ua en ru

Зеленський розпустив Раду: головне

Зеленський розпустив Раду: головне Фото: Володимир Зеленський (www.president.gov.ua)

Дострокові вибори мають відбутися через два місяці після розпуска парламенту

Зеленський заявив про розпуск Верховної ради під час церемонії інавгурації 20 травня. Всі подробиці, фото і відео - в матеріалі РБК-Україна.

21 травня

18:15 Президент звернувся до спікера парламенту Андрія Парубія з проханням скликати завтра позачергове засідання Ради. на ньому нардепи повинні проголосувати за внесення змін до закону про вибори до парламенту.

Зеленський розпустив Раду: головне

Фото twitter.com/ZelenskyyUa

18:09 Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної ради України і призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня 2019 року.

14:30 на сайті президента з'явилася заява Зеленського, в якому він назвав причини розпуску парламенту. Перша - це низька довіра громадян до цього органу влади. Друга причина юридична - за словами Зеленського, коаліції в Раді не існує з 2016 року.

13:15 Юлія Тимошенко заявила про те, що її фракція підтримує ініціативу президента внести зміни до виборчого законодавства. Крім того, вона запропонувала на позачерговому засіданні також проголосувати за звільнення глав силових відомств, і призначити нових.

13:04 За словами глави фракції "Самопоміч" Олега Березюка, на позачерговому засіданні Рада може розглянути зміни до виборчого законодавства. Зокрема, це скасування мажоритарки і зниження прохідного бар'єру з 5% до 3%.

Також Березюк розповів, що Парубій може скликати позачергове засідання парламенту в триденний термін. Для цього з відповідним проханням до спікера Ради повинен звернутися Зеленський.

12:55 Глава фракції БПП Артур Герасимов заявив про те, що рішення президента про розпуск Ради не відповідає Конституції України, однак БПП готовий до виборів і буде в них брати участь.

Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко заявила, що вибори можуть відбутися 21 або 28 липня.

12:47 Консультації закінчилися і глави фракцій вийшли до журналістів. За словами Олега Ляшка, дострокові вибори в парламент швидше за все відбудуться 21 липня, а указ президента може бути опублікований вже завтра.

12:00 Володимир Зеленський в Ап проводить консультації з головами фракцій. також там присутні Пндрей Парубій, Ірина Геращенко та Оксана Сироід. Після закінчення зустрічі новообраний президент вийде до журналістів і дасть брифінг.

20 травня

17:30 Гройсман заявив про те, що подає у відставку після засідання Кабміну, яке відбудеться в середу.

16:06 В зв'язку із заявою Зеленського про розпуск Верховної ради, прем'єр Володимир Гройсман скликав журналістів на брифінг. він відбудеться в Кабміні о 17:00.

14:47 Голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк в комментарі Інтерфакс-Україна повідомив про те, що Зеленський запросив глав фракцій завтра на 10:00 в Адміністрацію президента для консультацій з приводу розпуску Ради.

13:09 Під час своєї інавгураційної промови Володимир Зеленський зажадав у парламенту прийняти закон про зняття недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, а також про виборчий кодекс, зокрема - зробити списки партій відкритими. Він зазначив, що на це у нардепів є два місяці, і що це "непогані бали на дострокові парламентські вибори". Відзначимо, що Верховна Рада VIII скликання буде легітимною до прийняття присяги новим складом парламенту.

13:02 За словами секретаря ЦВК Наталії Бернацької, після опублікування указу президента про розпуск Ради, ніяке судове рішення вже не зможе зупинити процес дострокових виборів.

12:56 Нардеп Сергій Лещенко у себе в Telegram написав про те, що після інавгурації спікер парламенту Андрій Парубій, прем'єр-міністр Володимир Гройсман і вже колишній президент України Петро Порошенко зібралися в кабінеті Парубія для обговорення ситуації, що склалася.

12:10 В коментарі РБК-Україна нардеп Валерій Карпунцов повідомив, що сьогодні Зеленський буде проводити консультації з фракціями парламенту. Також він зазначив, що указ про розпуск Ради може з'явиться вже сьогодні ввечері.

12:00 Згідно зі статтею 77 Конституції України, позачергові вибори до Верховної Ради мають відбутися в період 60 днів після того, як буде опубліковано рішення про розпуск парламенту.

20 травня у Верховній раді відбулася урочиста церемонія інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського. В ході свого виступу Зеленський заявив про те, що він розпускає парламент VIII скликання.

“Я дуже вас прошу прийняти закон про зняття депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний виборчий кодекс, і зробіть, будь ласка, відкриті списки. А також я прошу вас звільнити з посад голову СБУ, генерального прокурора, міністра оборони України. І це далеко не все, що ви можете зробити, але для початку досить. У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте собі медалі. непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховної ради VIII скликання", - заявив Зеленський.

Присутні в залі нардепи зустріли його слова оваціями. Така ж реакція була у присутніх під будівлею парламенту громадян.

Згідно зі статтею 77 Конституції України, позачергові вибори до Верховної Ради мають відбутися в період 60 днів після того, як буде опубліковано рішення про розпуск парламенту.

Розпад коаліції

17 травня в "Народному фронті" заявили про те, що фракція виходять з коаліції. Про це на засіданні парламенту оголосив спікер ВР Андрій Парубій, констатувавши також припинення існування коаліції.

"Сумна новина. Враховуючи заяву голови депутатської фракції "Народний фронт" про вихід з фракції коаліції... повідомляю, що сьогодні коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній раді восьмого скликання припинила свою діяльність... відповідно До положень Конституції України, протягом одного місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній раді має бути сформована нова коаліція", - заявив глава парламенту.

Тоді Парубій закликав всі фракції ради і групи почати консультації з приводу формування нової коаліції.

Полторак та Грицак подали у відставку

Відразу після закінчення церемонії інавгурації в Раді, міністр оборони україни Степан Полторак заявив журналістам про те, що він іде у відставку. На питання, чи означає це, що він випередив заклик нового президента України подати у відставку, Полторак відповів: "Звичайно".

Крім того, відповідну заяву він опублікував у себе в Facebook.

Зеленський розпустив Раду: головне

Фото facebook.com/generalpoltorak

Про відставку заявив також і глава СБУ Василь Грицак.