ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 26 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 26 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Число інфікованих коронавірусом в Україні перевищило 150

Боротьба з коронавірусом в Україні і світі продовжується. Для того, щоб запобігти розповсюдженню та мінімізувати наслідки COVID-19 в нашій країні до 24 квітня продовжено карантин і на всю територію розширений режим надзвичайної ситуації. Детальніше про те, що відбувається в Україні та світі 26 березня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • число інфікованих в Україні за даними МОЗ зросло до 196
  • на даний момент зафіксовано 5 летальних випадків, а одна людина повністю одужала
  • карантин в Україні продовжено до 24 квітня
  • режим надзвичайної ситуації введено по всій країні до 24 березня
  • з 27 березня зупиняється будь-який рух на кордоні України.

Зеленський повідомив про повне закриття кордонів

Рух через державний кордон буде повністю зупинено 27 березня, в тому числі і для громадян України.

Глава держави заявив, що всі пасажирські перевезення тимчасово закриваються в рамках карантину через коронавірус. Також Зеленський зазначив, що ще два тижні тому закликав українських громадян повернутися додому. За цей час евакуаційними рейсами в країну повернулося понад 80 тисяч осіб.

Про тих громадян, які залишаються за кордоном, подбають українські дипломати. Поступово буде проводитися евакуація, але з урахуванням епідемічної ситуації в місцях їх перебування.

На Донбасі тестують військових на COVID

Військовий госпіталь в Донецькій області отримав 1 тис. наборів для аналізу ПЛР на коронавірус. Планується провести перевірку військових по всій лінії фронту.

В першу чергу, будуть тестувати службовців з симптомами ГРВІ та тих, у кого були контакти з підтвердженими випадками. Також під першу хвилю потраплять прес-офіцери, офіцери військової служби правопорядку, командири частин і підрозділів.

Раніше головний санлікар Міністерства оборони Сергій Моргун заявив, що на 26 березня в рядах ЗСУ не виявлено випадків коронавіруса. При цьому, на карантині знаходяться 150 військових.

Уряд зняв обмеження на окремі види діяльності

Згідно з постановою Кабміну № 239 від 25 березня, на час карантинного режиму дозволяються певні види діяльності з дотриманням санітарних і протиепідемічних заходів.

Так, дозволяється торгівля продуктами, засобами гігієни, ліками, ветеринарними препаратами і кормами для тварин, насінням та агрохімікатами.

Заклади громадського харчування можуть працювати в режимі доставки. Дозволено здійснення банківської, страхової діяльності, ветеринарної практики, обслуговування та виконання ремонту електро- та побутової техніки, робота АЗС і поштових служб.

Кабмін змінив правила перевезень у громадському транспорті

Уряд скасував норму про перевезення не більше 10 пасажирів у громадському транспорті на час карантину через коронавірус.

Згідно з внесеними до постанови змінами, максимальна кількість людей в салоні тролейбуса, автобуса, трамвая, маршрутки не повинна перевищувати половину кількості місць для сидіння. Всі пасажири повинні бути в масках.

Карантин у Закарпатській області

З півночі 27 березня істотно посилюється карантинний режим на Закарпатті. Зокрема, припиняють роботу всі ринки (за винятком великих продуктових оптових ринків) і відділи для приготування і прийому їжі, кави, інших напоїв, розміщені на АЗС. Забороняється рух транспорту на Ужоцькому та Торунському перевалі.

У Китаї встановили першого хворого на COVID-19

В Ухані першою захворіла жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів. У неї з'явилися симптоми коронавіруса ще 11 грудня, температуру збивала уколами. Однак через 5 днів її стан погіршився, і жінка звернулася в лікарню.

МОН скасувало підсумкову атестацію для школярів

Через продовження карантину учні 4-х та 9-х класів не здаватимуть державну підсумкову атестацію.

При цьому, проведення ЗНО не скасовується для учнів випускних класів. Про дату проведення зовнішнього незалежного оцінювання Міністерство освіти оголосить пізніше.

Також в.о. міністра освіти Любомира Мандзій роз'яснила, що навчальний рік у школах повинен завершитися 1 липня, як це передбачено в законі "Про освіту".

На Закарпатті перекривають траси

З 00:00 27 березня в Закарпатській області буде призупинено рух на двох трасах, що пов'язують регіон із рештою території України. Блок-пости виставлять на Ужоцькому перевалі (автодорога Н-13 Львів-Самбір-Ужгород) та Торунському (Вишківському) перевалі (автодорога Р-21 Долина-Хуст).

