Ці продукти впливають на настрій. Клопотенко розповів, що треба їсти від втоми
За допомогою їжі можна позбутися втоми та апатії. Важливо вживати правильні продукти.
Які саме, розповів на своїй сторінці в Instagram кулінар Євген Клопотенко.
"Ваше почуття втоми посилює дефіцит вітаміну B9 (фолієва кислота), йоду, заліза, цинку та магнію. Тому у вас немає сил, відбувається погіршення пам'яті, уваги та мислення, а також підвищується дратівливість", - написав Євген.
В якій їжі шукати відсутні елементи:
- Фолієва кислота (вітамін В9): печінка, сочевиця, шпинат, спаржа, брюссельська капуста
- Залізо: яловича печінка, гарбузове насіння, яловичина, сочевиця, шпинат
- Магній: шпинат, насіння гарбуза, мигдаль, кеш'ю, чорний шоколад
- Цинк: курка, яловичина, морепродукти, гарбузове насіння
- Вітамін А: печінка, оселедець, морква, гарбуз
- Йод: йодована сіль, морські водорості, риба (наприклад, тріска), грецький йогурт, волоські горіхи.
Щоб допомогти мозку працювати – потрібна Омега-3. Бо мозок на 60% складається з жиру і вимагає від вас нормального харчування з продуктами, які містять хороші жири. А ще мозок споживає багато енергії, тому треба якось підтримувати та допомагати. Інакше будуть проблеми із центральною нервовою системою. А ще Омега-3 діє як антиоксидант і має протизапальні властивості.
Де брати Омега-3: насіння льону, оселедець, сардини, волоські горіхи.
Також вам потрібні пробіотики, тому що вони допомагають вироблятися дофаміну і серотоніну. А це безпосередньо допомагає підтримувати нервову систему та гарний настрій.
Де брати пробіотики:
- Ферментація (йогурт, кефір, квашена капуста, кімчі).
- Цибуля, часник, яблука зі шкіркою, корінь цикорію (тут логіка полягає в тому, що ферментація цих продуктів відбувається у шлунково-кишковому тракті та стимулює ріст чи активність корисної мікрофлори.
Як ми раніше писали, Клопотенко поділився крутим рецептом української страви, якій 400 років.
Раніше Євген Клопотенко розповів, як приготувати смачне тісто для чебуреків.