ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 25 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 25 березня Медики в Україні Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Влада продовжує посилювати умови карантину, щоб стримати інфекцію

Україна і країни по всьому світу продовжують запроваджувати обмежувальні заходи, щоб стримати поширення коронавірусу. Кількість інфікованих перейшло позначку 411 тисяч людей. Тоді як в Україні станом на 25 березня офіційно було зафіксовано 113 хворих.

Сусідні з Україною держави посилюють заходи карантину і обмежують пересування громадян, посилюючи за ними додатковий контроль. У нас в країні влада поки що вирішила обмежитися раніше запровадженими заходами, відклавши ідею з НС. Втім, на місцевому рівні міста посилюють правила карантину.

Про те, що відбувається в Україні та світі через загрозу коронавірусу – у матеріалі РБК-Україна.

Важливо знати:

  • В Україні офіційно підтверджено 113 випадків зараження коронавірусом, більшість з них – у Чернівецькій області та Києві;
  • Мер столиці Віталій Кличко припустив закриття міста на в'їзд і виїзд;
  • У МОЗ не виключають силові заходи для контролю за дотриманням карантину;
  • Епіцентром розповсюдження вірусу у світі після Італії може стати США.

Шмигаль роз'яснив особливості надзвичайної ситуації

Український прем'єр Денис Шмигаль пояснив, в чому особливості режиму надзвичайної ситуації. Він повідомив, що режим надзвичайної ситуації відрізняється від режиму надзвичайного стану. За словами прем'єр-міністра, у зв'язку з його введенням не будуть порушені конституційні права людини, і він "не ставить хрест на економіці".

"Перш за все, це про збільшення наших з вами спільних обов'язків для подолання епідемії", - зазначив Шмигаль.

Після закриття кордонів українці зможуть повернутися додому

Після зупинки пасажирських перевезень через державний кордон 27 березня громадяни, які виявили бажання повернутися на територію України, зможуть це зробити.

В уряді зазначили, що Кабінет міністрів буде дотримуватися Конституції України, щоб не допустити порушення прав громадян.

Зеленський анонсував проект "Великдень вдома"

Президент зустрівся з главами церков в Україні з приводу організації святкування Великодня в умовах поширення коронавіруса. Глава держави закликав відзначати Світле Воскресіння 19 квітня без відвідування храмів.

Найближчим часом держава представить проект, який дозволить віруючим відзначити свято вдома. Також розглядається можливість обмеження кількості людей в храмах під час обрядів і розміщення патрулів.

За самоізоляцією українців будуть через мобільний додаток

У МВС повідомили, що на даний момент ведеться розробка нормативних актів і додатку для смартфона, за допомогою якого правоохоронні органи зможуть контролювати дотримання режиму ізоляції.

Такий додаток буде встановлено на пристрої хворих і їх контактних осіб. Подібний метод вже використовувався в Польщі і Південній Кореї.

У Польщі закрили кордони до 13 квітня

Для запобігання подальшого поширення коронавіруса термін закриття польського кордону продовжили ще на 20 днів. Також до 13 квітня заборонять перетинати кордон громадянам, які щодня їздили на роботу з Польщі до Німеччини і Чехії.

Позитивний тест на коронавірус у принца Чарльза

У Принца Уельського виявили СOVID-19 за результатами проведеного тестування. Тест його дружини Камілли виявився негативним. Подружжя знаходиться на карантині в Шотландії. У принца захворювання протікає в легкій формі.

Кабмін посилив обмеження в зв'язку з коронавірусом

Крім введення режиму надзвичайної ситуації, в КМУ затвердили додаткові заходи для протидії спалаху коронавірусу:

  • обов'язкове проведення регулярної дезінфекції тротуарів, доріг і приміщень;
  • організація допомоги малозахищеним верствам населення (залучення соцпрацівників, волонтерів);
  • облаштування пропускних пунктів в зоні дії НС, на яких буде проводитись медичний контроль громадян і дезінфекція транспорту;
  • залучення до роботи на КПП співробітників МОЗ, Нацполіціі, Нацгвардії, ДСНС, Держпродпотребслужби.

За останню добу в Україні повернулось 11 тис. осіб

Через пандемію СOVID-19 триває евакуація українців з-за кордону. Так, за минулу добу український кордон перетнули 19 тис. осіб, з них більше 11 тис. - громадяни нашої країни.

Всі прибуваючі проходять температурний скринінг і оформляють інформативну згоду про самоізоляцію на період 14 днів.

Кордон можуть закрити для пасажирських перевезень

До вечора 27 березня уряд планує повністю зупинити рух через український кордон з будь-якого боку, щоб обмежити поширення коронавіруса.

Як заявив прем'єр-міністр, дане рішення необхідно прийняти, тому що головним джерелом потрапляння інфекції в Україні в останні дні є потік громадян з-за кордону.

