосторонні переговори, з іншого боку тристоронні переговори. І тільки після цього буде зрозуміло, буде угода чи ні", - додав він.

22:56 Комюніке чотирьох лідерів формату буде носити загальний, декларативний характер. Також в ньому будуть порушені питання виборів, але теж без особливої конкретики. Про це РБК-Україна повідомило джерело в українській делегації. "Це тільки початок діалогу", - сказав співрозмовник.

22:43 За інформацією росЗМІ, Україна і Росія домовилися про транзит газу.

22:29 Прес-служба Єлисейського палацу повідомляє, що переговори Зеленського і Путіна тет-а-тет тривали близько 10-15 хвилин. Близько години боку спілкувалися в складі делегацій.

22:25 Російські ЗМІ пишуть про те, що на переговорах нормандської четвірки не вдалося домовитися про подальше розведенні сил на Донбасі.

22:08 Почався спільна вечеря лідерів країн нормандської четвірки.

22:03 Зустріч президентів України і Росії закінчилася.

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, через зал, де відбудеться прес-конференція, двічі пройшов Путін.

21:58 Меркель, Макрон і члени їх делегацій зараз знаходяться в залі, де буде проходити спільна вечеря, повідомляють в прес-службі Єлисейського палацу.

21:48 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна з посиланням на прес-службу Єлисейського палацу, зустріч Зеленського і Путіна ще триває. Далі відбудеться спільна вечеря лідерів нормандської четвірки, на якому продовжаться дискусії. Після цього Зеленський, Путін, Макрон і Меркель вийдуть на підсумкову прес-конференцію.

21:21 А тим часом журналісти збираються в залі, де пройде підсумкова прес-конференція.

Фото РБК-Україна

21:08 Як повідомили в прес-службі Офісу президента, зустріч в нормандському форматі не закінчена. Її перервали для того, щоб Зеленський і Путін провели двосторонні переговори. Робота в чотирибічному форматі продовжитися після спілкування президентів України і Росії.

20:55 Розпочалася зустріч Зеленського і Путіна, підтвердили РБК-Україна в Офісі президента.

20:53 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна з посиланням на організаторів зустрічі, о 21:15 розпочнеться вечерю лідерів нормандської четвірки, а близько 22:00 відбудеться підсумкова прес-конференція.

20:38 Зустріч нормандської четвірки завершилася. Вона тривала близько 2,5 годин. Далі мають відбутися переговори Зеленського і Путіна.

19:51 Кирило Тимошенко вийшов до журналістів. За його словами, зараз проходять переговори нормандської четвірки, вони триватимуть ще кілька годин.

Також він розповів, що двосторонньої зустрічі Зеленського і Путіна ще не було, але вона відбудеться.

19:31 Прес-служба Кремля опублікувала фото прибуття делегацій в Єлисейський палац і початку зустрічі нормандської четвірки.

Фото kremlin.ru

19:11 За інформацією РБК-Україна, графік знову зсувається. О 19:00 повинна була початися зустріч Зеленського і Путіна, однак чотиристороння зустріч ще триває.

18:58 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в прес-службі Єлисейського палацу озвучили попередній графік. Так, о 19:00 має розпочатися двосторонні переговори Зеленського і Путіна, через годину, о 20:00 члени нормандської четвірки зберуться на вечерю, а о 21:00 виступлять на спільній прес-конференції.

18:20 Зеленський, Путін, Макрон і Меркель сіли за стіл переговорів. Зустріч проходить в закритому форматі, лідери нормандської четвірки не виступили перед пресою до початку переговорів.

Лідери нормандської четвірки зустрілися в Парижі: підсумки переговорів

Фото president.gov.ua

18:17 В залі, де відбудеться зустріч в нормандському форматі, починають соьіраться члени делегацій.

18:06 В Telegram-каналі Офісу президента повідомили, що зустріч Зеленського і Меркель закінчилася. Ось-ось почнуться переговори в нормандському форматі.

Крім того, в ОП підтвердили, що переговори Зеленського і Путіна відбудуться перед загальним брифінгом нормандської четвірки.

18:03 Співрозмовники РБК-Україна з української делегації допускають, що графік зустрічі істотно зрушить за часом, а зустріч Зеленського і Путіна пройде після переговорів в нормандському форматі, але до спільного брифінгу.

Крім того, в прямому ефірі телеканалу "Наш" повідомили, що брифінг нормандської четвірки відбудеться о 22:00.

17:36 Після переговорів з Макрона, Зеленський відправився на зустріч з Ангелою Меркель.

16:20 Як повідомили в ОП, почалася зустріч Зеленського і Макрона.

Лідери нормандської четвірки зустрілися в Парижі: підсумки переговорів

Фото president.gov.ua

16:14 Згідно з графіком, зараз Зеленський проведе двосторонню зустріч з Макроном, а після цього - з Меркель.

16:11 Останнім в Єлисейський палац прибув Володимир Путін.

16:00 Наступним прибув Володимир Зеленський. Також прибули Андрій Богдан, Андрій Єрмак, Вадим Пристайко, Арсен Аваков, Олексій Оржель, Юрій Вітренко, Руслан Хомчак та інші члени української делегації, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Прибуття Президента України Володимира Зеленського до Єлисейського палацу в Парижі.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Єлисейського палацу в Парижі, де матиме низку двосторонніх перемовин і візьме участь у зустрічі лідерів країн – учасниць Нормандського формату.

Опубліковано Офіс Президента України Понеділок, 9 грудня 2019 р.

15:54 Ангела Меркель прибула до Єлисейського палацу.

15:50 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в Єлисейський палац почали прибувати члени делегацій. У зв'язку з цим, журналістів попросили відійти від центрального входу на 50 метрів.