Проїзд залишиться відкритим через Яблунецький перевал (траса Н-09 Мукачево-Рогатин-Львів) та Абранський перевал (траса М-06 Київ-Чоп). Однак водії всіх транспортних засобів будуть проходити температурний скринінг.

Кредитні канікули в ПриватБанку

На період з 1 березня до кінця травня ПриватБанк вводить "кредитні канікули" для всіх клієнтів малого та середнього бізнесу для продукту "Кредитний ліміт на рахунок".

Умови оплати пом'якшуються як по кредитах без простроченої заборгованості, так і по кредитах, що не були погашені вчасно.

У столиці зростає кількість хворих

Під час брифінгу міський голова Віталій Кличко, заявив що на ранок 26 березня в Києві зафіксовано 40 випадків зараження коронавірусною інфекцією.

В "Київському міському лабораторному центрі МОЗ України" підтвердилися аналізи на COVID-19 у 6 громадян. Захворіла жінка 35 років і п'ятеро чоловіків від 28 до 70 років.

У Києві запустили додаткові маршрути

На час карантинних обмежень в столиці запустили кілька додаткових маршрутів громадського транспорту.

З 26 березня буде їздити автобус № 99-Д "Станція метро "Мінська" - станція метро "Нивки" через Діагностичний центр, що дозволить медикам Київськйої міської клінічної лікарні № 8 та міського Діагностичного центру швидше добиратися на роботу.

Додатковий тролейбус № 25 "Проспект Свободи" - "Станція метро "Почайна" поліпшить транспортне сполучення житлового масиву" Виноградар".

У Франції оголосили військову операцію

Для боротьби зі спалахом коронавіруса президент Франції оголосив про початок проведення операції Résilience ("Стійкість"), до якої залучать військовослужбовців. Вони будуть виконувати "санітарні, логістичні та захисні" функції.

Кількість хворих в країні продовжує зростати. Франція займає 7 місце в світі за темпами поширення COVID-19. На 26 березня зареєстровано 25,6 тис. інфікованих, померло 1333 людини.

За добу в Україні виявлено 43 випадки коронавіруса

Загальна кількість хворих на 10:00 26 березня складає 156 осіб, з них 5 летальних випадки, 1 людина одужала.

Найбільше число тих, що заразилися, - в Чернівецькій області - (42 людини) і в Києві (34 людини).

Істотно зросла кількість випадків в Івано-Франківській (16) та Тернопільській (15) областях. Також в даних регіонах вчора померли пацієнти з підтвердженим діагнозом COVID-19.

ипадки коронавіруса в Україні на 26 березня

Фото: випадки коронавіруса в Україні на 26 березня (facebook.com phc.org.ua)

В Японії нова хвиля епідемії

За минулий день в країні збільшилася смертність від коронавіруса - зафіксовано 45 летальних випадків. Всього в Японії захворіло 1314 осіб. Якщо інфекція продовжить поширюватися, прем'єр-міністр допускає можливість введення надзвичайного стану.

Кількість підозр на коронавірус в Україні зростає

У Львівській області за ніч звернулись ще 5 людей з підозрою на коронавірус. Люди звернулись з міста Львова, Нового Роздолу, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

В Україні ще дві людини стали жертвами коронавіруса

В Україні 25 березня стало відомо про ще два летальні випадки через COVID-19 Таким чином, кількість смертей зросла до 5.

Всього за офіційною статистикою МОЗ на даний момент у нашій країні число інфікованих зросло до 145. Випадки зараження коронавірусом фіксуються по різних областях України.

Так, за 25 березня перші випадки були виявлені в Херсонській, Сумській та Вінницькій областях. Крім того, зросла кількість заражених в Одеській, Дніпропетровській, Тернопільській областях та Києві.

Продовження карантину, режим надзвичайної ситуації і повне закриття кордону

Кабінет міністрів прийняв рішення продовжити карантин в Україні до 24 квітня. Надалі обмеження можуть бути як скасовані достроково, так і продовжені на невідомий час.

Також уряд розширив режим надзвичайної ситуації на всю країну.

"Ми продовжуємо карантин і вводимо надзвичайну ситуацію в державі Україна на 30 днів до 24 квітня 2020 року з можливістю його подальшого продовження", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, з 27 березня буде повністю заборонено рух пасажирів через український кордон через поширення коронавіруса.

“В цьому є нагальна необхідність, тому що за останні тижні ми бачимо, що єдиним джерелом потрапляння коронавіруса в Україні був потік громадян з-за кордону і цей потік триває, і це посилює і збільшує число людей, заражених цією інфекцією", - заявив прем'єр.

Разом з тим, всі українці, які захочуть повернутися в Україну після 27 березня, зможуть це зробити.