Карантин та режим НС оголошено до 24 квітня

В уряді прийняли рішення про продовження карантину в Україні ще на 30 днів. Також на всій території країни вводиться режим надзвичайної ситуації до 24 квітня.

При цьому, прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав не плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом. "Надзвичайна ситуація не обмежує конституційні права громадян, але ще консолідує зусилля для подолання загрози", - додав глава Кабміну.

Кабмін розгляне заходи для подальшого протидії коронавірус

Сьогодні в Кабінеті міністрів обговорять варіанти режиму, який може бути введений в країні для боротьби з СOVID-19. Уряд розглядає кілька ймовірних сценаріїв: введення надзвичайного стану, або розширення надзвичайної ситуації на всю країну, а також продовження карантину.

Парламент Великої Британії припинив роботу

Засідання парламенту скасовуються на 4 тижні. Через високий ризик зараження коронавірусом із 25 березня політики йдуть на Великодню перерву. Раніше прем'єр Борис Джонсон повідомив про введення жорстких обмежень в країні. Так, британці зобов'язані перебувати вдома, за винятком крайніх і чітко визначених випадків.

У Франції зростає смертність від коронавіруса

За минулу добу в країні померло 240 осіб - це найбільший показник за весь час з початку епідемії. На даний момент загальна кількість жертв коронавірусної інфекції у Франції становить 1100 осіб, заразилися 22300 громадян.

У Запоріжжі оголошено режим НС

Сьогодні з 14:00 в Запоріжжі вводиться режим надзвичайної ситуації. Міська влада звернулася до населення в проханням не панікувати і рекомендацією залишатися вдома.

За даними МОЗ, 25 березня в Запоріжжі були виявлені перші два випадки захворювання. При цьому мер міста заявив уже про 4-х інфікованих. Коронавірусом заразилися громадяни, які нещодавно повернулися з Єгипту і Куршевеля.

У Тернопільській лікарні помер пацієнт із COVID-19

Кількість летальних випадків в Україні збільшилася до 4-х. 68-річний чоловік з підтвердженим лабораторним аналізом на коронавірус помер 25 березня.

Житель Монастирського р-ну (с. Ковалівка) був госпіталізований 13 березня в лікарню Чорткова, через 10 днів його перевели в інфекційне відділення лікарні швидкої допомоги Тернополя.

Попередньо встановлено, що померлий контактував зі священиком з села Заліщики.

6 населених пунктів Тернопільської області заблоковані

З метою запобігання подальшому поширенню коронавіруса, співробітники правоохоронних органів заблокували села Ковалівка, Швейків і ще 4 селища Тернопільській області.

У МВД заявили, що в даних населених пунктах раніше було виявлено 5 випадків СOVID-19, і вони можуть бути джерелом інфекції в регіоні.

В Україні 113 випадків інфікування

У МОЗ опублікували офіційну статистику на 10:00 25 березня. Коронавірус підтверджений у 113 осіб. За останню добу виявлено 29 нових випадків СOVID-19 з них:

  • Волинська область - 1 людина
  • Одеська область - 1 людина
  • Тернопільська область - 2 людини
  • Луганська область - 1 людина
  • Запорізька область - 2 людини
  • Київська область - 7 осіб
  • Київ - 2 людини
  • Чернівецька область - 13 осіб

У Волинській, Одеській, Запорізькій, Луганській областях це перші випадки інфікування. На даний момент по Україні коронавірус зафіксований в 13 областях і Києві.

Найбільша кількість хворих в Чернівецькій області (38 випадків), в Києві (31 випадок) та Київській області (22 випадки).

статистика по коронавірусу

Фото: статистика по коронавірусу на 25 березня (facebook.com phc.org.ua)

Президент Бразилії закликав припинити паніку

Глава держави закликав мерів і губернаторів штатів скасувати карантинні заходи, які призвели до того, що Ріо-де-Жанейро і Сан-Паулу майже зупинилися. Він заявив, що країна повинна повернутися до "нормального життя".

Президент вважає, що в Бразилії не повториться сценарій розвитку епідемії в Італії через більш молоде населення країни Латинської Америки і більш теплий клімат.

Кількість хворих в Україні перевищила 100 осіб

За даними ДСНС, на 25 березня коронавірус виявили у 113 українців. Спалах інфекції охопив уже 13 областей і місто Київ. Таким чином, за минулу добу було зафіксовано 29 нових випадків.

В Україні з'явилися нові випадки

В Україні збільшилася кількість хворих коронавірусом – до 97 осіб. Майже третина всіх інфікованих – 31 людина, знаходиться у Києві. У вівторок, як повідомив мер Києва Віталій Кличко, вірус підтвердили ще у 3 пацієнтів.

