ua en ru

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві Фото: Марш рівності в 2019 (Віталій Носач, РБК-Україна)

Вперше масштабний Марш рівності відбувся в Києві в 2016 році

23 червня з 09:00 у Києві стартував Марш Рівності. Захід на підтримку ЛГБТ-спільноти проводиться у столиці вже кілька років. Однак противники руху щороку виступають з критикою події і роблять спроби зірвати його. Онлайн-трансляція і всі подробиці Київпрайду 2019 - матеріалі РБК-Україна.

Марш рівності у Києві

Опубліковано РБК-Украина Неділя, 23 червня 2019 р.

12:02 Глава Нацполіціі Сергій Князєв повідомив, що затриманих під час Маршу рівності не було. Як і організатори КиївПрайд, він також заявив, що на даний момент про постраждалих інформації немає. Точна кількість правоохоронців назвати не захотів.

За словами Князєва, в сьогоднішньому Марші взяли участь понад три тисячі людей.

11:22 За словами організаторів, цього року в Марші рівності взяли участь більше 8 тис. Учасників. Про постраждалих під час проведення заходу не відомо.

"Про постраждалих на даний момент невідомо. Спочатку маршу був інцидент з нападом на першу колону, однак там просто вирвали плакати", - повідомила одна з організаторів "КиївПрайд" Руслана Панухнік.

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

11:10 На Марш приїхали люди з інших міст України. Традиційно на КиївПрайд прийшов посол Канади в Україні Роман Ващук.

Учасники поступово покидають місце проведення заходу. Організатори радять не їхати по одному, а триматися групами.

Також анонсовано проведення брифінгу за підсумками КиївПрайд 2019.

10:56 Учасники Маршу вже збираються роз'їжджатися - ховають символіку і переодягають футболки. Частина з них поїде на автобусах, а частина - спуститься в метро Театральна.

10:42 Колона з Пушкінської повернула на Богдана Хмельницького, практично зробивши коло.

10:29 Яскраві фото учасників КиївПрайду 2019.

10:15 Колона учасників Маршу рівності трохи змінила маршрут руху. До Льва Толстого вони йдуть не по Володимирській, а по Терещенківській. Нагадаємо, що противники КиївПрайд перекрили Володимирську біля Червоного корпусу університету Шевченка.

Крім того, маршрут в цьому році довше. Практично дійшовши до метро Льва Толстого, колона повернула на Пушкінську.

10:12 В ходе Марша произошла небольшая стычка – несколько противников мероприятия ворвались в колонну и напали на участников. Правоохранители оперативно отреагировали на происшествие и вывели нападавших.

10:10 В прайді бере участь колона військових і волонтерів. Їх зібралося близько тридцяти осіб. В руках вони тримають картонні щити в кольорах державного прапора з написами "Захисти тих, хто захищає тебе", "Хоробрість не залежить від орієнтації" і "Доблесть не залежить від гендеру".

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

10:03 У Нацполіціі повідомили про те, що затримали групу людей, які готували провокації під час проведення КиївПрайд. У них вилучили знаряддя для підготовки цих провокацій, а дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 296 "Підготовка до хуліганства".

10:01 Колона учасників Маршу рівності розтягнулася від виходу з метро "Театральна" до перехрестя вулиці Володимирської і бульвару Тараса Шевченка. У КиївПрайд беруть участь близько трьох тисяч людей.

09:51 Учасники Маршу рівності продовжують збиратися. Вони періодично скандують "Бунтуй, кохай, права не віддавай"
і "Права людини понад усе".

09:24 Протестуючі перейшли від Червоного корпусу впритул до кордону силовиків. Правоохоронці посилили загородження і підтягнули кінну поліцію. Націоналісти викрикують "Слава Україні! Героям слава! Слава нації! Смерть ворогам!". Ситуацію контролює особисто глава поліції Києва Андрій Крищенко.

09:22 В коментарі РБК-Україна перший заступник глави МВС Сергій Яровий повідомив, що періметер проведення КиївПрайд охороняють близько 2 тис. Правоохоронців і нацгвардейцев. Він зазначив, що ситуація знаходиться під контролем, а сутичок з противниками Маршу поки не відбувалося.

Раніше націоналісти і релігійні активісти з дерев'яним хрестом впритул підійшли до кордону правоохоронців. У свою чергу, силовики посилили оточення і підтягнули кінну поліцію.

09:12 Нагадаємо, що сьогодні у зв'язку з проведенням КиївПрайд в центрі обмежено рух. З 18:00 суботи і до 18:00 неділі перекритий Хрещатик, частково Богдана Хмельницького і бульвар Шевченка, Володимирська, вул. Льва Толстого, вул. Тарасівська, вул. Антоновича, вул. Велика Васильківська.

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

Крім того, станції метро Театральна закрита на вхід і вихід, а Палац спорту і Льва Толстого - на вхід і вихід і для переходу на інші лінії. Обмеження триватимуть до закінчення Маршу рівності.

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

09:00 На прайді з'явилися травесті-діви. Противники прав ЛГБТ спробували влаштувати конфлікт, почавши їх ображати, але втрутилася поліція комунікації.

08:52 На офіційній сторінці Адміністрації президента в Facebook написали про те, що всі громадяни мають рівні права і "не може бути привілеїв чи обмежень за різними ознаками, таким як колір шкіри, стать, національність, мову тощо".

Також в АП закликали Нацполіцію вжити необхідних заходів, щоб не допустити зіткнень в ході проведення Маршу рівності.

Нагадаємо, що раніше організатори Маршу зверталися до Володимира Зеленського і до Володимира Кличка з пропозицією взяти участь в КиївПрайд 2019.

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

08:36 Силовики відгородили основну масу учасників протесту від учасників Маршу рівності живим ланцюгом. Раніше планувалося, що КиївПрайд 2019 пройде по вулиці Володимирській повз Червоного корпусу до площі Льва Толстого. Однак цей маршрут заблокували націоналісти, перегородивши дорогу пластмасовими стільцями. Силовики звільнили проїжджу частину на бульварі Тараса Шевченка.

Біля будівлі Національної опери збираються учасники Маршу рівності. На даний момент їх кілька сотень. На периметрі проведення акції присутні пару десятків протестуючих на чолі з народним депутатом Ігорем Мосійчук. В руках вони тримають плакати з написами "Україна - не Содом" і "Папа, мама - добре. Папа, папа - погано". Активісти закликають силовиків "не захищати гей-парад".

08:30 В цьому році в Марші рівності в Києві вперше візьмуть участь військовослужбовці. Як повідомив у своєму Facebook екс-доброволець батальйону "Донбас" Віктор Пилипенко очікується участь близько 15 військових.

Київпрайд 2019: як пройшов Марш рівності в Києві

07:30 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, противники Маршу рівності перекрили Володимирську. Близько півсотні людей сидять на пластикових стільцях на проїжджій частині вулиці, по якій через кілька годин повинні пройти учасники КиївПрайд 2019.

На периметрі знаходяться більше тисячі поліцейських, а підходи до парку Шевченка перекриті кордонами силовиків і металевою сіткою.

Марш рівності 2019 в Києві

Крім самого Маршу Рівності 23 червня, протягом тижня всі бажаючі могли прийняти участь у дискусіях, воркшопах, відвідати презентації фотовиставки та кінопокази, присвячені питанню захисту прав ЛГБТ+.

Тематикою Київпрайду 2019 стала “Свобода. Єдність. Боротьба", а головним гаслом "Наша традиція - це свобода".

В цілях безпеки всі подробиці про місце і час проведення демонстрації KyivPride 2019 зареєстровані учасники отримали до публічного оголошення цієї інформації, заповнивши спеціальну форму.

Марш Рівності протягом 5 років його проведення супроводжувалося заворушеннями і звинуваченнями в руйнуванні "традиційних цінностей" з боку радикальних та консервативних організацій.

Так і в 2019 році на заходах, приурочених до проведення Київпрайду, 19 червня були здійснені напади на чотирьох відвідувачів креативного простору IZONE.

Невідомі чергували перед входом в ПрайдХаус, чекали, коли люди почнуть розходитися і слідували за ними до станцій метро. Один з постраждалих повідомив, що нападники повалили його на землю, били ногами і заливали перцевим газом.

Як проходив Марш Рівності в 2018 році

Марш рівності KyivPride 2018 в підтримку права ЛГБТ+ спільноти на свободу слова і самовираження відбулася в центрі столиці 17 червня і зібрала понад 5 тисяч учасників.

Колони представників секс-меншин, і всі ті, хто підтримує ідею рівності й відсутності дискримінації за нетрадиційної сексуальної орієнтації, пройшли від будівлі Національної опери України до площі Льва Толстого.

В минулому році захід пройшов відносно спокійно. Перед початком акції на одній з вулиць її противники влаштували пікет і скандували "Ганьба" . У колоні демонстрації періодично відбувалися сутички між активістами-противниками Маршу і правоохоронцями, але поліція оперативно відтісняла їх за оточення.

Все було затримано 57 осіб для встановлення особи і пояснень, але незабаром їх відпустили. Від учасників Київпрайду заяв в поліцію не надходило.