Цей сир називають "словацьким", але він присутній на столі у Великдень не тільки в цій країні. Такий сир люблять в Фінляндії, в Латвії та Естонії, а ще - у Німеччині. У різних країнах у рецептурі є відмінності, а у Фінляндії часто додають не курячі яйця, а морських перелітних та водоплавних птахів.
Як приготувати ніжний великодній сир за найпростішим рецептом, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Shuba.
За бажанням у сир можна додати улюблені трави, червоний перець або цукор - для більш пікантного смаку.
Зробіть водяну баню - поставте миску над каструлею з киплячою водою. У миску збийте яйця. Додайте молоко, сіль, перець і ретельно перемішайте.
Тримайте миску на водяній бані й часто помішуйте дерев'яною ложкою або лопаткою - поки суміш не згорнеться - приблизно 20-30 хвилин. Або поки не перестане виділяться сироватка (рідина).
Застеліть друшляк вологою марлею або двома шарами марлі. Помістить друшляк над мискою, щоб зібрати сироватку. Потім шумівкою перекладіть сир у марлю. Залиште на 10-15 хвилин, щоб з сиру стекла зайва рідина.
Зберіть краї марлі в джгут, щоб злити якнайбільше сироватки з сиру. Зв'яжіть марлю з сиром в акуратний пучок, і злегка натискайте на марлю, щоб допомогти стекти сироватці.
Прив'яжіть мотузку до дерев'яної ложки та підвісьте сир над каструлею ще на 30 хвилин - щоб зібрати сироватку.
Коли ваша яєчно-сирна кулька охолоне і сироватка капати більше не буде - помістить сир у холодильник, але у підвішеному стані над каструлею, щоб він зберіг свою круглу форму. Витримайте сир в холодильнику не менше 12 годин.
Все, ваш великодній сир готовий. Його можна подавати на святковий стіл, різати на бутерброди або навіть покласти у кошик, щоб освятити у церкві.
Вас може зацікавити: