ua en ru

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організмі

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організмі Названо 5 страв з найбільшим вмістом заліза (фото: Freepik)

Залізо - життєво важливий мікроелемент, а дефіцит його може призвести до хронічної втоми, слабкості та анемії. Один із найкращих природних джерел заліза - печінка. Названо 5 смачних і корисних рецептів страв з печінкою, які допоможуть підтримати нормальний рівень заліза в організмі.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Людмили Паламарчук.

Свиняча печінка з гречкою та томатами

Печінка - рекордсмен за гемовим залізом, а гречка додає ще трохи негемового.

Експерт радить уникати молочних продуктів під час приготування - вони заважають засвоєнню заліза.

Інгредієнти:

  • 300 г печінки
  • 50 г гречки
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 1 ст. л масла ГХІ
  • 2-3 ст. л томатної пасти
  • спеції

Печінку очистіть, відваріть та наприкінці підсоліть.Обсмажити цибулю й моркву, додайте печінку, бульйон і томатну пасту. Все добре протушкуйте.

Далі відваріть гречку та змішайте з печінкою.

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організміСвиняча печінка з гречкою та томатами (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)

Печінковий паштет у духовці

Куряча чи яловича печінка - джерело добре засвоюваного гемового заліза. Подавайте з болгарським перцем чи томатами - вітамін С підсилює засвоєння.

Інгредієнти:

  • 400 г печінки
  • 1 морква
  • 1 цибуля
  • 1 яблуко
  • сіль, лавровий лист
  • 2-3 ст. л. води
  • 30-50 г масла

Приготування:

  • нарізати все, скласти у форму, додати спеції та воду
  • запікати при 180 °C 20-30 хв
  • додати масло та перебити блендером

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організміПаштет з печінки (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)

Телячий стейк із броколі

Телятина - гемове залізо, а броколі - вітамін С.

Не пийте чай чи каву після їжі, адже таніни блокують засвоєння.

Інгредієнти:

  • 300 г телятини
  • броколі
  • для маринаду соєвий соус, імбир, часник, томатна паста, олія, спеції

Спочатку замаринуйте м’ясо на 1 год, запікайте при 180°C 45-50 хв. Броколі відваріть 3-4 хв і покладіть у холодну воду.

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організміТелячий стейк з броколі (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)

Салат з морепродуктів і зелені

Морепродукти - третє джерело гемового заліза після печінки й червоного мʼяса. Додайте лимонний сік - він покращує засвоєння заліза.

Інгредієнти:

  • мікс зелені (100 г)
  • мідії (6-8 шт)
  • креветки (6-8 шт)
  • кальмари (50 г)
  • мигдальні пластівці
  • бальзамічний соус, лимон, оливкова олія

Спочатку обсмажте морепродукти. Далі викладіть зелень на тарілку, додайте морепродукти та мигдаль.

Все полийте соусом (майонез + лимон + часник) та прикрасьте лимоном.

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організміСалат з морепродуктів і зелені (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)

Овочеве рагу з сочевицею

Сочевиця - лідер серед рослин за вмістом негемового заліза, перець - джерело вітаміну С.

Тушкуйте з томатами чи перцем, адже кисле середовище допоможе засвоїти залізо краще.

Інгредієнти:

  • 170 г сочевиці
  • 150 г болгарського перцю
  • 250 г помідорів, гострий перець
  • 2 зубчики часнику
  • 100 г цибулі, масло ГХІ, спеції

Помідори ошпарте кип'ятком та очистіть від шкірки. Обсмажити овочі з перцем і часником, додайте помідори, потім сочевицю й трохи води.

Все тушкуйте до готовності.

Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організміОвочеве рагу з сочевицею (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.