ua en ru

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція Фото: Віктор Янукович (news-cloud.net)

Януковича визнали винним за трьома статтями

Оголошення вироку екс-президенту Віктору Януковичу відбулося сьогодні, 24 січня 2019 року, в Оболонському районному суді Києва. Онлайн-трансляція судового засідання - в матеріалі РБК-Україна.

17:20 Адвокат Януковича заявив, що склад суду діяв в умовах тиску з боку влади. Він також заявив про "тиск по відношенню до сторони захисту".

"Безумовно, ми подаватимемо апеляційні скарги щодо вироку, який озвучено не на користь нашого клієнта. Я впевнений, що ми зможемо встановити істину в цій справі в міжнародних інстанціях", - заявив адвокат Горошинський.

Адвокат Януковича заявив, що вирок ще не вступив в законну силу.

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція

Фото РБК-Україна

У свою чергу, прокурор Руслан Кравченко заявив, що суд встановив, що Янукович - державний зрадник та пособник в умисних діях агресивної війни проти нашої держави.

Прокурор Максим Крим додав, що протягом 30 днів вирок суду має набрати законної сили, якщо він не буде оскаржений. Після отримання вироку прокуратура прийматиме рішення щодо необхідності його оскарження.

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція

Фото РБК-Україна

17:05 "Суд ухвалив: Януковича Віктора Федоровича визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст. 111 (державна зрада), ч.5. ст. 27 (види співучасників), ст. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) та призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Януковича Віктора Федоровича визнати невинуватим та виправдати за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч.3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), в зв'язку з недоведеністю, що в діях обвинуваченого є склад кримінального злочину. Строк відбування покарання рахувати з часу затримання. Стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати у сумі 98 561 грн 20 коп. Арешти на майно залишити без змін", - зачитав вирок суддя Дев'ятко.

17:03 Суд вважає за необхідне призначити Януковичу покарання у виді позбавлення волі.

17:02 Суд заявив, що Віктор Янукович раніше не судимий. Як відомо, екс-президент мав дві судимості, але був двічі амністований, а судимості пізніше були погашені.

17:00 "Таким чином, своїми умисними протиправними діями Янукович вчинив злочин проти основ нацбезпеки України, передбачений ч.1 ст.111 (державна зрада), тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду сувернітету України - а саме - надання РФ допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Також своїми протиправними діями Янукович вчинив злочин проти миру, передбачений ч.5. ст.27, ч.2 ст.437 (пособництво у веденні агресивної війни). Обставиною, що пом'якшує покарання, судом встановлено вчинення злочинів під впливом залежності представників влади РФ. Обставин, що обтяжують покарання судом не встановлено", - йдеться у вироку.

16:51 Суд погоджується зі стороною захисту та визнає Януковича не винуватим за ст. 27, та ст. 110 (пособництво у веденні агресивної війни).

16:40 "Стороною обвинувачення доведено лише те, що Янукович сприяв РФ в окупації півострова Крим...Стороною обвинувачення не надано достатньо доказів, якіб свідчили, що Янукович усвідомлював, що його дії спрямовані на зміну меж території України шляхом незаконного приєднання частини України до іншої держави", - цитує суддя текст вироку.

16:20 Суд продовжив засідання.

16:09 Суд оголосив перерву на 15 хвилин.

15:53 "Янукович, експонуючи себе за легітимного президента України, усвідомлюючи, що представники РФ станом на 1 березня 2014 року сприймають чи роблять вигляд, що сприймають його за чинного президента України, для створення уявності про правомірність дій представників РФ, надання видимості законності вторгення та окупації підрозділами ЗС РФ території Криму, усвідомлюючи явну протиправність власних дій, склав, підписав та звернувся з письмовою заявою до Путіна з проханням використати збройні сили РФ на території України, чим надав іноземній державі, РФ та її представникам, допомогу в проведенні підривної діяльності проти України та шляхом вчинення державної зради сприяв у веденні агресивної війни проти України", - йдеться у тексті вироку.

15:40 Судом встановлено, що відкритий етап агресії РФ проти України розпочався у лютому 2014 року. Суд розглядає окупацію частини території України як акт агресії РФ проти України, який є грубим порушенням міжнародного права, а також національного права України та Росії.

"Суд кваліфікує вказані дії як злочин проти миру, ведення агресивної війни, а дії Януковича відповідно як пособництво у веденні агресивної війни. Зміна уряду в Україні не надавала легальних підстав Януковичу для звернення до РФ з проханням про використання ЗС РФ на території України і, що очевидно, не покладала жодних зобов'язань на РФ", - йдеться у тексті вироку.

15:36 У тексті вироку також вказано, що РФ порушила власне законодавство, коли ввела свої війська на півострів Крим.

15:32 У вироку вказано, що враховуючи що президент України Янукович самоусунувся від виконання своїх повноважень встановлено, що Янукович є таким, що не виконує свої обов'язки. Події на Євромайдані та подальша суспільно-політична криза не були першопричиною окупації Криму, а ситуація в Україні не давала РФ підстав для окупації Криму.