Крім того, протягом вівторка нові випадки фіксували в Тернопільській області та Броварах Київської області.

Коронавірус виявили ще у одного народного депутатаСергія Рудика. У київській лікарні з підозрою на вірус також перебуває екс-глава СБУ Валерій Хорошковський, повідомили 24 березня журналісти програми "Схеми".

Київ посилює карантин

Столична влада вирішила додати кілька нових правил до раніше оголошеного режиму карантину. Чиновники заборонили роботу МАФів, які готують шаурму і каву на винос. Також не можна продавати алкоголь на розлив і каву на винос у торгових закладах.

Крім того, у місті запровадили обов'язковий "масковий режим" для людей, що знаходяться у адміністративних, виробничих приміщеннях і в громадському транспорті.

Мер Віталій Кличко допустив закриття Києва на в'їзд і виїзд, якщо ситуація з коронавірусом погіршиться. "Максимально обмежувати пересування по місту, закривати в'їзди і виїзди зі столиці, вкрай обмежувати пересування містом людей. Все те, що я перерахував, все це можливо", - заявив він.

Голова Нацполіції Києва Андрій Крищенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" сказав, що комендантська година могла би стати рішенням, щоб уберегти підприємства і магазини Києва від мародерства. "І ось тут би згодилася заборона виходу на вулицю у нічний час", – сказав Крищенко.

Продукти почали дорожчати

Ажіотаж на продукти харчування у торговельних мережах викликав стрибок цін на ряд товарів. Київська влада вже попросила Антимонопольний комітет перевірити зростання цін під час карантину у столиці.

Як повідомила прес-служба АМКУ, у деяких регіонах вже з початку березня ціни на гречку виросли більш ніж на 50%. Тоді як пшоно подорожчало на 24%, цукор – на 16%. До того ж є випадки різкого та істотного зростання цін на картоплю, цибулю та моркву.

Карантин може бути жорсткіше

У МОЗ не виключають запровадження нових заходів контролю за дотриманням карантину через коронавірус, заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він зазначив, що не треба сподіватися, що "тільки поліція буде палицями розганяти нас по кімнатах". Але допустив, що силові методи також можуть застосовуватися.

"Як показує практика США, Іспанії та Італії люди чомусь думають, що коронавірусна хвороба - це така банальна інфекція, яка пройде повз і ніхто її не помітить", - заявив Ляшко.

При цьому він уточнив, що завдяки карантину в Україні знижується захворюваність на грип та ГРВІ. Що ж стосується коронавірусу, за його словами, їм можуть перехворіти як 200 тисяч громадян, так і мільйони українців. Це буде залежати від того, як українці будуть виконувати профілактичні заходи.

У Кабміні просять евакуюватися

В Україні уряд рекомендує українцям, які перебувають у Туреччині, Катарі, ОАЕ та Казахстані, повернутися додому. Є ймовірність, що в цих країнах запровадять більш жорсткі обмеження на період карантину.

Щоб забрати громадян, будуть організовані додаткові евакуаційні рейси авіакомпаніями МАУ і SkyUp з перерахованих країн. "Закликаємо не зволікати і придбати квитки вже сьогодні через сайти авіакомпаній", – повідомили в уряді.

США може стати епіцентром зараження

Італія залишається лідером за кількістю летальних випадків, викликаних коронавірусною інфекцією. У цій країні загальна кількість загиблих перевищила 6 тисяч людей.

При цьому ВООЗ заявляє про прискорення поширення коронавірусу у США. За даними організації, 85% заражень, які сталися за минулу добу, припадають на ЄС і США. І 40% з них сталися у Штатах.

Влада Японії просить у зв'язку з пандемією коронавірусу перенести Олімпійські Ігри, заплановані на липень-серпень у Токіо. Найвірогідніше, змагання пройдуть вже у 2021 році.

Сусіди змінюють порядки

Сусідня з Україною Молдова з сьогоднішнього дня, 25 березня, посилює надзвичайний стан. Буде заборонено перебувати у парках, дитячих майданчиках. За дотриманням громадянами цих рішень будуть стежити співробітники МВС.

У Румунії жителі зможуть залишати свій будинок лише для того, щоб купити продукти або піти на роботу. Влада країни оголосила про запровадження режиму тотального карантину для боротьби з коронавірусом. Причому румунам старше 65 років взагалі заборонено залишати свої будинки. За людьми на карантині буде вестися онлайн-спостереження, але поки невідомо, як саме це планується організувати.

Польша також хоче максимально обмежити будь-яку діяльність, щоб, як запевняє влада, виграти час і підготувати лікарні. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що той факт, що в країні зафіксовано менше захворюваності, ніж очікувала влада, не повинен присипляти пильність.