ua en ru

Цю помилку роблять усі: ось що потрібно робити з яйцями перед приготуванням

Цю помилку роблять усі: ось що потрібно робити з яйцями перед приготуванням Навіщо мити яйця перед приготуванням (freepik)

Мало хто знає, але перед приготуванням курячі яйця потрібно обов'язково мити. Такої корисної звички потрібно обов'язково дотримуватись, адже шкаралупа яйця дуже часто є джерелом інфекцій, наприклад, сальмонели.

Про це повідомила нутриціолог Тетяна Ярмошук в Instagram.

Як правильно мити

За словами експерта, більшість інфекцій гине через кілька хвилин кипіння у кип'ятку. Однак, коли ви берете яйце, то всі збудники залишаються на руках і далі ви їх розповсюджуєте по всій кухні. Після цього вони точно потрапляють у ваш організм.

Не можна використовувати яйця із тріщинами на шкаралупі і не мити їх. Збудники можуть потрапити всередину яйця, тому такі яйця не придатні до вживання, оскільки можуть бути шкідливими для вашого здоров‘я.

Для того, аби продезінфікувати яйця потрібна сода. Необхідно розвести 1 ст. л соди на 1-3 літра води і замочити яйця на 5-10 хв. Після чого дати висохнути або протерти насухо.

Скільки можна зберігати помиті яйця

Важливо, що помиті яйця можуть зберігатись не більше 5 днів.

"Тому якщо у вас більше яєць ніж ви споживаєте за 5 днів - мийте частинами (немиті яйця зберігайте в іншому упакуванні окремо від чистих)", - радить нутриціолог.

Ще один варіант дезінфекції - мити безпосередньо перед приготуванням за допомогою екологічного засобу для миття посуду або мила. Потрібно намилити кожне яйце і відразу ж промити водою.

Для цього не підійдуть агресивні засоби, тому що вони погано змиваються. Підійде тільки органічна продукція без токсинів у складі.

Додамо, що домашні курячі яйця можна зберігати без холодильника до 2 тижнів, магазинні - не більше 1 тижня.

Для того, щоб перевірити, чи не закінчився термін придатності яєць - опустіть їх в місткість з водою:

  • яйце горизонтально опустилося на дно - значить свіже;
  • вертикально - термін придатності яйця закінчується;
  • спливло - протухло, краще викинути, воно небезпечне для здоров'я.