Відроджена українська страва з картоплі: як готувати штурханці за рецептом Клопотенко
Штурханці - автентична українська страва з картоплі та кисломолочного сиру. Назва походить від способу її приготування, адже начинку неначе "штурхають" у тісто. Для штурханців тісто готується з картоплі, а начинку роблять на основі кисломолочного сиру. До столу страву подають з вершковим маслом і шкварками.
Як готувати штурханці, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на YouTube-канал Євгена Клопотенка.
Що вам знадобиться:
- 250 г картоплі
- 50 мл молока 2,5%
- 1 яйце
- дрібка солі
- 5 ст. л. кукурудзяного крохмалю (+3 ст. л. для посипки)
- 50 г вершкового масла 82,5%
для начинки:
- 100 г кисломолочного сиру 9% (5 ст. л.)
- кріп
- 1 зубчик часнику
- сіль до смаку
Як готувати штурханці
Відваріть картоплю в кожушках. Залиште повністю вистигати, потім почистьте від шкірки й перекрутіть через м’ясорубку.
До картоплі влийте 50 мл молока, вбийте одне яйце, додайте 50 г вершкового масла і 5 столових ложок крохмалю. Посоліть до смаку та перемішайте. У вас має вийти тісто, яке не липне до рук і добре злипається.
Приготуйте начинку до штурханців. Висипте в миску 100 г кисломолочного сиру 9%, додайте 5 гілочок подрібненого кропу та вичавіть один зубчик часнику. Додайте дрібку солі. Усе добре перемішайте.
З тіста зробіть однакові кульки та присипте крохмалем (використайте 3 ст. л., що залишилися). З кожної кульки розпластайте в долоні кружечок, в середину покладіть начинку та заліпіть. У вас має вийти довгаста форма. Кожен штурханець добре обваляйте в крохмалі, щоб вони не прилипали до рук.
Варіть штурханці у підсоленій воді 2-3 хвилини після спливання. В іншу каструлю налийте холодну воду. Діставайте шумівкою штурханці та занурюйте в холодну воду, щоб зупинити процес приготування. Подавайте готову страву з вершковим маслом або шкварками.
До речі, раніше ми розказували, як приготувати малімони з Полісся.
А ще писали про те, як готувати смачну соломаху.