"В Україні не сформувався злочинний чи фашистський режим", - йдеться в документі.

15:20 Оголошення вироку Януковичу триває вже шість годин поспіль.

15:00 У вироку вказано, що суб'єктом державної зради може бути громадянин України, який досяг 16-річного віку і не важливо, чи був обвинувачений держслужбовцем.

14:55 Також зазначається, що розгляд кримінального провадження, яке передбачає міру покарання понад 10 років, здійснюється колегіальним судом у складі трьох суддів.

"В частині кримінальної відповідальності Януковича діє принцип: ніякого покарання без закону", - йдеться у тексті вироку.

14:51 Судом встановлено, що обвинувальний акт за обвинуваченням Януковича було складено 14.03.2017.

14:43 Як зазначив суддя, за клопотанням сторони обвинувачення у суді було допитано 37 свідків, за клопотанням захисту було додатково допитано 15 свідків та двох експертів.

14:41 У вироку зазначається, що для суду перед початком засідань було важливо переконатися, що Янукович повідомлений про характер висунутих проти нього обвинувачень. Як зазначається, Янукович повідомляв суду, що йому відомо про обвинувачення у державній зраді та запевняв, що підготувався до допиту свідків сторони обвинувачення.

" У суду не було жодних сумнівів, що Януковичу відомо про характер висунутих проти нього обвинувачень", - зачитав суддя Дев'ятко текст вироку.

14:22 Суд продовжив засідання. Оголошення вироку Януковичу триває вже більше п'яти годин. Журналіст "Радіо Свобода" Мар'ян Кушнір в Тwitter повідомив, що судді вже зачитали 90 сторінок вироку

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція

14:08 Суд оголосив перерву на 15 хвилин.

13:25 Суддя зачитує матеріали щодо відеозаписів інтерв'ю Януковича російським ЗМІ у 2014 році. Суддя зачитав відповідь Януковича на запитання журналіста щодо його звернення до Путіна мовою оригіналу.

"Я это сделал неслучайно, потому что я сам стал объектом нападения бандитов. Разгул бандитизма допускать нельзя и на это надо было реагировать раньше. Когда насильственным путем происходит смена власти, это не должно поощряться и этих людей нельзя называть активистами, это бандиты", - цитує слова Януковича суддя.

13:00 Журналіст "Радіо Свобода" Мар'ян Кушнір в Тwitter повідомив, що судді вже зачитали 60 сторінок вироку. Загалом, за словами адвокаті, текст вироку налічує 150 сторінок.

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція

12:45 Суд продовжив зачитувати вирок Януковичу.

12:32 Суд оголосив перерву на 15 хвилин.

12:24 Оголошення вироку Януковичу в Оболонському районному суді Києва триває вже більше трьох годин.

12:02 Суддя продовжує зачитувати показання свідків. Зокрема, зачитані свідчення екс-депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова, лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, президента України Петра Порошенка, екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, спікера Верховної ради України Андрія Парубія, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

11:36 Прес-секретар Оболонського суду Інна Свинаренко у коментарі РБК-Україна повідомила, що наразі вже зачитано 30 сторінок тексту вироку. Разом з тим, не відомо, скільки сторінок вироку загалом.

11:27 Суддя зачитує інформацію про матеріали, які були вивчені у рамках судових засідань. Зокрема, відеозаписи випусків ТСН.

11:00 Суд продовжив оголошення вироку.

10:57 Горошинський зазначив, що, на його думку, вирок буде винесено впродовж кількох годин.

"Я впевнений, що сьогодні буде оголошено вирок. Якщо буде визнано винним, безумовно подаватимемо апеляцію", - заявив Горошинський.

Оголошення вироку Януковичу: онлайн-трансляція

Фото РБК-Україна

10:51 Адвокат Горошинський заявив, що йому не відомо, чи дивиться Янукович трансляцію засідання. Адвокат зазначив, що Янукович не повідомлений про судове засідання.

"Лише вчора всі учасники процесу дізналися про дане судове засідання. Виклик має відбуватися за три дні до судового засідання", - заявив адвокат Горошинський.

10:48 За словами захисника, Янукович перебуває на лікуванні, однак, йому не відомо, у якій країні. Адвокат зазначив, що суд не враховує позицію сторони захисту.

10:47 Адвокат Януковича вважає, що сьогодні суд визнає його підзахисного винним по всім статтям.

10:43 У засіданні оголошено перерву на 15 хвилин.

10:38 Суд зачитує показання військових, які виступили в якості свідків на судових засіданнях: капітана 1-го рангу, командира 1-ї бригади надводних кораблів Дмитра Глухова, заступника командира батальйону з виховної роботи Ростислава Ломтева, командира бригади надводних кораблів Олексія Доскато, військового ВМС ЗСУ Олега Гринька.