Фото РБК-Україна

15:27 Нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі пише про те, що літак Путина вже приземлився в Парижі.

Відповідне відео в Twitter опублікував російський журналіст.

15:00 В росЗМІ з'явилася інформація про те, що двостороння зустріч Зеленського і Путіна може відбутися до брифінгу за підсумками переговорів в нормандському форматі.

14:34 До Єлисейського палацу намагалися прорватися дві представниці руху Femen, які кричали "Stop Putin's war". Їх відразу затримала французька поліція.

Фото РБК-Україна

Феменки намагались прорватись до Єлисейсьуого палацу, поліція швидко їх упакувала

Опубліковано Milan Lelich Понеділок, 9 грудня 2019 р.

14:18 За словами представника МЗС Німеччини Марії Адебар, під час переговорів лідери "нормандської четвірки" будуть обговорювати "формулу Штайнмайера", зокрема можливість закріпити цю "формулу" в письмовому вигляді.

13:46 До Єлисейського палацу приїхав нардеп Олексій Гончаренко, там він спілкується з журналістами.

Фото РБК-Україна

Приїзду "нормандської четвірки" і початку переговорів очікують також багато російських журналістів.

13:36 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, проїзд до Єлисейського палацу, де буде проходити нормандська зустріч, перекритий поліцією. Навпаки центрального входу вже збираються журналісти.

Фото РБК-Україна

12:25 Перша зустріч нормандської четвірки відбулася 6 червня 2014 року в французькому місті Бенувіль, регіон Нормандія. У ній брали участь президенти України, Росії, Франції та канцлер Німеччини. Ініціатором переговорів був уже екс-президент Франції Франсуа Олланд, а формат був названий за місцем проведення. Детальніше про попередні зустрічі нормандської четвірки і їх результати - в матеріалі РБК-Україна "Хто зібрав нормандську четвірку: історія формату".

10:28 Офіс президента у Telegram анонсував сьогоднішню зустріч у нормандському форматі за участі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії, щоб обговорити можливі кроки до встановлення миру на Донбасі.

Крім того, у Кремлі повідомили, що після завершення нормандської зустрічі запланована зустріч президентів України та РФ Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Окрім лідерів двох країн з російського боку у зустрічі братимуть учать глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Також, за даними росЗМІ, до складу російської делегації увійшли радники Путіна Юрій Ушаков та Владислав Сурков.

Розклад нормандського саміту 2019

Майданчиком для переговорів в нормандському форматі став Єлисейський палац. Переговори в резиденції президента Франції заплановані на другу половину дня 9 грудня. Саміт стартує о 17:00, а спільна конференція учасників розпочнеться о 20:00.

Участь у зустрічі підтвердили президент України Володимир Зеленський, глава РФ Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Порядок денний

Сторони мають намір перезапустити переговорний процес щодо імплементації мінських угод і обговорити подальші кроки з врегулювання ситуації на сході України. Також на зустрічі буде підніматися питання про особливий статус Донбасу.

По завершенні саміту нормандської четвірки буде підписаний підсумковий документ. Його зміст буде залежати від результатів зустрічі. Однак, за заявою української сторони, заключне комюніке саміту є лише політичним документом і не матиме юридичних зобов'язань для України.

Нормандський самітФото: Нормандський саміт (twitter.com MID_RF)

На чому наполягатиме Україна

За заявою Володимира Зеленського, на нормандській зустрічі пріоритетним буде питання обміну полоненими між окупованими територіями "Л/ДНР" і Києвом. Український президент має намір домогтися отримання списку полонених з чіткими термінами їх повернення.

Зеленський буде наполягати на повному припиненні вогню, виведенні незаконних збройних формувань. Однією з головних тем нормандського саміту глава держави вважає проведення місцевих виборів на Донбасі.

Позиція української сторони полягає в тому, що голосування має відбутися тільки після виведення російських збройних формувань з окупованих територій і отримання Україною контролю над ділянкою кордону з РФ.

Прямі переговори з ОРДЛО

На саміті в Парижі Володимир Зеленський висуне умови прямих переговорів з окремими районами Донецької і Луганської областей. Однією з пропозицій президента буде заміна складу представництва ОРДЛО на переговорах контактної групи в Мінську.

На думку української сторони, новими представниками від "Л/ДНР" повинні стати громадяни, які мають зв'язок з окупованими районами (прописку, бізнес).

Очікування РФ, Франції та Німеччини

У Кремлі заявили, що нормандський саміт може стати імпульсом для врегулювання ситуації на Донбасі за умови організації прямого діалогу між Україною і владою "Л/ДНР".

Також російська сторона чекає від Володимира Зеленського викладення його бачення імплементації мінських домовленостей.

Ангела Меркель підтримала відновлення переговорів в нормандському форматі. Канцлер Німеччини наголосила на важливості дотримання комплексу заходів для врегулювання конфлікту на Донбасі. У Меркель заплановані двосторонні зустрічі з Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським перед початком основного етапу переговорів.

Еммануель Макрон висловив думку, що діалог з Росією в рамках нормандського саміту необхідний для миру і стабільності в Європі. Президент Франції вважає, що заморожений конфлікт в Україні не в інтересах безпеки європейського континенту.

Зеленський і Путін проведуть переговори в Парижі Фото: Зеленський і Путін проведуть переговори в Парижі (РБК-Україна)

Зустріч Зеленського і Путіна

Окрема зустріч президентів України і Росії запланована на полях нормандського саміту. 6 грудня о Кремлі підтвердили наміри Володимира Путіна провести переговори тет-а-тет з українським президентом.

Лідери країн обговорять основну тему нормандського формату - кроки з реалізації мінських угод, а також торкнуться газового питання.