Ракоці левеш: рецепт закарпатськоъ страви, якій понад 300 років
Як готувати закарпатський суп ракоці левеш (скриншот / Закарпатська Господиня)
Ракоці левеш - один з перших супів, записаних в збірці закарпатських рецептів. Цю страву готують з мінімальної кількості простих інгредієнтів, однак смак цього закарпатського супу незабутній.
Про те, як готувати закарпатську страву ракоці левеш, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "Закарпатська Господиня".
Що потрібно для ракоці левеш
Для того, щоб приготувати цю схожу на суп закарпатську страву, необхідні ці інгредієнти:
- вода - 2-2,5 л
- копченості (шовдарь, бекон, ковбаски) - 300-400 г
- квашена капуста - 400 г
- морква - 2 шт.
- цибуля - 1 шт.
- сметана - 250 мл
- сіль - до смаку
- перець - до смаку
- олія - 1-2 ст. л.
- зелень петрушки - до смаку
Як готувати ракоці левеш
Для приготування ракоці левеш можна використовувати будь-які копченості, навіть солонину. Однак, якщо м'ясо без кісток, його варто нарізати на невеликі шматочки.
Моркву потрібно почистити, а потім натерти на великій тертці. Цибулю почистьте і наріжте на невеликі кубики. А зелень петрушки потрібно помити та подрібнити ножем.
В каструлі або глибокій пательні з товстими стінками розігрійте олію. За класичним рецептом для цього закарпатського супу використовували смалець, тож олію можна замінити цим продуктом.
Перекладіть в пательню копчене м'ясо та обсмажте його до легкої скоринки. Тоді влийте приблизно пів склянки води і накрийте пательню кришкою.
Протушкуйте м'ясо до напівготовності, після чого всипте цибулю і просмажте інгредієнти протягом декількох хвилин. Всипте моркву, перемішайте інгредієнти і смажте все ще декілька хвилин.

Як готувати закарпатський суп ракоці левеш (скриншот / Закарпатська Господиня)
Коли всі інгредієнти засмажаться до готовності, влийте воду і варіть суп на слабкому вогні майже до готовності м'яса, накривши пательню кришкою. Тоді додайте до закарпатського супу квашену капусту і проваріть суп ще декілька хвилин.
Влийте до ракоці левеш сметану та доведіть суп до кипіння на слабкому вогні. Вкиньте зелень петрушки, перемішайте суп - і страву можна розливати по тарілках.
Раніше ми писали про те, як готувати м'ясні крученики з грибами.
Читайте також, як готувати картопляні ватрушки з м'ясом.