10:10 Суд продовжує оголошувати вирок Януковичу. Суддя зачитує показання свідків. Нагадаємо, що адвокати та прокурори під час цього засідання права на репліки не мають.

09:50 Суд вважає, що винуватість обвинуваченого Януковича доведено належними та допустимими доказами.

09:48 У тексті вироку також вказано, що Янукович оголошений у державний розшук та переховувався у РФ, а судовий розгляд здійснювався за відсутності обвинуваченого. Суд на першому ж засіданні надав Януковичу можливість захищати себе шляхом відеозв'язку, однак, Янукович не з'явився на судові засідання шляхом відеоконференції.

09:36 Дев'ятко під час проголошення вироку проголосив, суд встановив, що Янукович вчиняв дії з метою отримання преференції від РФ.

"Суд встановив, що Янукович 1 березня 2014 року будучи громадянином України, перебуваючи на території РФ, діючи умисно з метою сприяння РФ та її представникам у порушенні суверенітету України, сподіваючись отримати преференції від представників влади РФ для подальшого проживання на території цієї країни та уникнення кримінальної відповідальності на території України для створення уявності про легітимність дій представників влади і службових осіб збройних сил РФ, надання видимості законності вторгення та окупації підрозділами ЗС РФ території України, а саме Криму, усвідомлюючи явну протиправність власних дій склав підписав та звернувся до президента РФ Путіна з проханням використати ЗС РФ на території України, чим надав РФ допомогу у проведенні підривної діяльності проти України. Також Янукович 1 березня 2014 року, перебуваючи в РФ, шляхом вчинення державної зради, а саме підписання та звернення до Путіна з проханням використати ЗС РФ сприяв у веденні агресивної війни проти України", - зачитав Дев'ятко.

09:06 Суд почав оголошувати вирок Януковичу. Вирок зачитує суддя Владислав Дев'ятко. Адвокати Януковича просили звернутися до суду, але Дев'ятко продовжив зачитувати вирок.

Фото РБК-Україна

08:48 Зал забитий журналістами. На місці вже є адвокат екс-президента Олександр Горошинський. Захисники Віктора Януковича принесли на засідання плакат з написом "Вони зрадили Крим".

Фото РБК-Україна

08:45 В залі, де незабаром розпочнеться судове засідання, знаходяться близько двох десятків чоловіків спортивної зовнішності в темному одязі, в суд вони зайшли разом з поліцією.

Журналістам кажуть, що прийшли поодинці, представляються "громадянами України", яких цікавить закінчення судового процесу над Віктором Януковичем.

"Які провокації? Нічого не буде. Тут же все адекватні люди зібралися", - заспокоїли чоловіки журналістів.

Фото РБК-Україна

08:40 Підходи до будівлі Оболонського районного суду, де сьогодні почнуть зачитувати вердикт у справі про держзраді екс-президента Віктора Януковича, перегороджені кордонами силовиків. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на периметрі знаходяться два КРАЗа з нацгвардейцамі, пожежна машина і поліцейські.

У чому звинувачують Януковича

Януковича звинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК), посяганні на територіальну цілісність (ч. 3 ст. 110), пособництві умисні дії, вчиненій з метою зміни меж території та державного кордону України (ст. 27). Прокуратура просить для Януковича 15 років позбавлення волі.

Суд над Януковичем триває майже два роки

У березні 2017 року прокуратура передала справу Януковича в суд і 4 травня суд приступив до її розгляду. Як повідомляло РБК-Україна, одним з головних доказів обвинувачення стало звернення Януковича до президента Росії Володимира Путіна з проханням ввести війська РФ в Україну. В якості свідків сторони звинувачення в рамках судового процесу свої свідчення дали, зокрема, президент Петро Порошенко, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, спікер парламенту Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Загалом відбулося 89 судових засідань, на жодне з яких Янукович не приїхав особисто. Кілька разів Янукович давав свідчення за допомогою відеозв'язку із суду в Ростові (Російська Федерація). Разом з тим, він так і не виступив з останнім словом. Адвокат екс-президента заявляв, що Янукович не буде присутнім на останньому засіданні через травму. За даними ЗМІ, восени 2018 року він отримав травму коліна і спини, впавши на тенісному корті.

В рамках останнього засідання, 5 грудня 2018 року, захист клопотав про призупинення судового провадження через стан здоров'я Януковича. Разом з тим, суд відхилив прохання адвокатів і пішов у дорадчу кімнату для прийняття рішення по справі Януковича.

Янукович живе в Росії на правах тимчасового притулку

Як заявляв адвокат екс-президента Віталій Сердюк, Янукович на даний момент живе в Росії на правах тимчасового притулку і цей статус кожен рік продовжується. При цьому, адвокат заявляв, що Янукович, як і раніше, є громадянином України і російського громадянства у нього немає.

Зазначимо, заступник генпрокурора Євген Єнін заявляв, що українській стороні важко буде добитися екстрадиції Януковича, поки Росією керує Путін.