ua en ru

Новини України за 21-23 жовтня: можливе сприяння Інтерполу Януковичу і відмова Росії передати Сенцова

Новини України за 21-23 жовтня: можливе сприяння Інтерполу Януковичу і відмова Росії передати Сенцова Фото: Віктор Янукович

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 21-23 жовтня: Нацбюро Інтерполу могло сприяти Януковичу і його оточенню уникнути покарання, Росія відмовилася передати Україні Сенцова, Петро Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам, НАБУ пред'явило звинувачення прокурора сил АТО Кулику, Україна отримає доступ до кордону з РФ на другий день після виборів на Донбасі, Україна просить Інтерпол оголосити Чауса в міжнародний розшук, а в ЄС засудили РФ через Сирії, але без згадки санкцій

Інтерпол міг сприяти Януковичу уникнути покарання

Анатолій Матіос заявив про те, що окремі особи з українського Інтерполу могли сприяти Януковичу і його оточенню уникнути кримінальної відповідальності. Процесуальна оцінка ймовірності цього факту, за його словами, буде озвучено на цьому тижні. У свою чергу, в українському Інтерполі вирішили провести внутрішню перевірку, не чекаючи надання Генпрокуратурою конкретних фактів.

Росія відмовилася передати Сенцова

Росія відмовилася передати Україні політв'язня Олега Сенцова. Виправдовує вона це тим, що раз Сенцов кримчанин, значить, на їх думку, тепер він став громадянином РФ. А це, в свою чергу, означає, що передача укладеного за Конвенцією про передачу засуджених осіб 1983 року, чого домагалася Україна, неможлива. З аналогічної причини було відмовлено в передачі Олександра Кольченко.

Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам

У неділю ввечері Петро Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам. Так, президент пояснив, що дорожня карта мінських угод передбачає дату під кожною їх частиною, а також відповідальних за виконання. Також Порошенко заявив, що безпечний пакет Мінських домовленостей повинен передувати політичному. Крім того, за словами президента, від участі України в мінському форматі залежать санкції проти Росії. Порошенко також переконаний, що до проведення Саміту "Україна-ЄС" в Брюсселі 24 листопада для громадян України буде запроваджено безвізовий режим з Євросоюзом.

НАБУ пред'явило звинувачення Кулику

НАБУ пред'явило звинувачення у незаконному збагаченні прокурору сил АТО Костянтину Кулику. У разі визнання провини, йому загрожує від 2 до 5 років в'язниці з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна".

Україна отримає доступ до кордону з РФ на другий день після виборів на Донбасі

Костянтин Єлісєєв заявив про те, що Україна поверне контроль над кордоном на другий день після виборів на Донбасі. А вибори, за його словами, можуть відбутися після виходу військ РФ з території України і доступу ОБСЄ до всіх ділянок на окупованій території. А за словами Павла Клімкіна, повернення контролю над кордоном відбудеться у два етапи – спочатку доступ до неї отримає ОБСЄ, після чого, знову-таки, на другий день після виборів кордон буде контролювати Україна. Також міністр заявив, що дискусія про запровадження на окуповану територію Донбасу збройної місії ОБСЄ продовжиться у Відні.

Україна просить Інтерпол оголосити Чауса в міжнародний розшук

Україна вирішила попросити допомоги у пошуках судді Миколи Чауса, який після викриття на хабарі зник, навіть не дочекавшись дозволу Ради на свій арешт. Так от, Нацполиция направила матеріали в Інтерпол, щоб зниклого суддю оголосили в міжнародний розшук. Правда відповідь Україна отримає десь через тиждень.

В ЄС засудили РФ через Сирії, але без згадки санкцій

Лідери ЄС за підсумками саміту у Брюсселі засудили Росію за її дії у Сирії. Однак про можливість введення нових санкцій мови не було. "Ми реагуємо на кроки, вжиті Росією. Звичайно, ЄС завжди готовий до діалогу, однак ми не поступимося своїми цінностями і принципами", - сказав глава Євроради Дональд Туск підкреслюючи, що "створення напруженості" з Росією не є метою ЄС.

Читайте також: авторські матеріали про те, як прем'єр-міністр "підкупив" депутатів, а також про те, що чекає Славоміра Новака на посаді голови Укравтодору.