ua en ru

КСУ розглядає указ Зеленського про розпуск Ради: головне

КСУ розглядає указ Зеленського про розпуск Ради: головне Фото: засідання КСУ (РБК-Україна)

Зеленський підписав указ про розпуск Ради 21 травня

Указ Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради сьогодні, 11 червня 2019 року, розглядав Конституційний суд України. Докладніше про перебіг судового засідання - у матеріалі РБК-Україна.

КСУ завершив відкриту частину засідання

Конституційний суд України завершив відкриту частину засідання.

"Розгляд справи на відкритому засіданні завершено...КСУ переходить працювати в закриту частину. Рішення КСУ у справі буде оприлюднено на сайті КСУ", - заявила глава КСУ Наталія Шаптала.

КСУ перейшов до заключних виступів сторін

Відповідно до регламенту КСУ дослідив матеріали справи і перейшов до заключних виступів сторін.

Першим до слова запросили представника президента у КСУ.

Федір Веніславський у ході виступу заявив, що указ президента не порушує принципу правової визначеності, він є однозначним та прогнозованим. Він додав, що жодних невизначених положень в указі немає.

"Ми переконані, що указ президента України є конституційним. А КСУ має зробити обгрунтований висновок, чи є конкретні обставини, які б ставили під сумнів конституційність указу президента", - заявив він.

У свою чергу, нардеп Олег Купрієнко заявив, що Рада виконує свою роботу.

"Указ президента є публічним актомі вплаває на суспільні відносини всіх інститутів суспільства, зачіпає права всіх. Сьогодні я звертаюся до найголовнішого суду України: суспільство має побачити законне рішення КСУ. Я переконаний, що текст рішення буде правовим", - зазначив він.

У свою чергу, нардеп Ігор Алексєєв зазначив, що у конституційному поданні є аргументи щодо неконституційності указу.

КСУ продовжив засідання після перерви

Судове засідання, на якому розглядається указ Володимира Зеленського про розпуск Ради, продовжується після перерви. Зазначимо, засідання триває понад шість годин. Наразі свої запитання до представника президента ставлять автори подання.

Зокрема, свої запитання ставить нардеп Андрій Тетерук.

КСУ оголосив перерву в засіданні

Конституційний суд оголосив перерву до 16:30.

У Зеленського пропонують КСУ витребувати у Ради документи про діяльність коаліції

Представник президента у КСУ Федір Веніславський запропонував Конституційному суду витребувати документи, які підтвердили б, що коаліція працювала.

"Якщо документи є, надати їх можна сьогодні через годину", - заявив він.

КСУ продовжив засідання після перерви

КСУ після перерви продовжив ставити запитання до учасників конституційного провадження. На початку засідання у суді виступив президент України Володимир Зеленський, після чого залишив судову залу. Наразі Зеленського у КСУ представляє Федір Веніславський.

Рішення КСУ має бути оголошено до 29 червня

Представник президента у КСУ Федір Веніславський зазначив, що рішення суду очікується до 29 червня. Він також додав, що підстав для визнання указу президента про розпуск Ради неконституційним немає.

У засіданні оголошено перерву

У засіданні Конституційного суду України, на якому розглядають указ Володимира Зеленського оголошено перерву до 14:00. Після перерви сторони продовжать відповідати на питання суддів.

КСУ продовжив засідання

Представник президента у КСУ Федір Веніславський у ході виступу зазначив, що указ президента є конституційним. Він також представив пояснювальну записку, в якій вказано, чому президент прийняв рішення про розпуск Ради.

Веніславський наголосив, що коаліція відсутня з 2016 року.

Судді КСУ ставлять питання участникам конституційного провадження щодо їхнього подання.

КСУ "замінували"

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, співробітники Держохорони перевіряють інформацію про замінування будівлі Конституційного суду, де сьогодні розглядається указ Зеленського про розпуск Ради.