"Кожен українець має право повернутися додому. Уряд всіляко сприяє нашим громадянам, які висловили таке бажання", - зазначив Шмигаль.

Наслідки в Україні від коронавіруса можуть бути катастрофічними

Глава МОЗ Ілля Ємець в своєму відеозверненні заявив про те, що кількість смертей через COVID-19 в нашій країні може бути катастрофічною. За його словами, українська медична система не готова лікування цього вірусу.

Також він заявив, що перший стовп боротьби з коронавірусом (з досвіду китайських лікарів) - профілактику, Україна і Європа не змогли втілити. Другий - локалізацію - ми ще здатні жорсткими заходами реалізувати.

"Третій етап - лікування. На жаль, ми повинні констатувати, медична система України до нього не готова з багатьох причин. Якщо нам і далі будуть заважати, кількість жертв може бути катастрофічним", - заявив він.

"Терапевтичні методи вже не врятують ситуацію. Уже неможливо рятувати життя тільки масками і дезінфекторами. Треба діяти рішуче, хірургічно", - додав він.

Боротьба з коронавірусом в Україні: додаткові заходи

Кабмін вирішив почати дезінфекцію всіх приміщень, доріг і тротуарів. Такі заходи проводяться додатково до введення надзвичайної ситуації по всій країні.

МВС готує нормативні акти, які дозволять контролювати самоізоляцію людей з коронавірусом, а також тих, хто з ними контактував. З цією метою створюється спеціальний додаток для смартфона. Як сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, поліція в разі необхідності буде забезпечувати примусову госпіталізацію хворих.

Крім того, українські тести для визначення коронавіруса надійдуть в лікарень через 10 днів, заявив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. До появи українських тестів у лікарнях будуть користуватися імпортними.

"На першому етапі ми отримаємо близько мільйона тестів для полімеразної ланцюгової реакції. Якщо в якийсь момент ми зрозуміємо, що динаміка епідемії почала сповільнюватися і нам не потрібна така кількість ПЛР-тестів, ми зупинимо закупівлі", - сказав Тимошенко.

Україна перша в Європі отримає допомогу від ООН

ООН виділяє допомогу в розмірі 33 млн доларів для боротьби з коронавірусом в Україні. Ці гроші планується витратити на реалізацію гуманітарних проектів в східних регіонах по обидві сторони від лінії розмежування.

В Одесі хворий коронавірусом пішов з лікарні

25-річний чоловік підписав документ про самоізоляцію та самовільно пішов з інфекційної лікарні. Поліція перевіряє, як він дотримується карантину і встановлює коло контактних осіб

Під Києвом хвора коронавірусом народила дитину

Інфікована мешканка Ірпеня народила хлопчика. Жінка відразу ж після пологів була переведена до інфекційного відділення лікарні. Лікарі заявили, що в даний момент стан дитини і матері задовільний.

Коронавірус в світі

Французькі медики зафіксували найвищий показник смертності від COVID-19 з початку пандемії в країні. За добу було зафіксовано 240 смертей і 2444 нових випадків зараження.

На даний момент кількість летальних випадків склала 1100, заражені інфекцією 22 300 осіб. 2950 хворих перебувають у вкрай важкому стані.

В Британії заразився коронавірусом спадкоємець престолу. Тести принца Чарльза показали позитивний результат. Поки у нього проявлялися тільки легкі симптоми інфекції. Його дружина герцогиня Корнуольська Камілла не інфікована. На даний момент королівська сім'я ізольована в своєму маєтку в Шотландії.

В Німеччині фіксується різке зростання інфікованих. Німецький лікарі за добу зафіксували 4118 нових випадків, 32 людини померли від хвороби.

Крім того, повторний тест канцлера Німеччини Ангели Меркель показав негативний результат. Незважаючи на активне спілкування з хворими і самоізоляцію глава уряду виявилася повністю здорова.

В столиці США - Вашингтоні - через коронавірус мерія закрила всі підприємства, що не мають першорядного значення, а також заборонила населенню збиратися в одному місці в кількості більше десяти чоловік.

В американській столиці закриті всі магазини, тренажерні зали, оздоровчі клуби, театри, кінотеатри, перукарні тату-салони. Працюють продуктові магазини, банки, автомайстерні, дитячі садки, лікарні, аптеки і ветеринарні клініки. У США за останню добу померли від коронавіруса 154 людини, кількість інфікованих збільшилася на 10 тисяч.

В Італії смертність від коронавіруса скорочується. За останню добу зафіксовано 683 летальних випадки від коронавруса, значно менше показників вівторок, коли від хвороби померли 743 людини. Крім того, на тисячу збільшилося число тих, хто вилікувався.