Виступи учасників конституційного провадження

Нардеп Ігор Алексєєв у ході виступу зазначив, що починаючи з 17 травня 2019 року, припинення діяльності коаліції, парламент має місяць на формування коаліції і на момент указу Зеленського про розпуск Ради даний строк не сплинув.

Алексєєв заявив, що у президента немає повноважень для припинення повноважень парламенту. Він зазначив, що Зеленський може розпустити парламент тільки після 17 червня. Разом з тим, за його словами, президент не може припинити повноваження ВР за жодних обставин, оскільки 17 червня вже сплине шестимісячний допустими термін для розпуску.

Нардеп Олег Купрієнко під час свого виступу заявив, що у президента може з'явитися право на розпуск Ради, якщо протягом місяця не сформовано коаліцію. Він також заявив про відсутність мотивації для указу президента про розпуск Ради.

Нардеп Андрій Тетерук назвав справу, що розглядається, "рубіконом для України". Він також наголосив, що гарант Конституції не може порушувати основний закон.

Після виступу нардепів у судовому засіданні було оголошено перерву до 11:45.

Під КСУ проходять мітинги

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, під будівлею Конституційного суду проходять акції протесту. Активісти виступають проти тиску президента і його команди на суддів. Вони стверджують, що КС повинен визнати указ про розпуск Ради неконституційним.

Також під КСУ проходить акція на підтримку Володимира Зеленського і дострокових виборів.

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, ситуація під КСУ стабільна, на місці чергують правоохоронці.

Фото: ситуація під КСУ (РБК-Україна)

Зеленський покинув засідання КСУ

Володимир Зеленський виступив на початку засідання КСУ. У своєму виступі Зеленський висловив сподівання, що суд винесе справедливе рішення.

"Дякую, що мене запросили, здається це вперше в історії України. Сьогодні я тут, чим виражаю свою повагу до Конституційного суду, як інституції і особисто до кожного з вас. Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної ради відповідає обом цим критеріям. Про відповідальність духу закону свідчить багато факторів: громадяни України не просто не вірять Раді, рейтинг 4%. Народ аплодує рішенню про розпуск Ради. Люди впевнені, що оспорювання цього рішення це просто спроба народних депутатів на кілька місяців втриматися за свої крісла. Зараз суспільство уважно слідкує за цією справою. Ви точно це знаєте, і думаю приймете справедливе рішення, за яке нам не буде соромно перед українцями", - заявив він.

Зеленський також додав, що його позицію у КСУ доводитиме його представник Федір Веніславський. Після цього, Зеленський покинув залу засідання.

"Наша юридична позиція беззаперечна і бездоганна. Це доведе мій представник Федір Веніславський. Я передаю йому слово, а сам, з вашого дозволу, я покидаю залу, щоб ніхто потім не сказав, що моя присутність мала вплав на суддів і рішення було прийнято під тиском", - сказав він.

Після цього, слово взяв доповідач в справі, суддя КСУ Віктор Кривенко.

Зеленський присутній на засіданні КСУ

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, президент України Володимир Зеленський присутній на засіданні КСУ, де розглядається указ про розпуск Ради.

Також на засіданні присутні нардепи Андрій Тетерук, Олег Купрієнко, Ігор Алєксєєв, представник президента у КСУ Федір Вениславський, представник парламенту у КСУ Анатолій Селіванов.

КСУ почав розгляд указу Зеленського про розпуск Ради

Конституційний суд України почав розгляд указу президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів. Відповідне звернення подали 62 народних депутата від "Народного фронту" і "Радикальної партії".

Конституційний суд вирішив розглядати цю справу в формі усного провадження. Відповідно рішення повинно бути винесено до 29 червня. У разі визнання неконституційним указу президента про розпуск парламенту дострокові вибори 21 липня не відбудуться.

Згідно з текстом звернення, нардепи вважають неконституційним указ Зеленського про перевибори. Вони стверджують, що юридично коаліція не існує з 17 травня 2019 року. Таким чином до прийняття присяги новим складом Ради в разі, якщо вибори пройдуть 21 липня, залишається менше встановлених Конституцією 6 місяців.

У команді президента раніше відзначали, що коаліція припинила своє існування 29 березня 2016 року, коли з неї вийшла більшість фракцій. Як відомо, апарат Верховної ради в останні роки неодноразово ігнорував вимоги надати приблизний список коаліції, в тому числі в ході судових розглядів.

Зеленський підтвердив участь в судовому засіданні

Володимир Зеленський увечері 10 червня записав відеозвернення, в якому підтвердив, що візьме участь в засіданні Конституційного суду України, на якому буде розглядатися його указ про розпуск Ради.

Зеленський зазначив, що вперше президент України буде присутній на засіданні КСУ.

Завтра о 10.00 іду до Конституційного суду України.

Опубліковано Володимиром Зеленським Понеділок, 10 червня 2019 р.

Як очікується, засідання розпочнеться о 10:00.

КСУ визнав розгляд указу про розпуск Ради невідкладним

Засідання Конституційного суду України, на якому планується розгляд указу Зеленського, анонсувалося ще минулого тижня. В анонсі у КСУ зазначали, що справу розглядатиме Велика палата. Крім того, у КСУ визнали конституційне провадження цієї справи невідкладним.

У КСУ також повідомили, що для участі в судовому засіданні запрошені представники 62 нардепів, президент України Володимир Зеленський та представник парламенту.

Суть справи

До КСУ звернулися 62 народні депутати з конституційним поданням щодо указу Зеленського про розпуск Ради.

Як відомо, президент України своїм указом достроково припинив повноваження парламенту та призначив позачергові вибори до Ради України на 21 липня 2019 року. Разом з тим, нардепи вважають, що указ Зеленського не містить належного обґрунтування підстав для дострокового розпуску Ради.

Автори клопотання вважають, що президент не встановлює відсутності чи наявності коаліції депутатських фракцій у парламенті, а лише видає указ за умови наявності юридичного факту - відсутності коаліції протягом місяця від дня припинення її діяльності. Нардепи вважають, що указ Зеленського суперечить низці норм Конституції України.

Зеленський заявив про розпуск Ради

20 травня 2019 року під час промови у ході інаугурації Володимир Зеленский заявив, що прийняв рішення про розпуск парламенту та проведення дострокових виборів в Раду.

Вже наступного дня він підписав відповідний указ про розпуск Ради, а також призначив на 21 липня 2019 року парламентські вибори.

КСУ розглядає указ Зеленського про розпуск Ради: головне

Як заявив Зеленський, головним аргументом для розпуску Ради є дуже низька довіра до неї українців. до цієї інституції.

"Я, як гарант Конституції, зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску - з 2016 року не існувало коаліції", - заявив Зеленський.

У відповідь на таке рішення глави держави українські парламентарі анонсували оскарження указу Зеленського у Конституційному суді. Зокрема, глава Верховної ради України Андрій Парубій заявляв, що указ суперечить Конституції і підтримає звернення нардепів до КСУ. Разом з тим, Парубій наголошував, що рішення Конституційного суду може бути надано лише після проведення дострокових парламентських виборів.

У свою чергу, нардеп Валерій Карпунцов зазначав, що суд зможе тільки встановити чи відповідає указ Зеленського Конституції України, але рішення суду виборчий процес не зупинить.

Як відомо, після указу Зеленського, 24 травня в Україні стартував виборчий процес, наразі триває реєстрація кандидатів. Політичні партії продовжують формувати списки, за якими йтимуть на вибори до парламенту. За результатами опитувань соціологів, найвірогідніше до Ради пройдуть п'ять політсил: "Слуга народа", "Опозиційна платформа - За життя", "Европейська солідарність", "Батьківщина" та партія Святослава Вакарчука "Голос". Саме ці партії, за даними КМІС та групи "Рейтинг", зможуть подолати п'ятивідсотковий бар'єр.