Чи знали ви, що викидаючи шкірку фруктів і овочів, ви позбавляєте себе багатого джерела поживних речовин, клітковини та фітонутрієнтів? Дослідження підтверджують, що саме у шкірці містяться біологічно активні сполуки, які знижують ризик діабету, запалень та навіть раку.
Про це розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Дослідження, опубліковані у журналі Current Research in Food Science, показують, що шкірка яблук, персиків і хурми містить значно більше антиоксидантів (галлокатехін, епікатехін, епігаллокатехін), ніж м'якоть цих фруктів. У шкірці гранатів, за іншими дослідженнями, рівень антиоксидантів перевищує цей показник у м'якоті в кілька разів.
Вживання шкірки не лише збагачує раціон корисними речовинами, а й сприяє зменшенню харчових відходів. Крім того, деякі харчові виробники вже використовують екстракти шкірок для збагачення хліба, печива та інших продуктів.
Шкірка фруктів та овочів виконує захисну функцію для рослин: вона зберігає їх від впливу сонця, дощу та шкідників. Завдяки цьому в ній накопичуються фітохімічні речовини, які приносять користь і людському організму, наприклад, захищають клітини від пошкоджень, спричинених забруднювачами чи ультрафіолетовим випромінюванням.
Шкірка яблук містить на 300% більше вітаміну К, на 140% більше вітаміну А і на 110% більше вітаміну С, ніж м’якоть. Також вона багата на клітковину та антиоксидант кверцетин, який зміцнює імунітет. Їжте яблука зі шкіркою сирими, печеними або додайте до випічки.
Шкірка моркви має у 5 разів більше фенольних кислот, ніж її серцевина, а також містить каротиноїди, вітамін К та ніацин. Перед вживанням достатньо ретельно промити її щіткою.
Шкірка апельсинів, лимонів, грейпфрутів та лаймів багата на вітамін С, каротиноїди та антиоксидант гесперидин, який знижує рівень запалень та регулює цукор у крові. Вживання цитрусової цедри знижує ризик раку шкіри, а її нейропротекторні властивості покращують роботу мозку. Цедру можна додавати до випічки, салатів, супів чи м'ясних страв.
Не вся шкірка є їстівною. Наприклад, шкірку динь, ананасів чи авокадо не варто вживати. Навіть їстівні шкірки потребують ретельного миття під проточною водою, оскільки на них можуть залишатися пестициди чи мікроби.
Додавання шкірки до раціону - це не лише користь для здоров’я, а й внесок у зменшення харчових відходів. Тож наступного разу, перш ніж зрізати шкірку, подумайте про її приховану користь.
Також ми розповідали про продукти для зміцнення судин.
До речі, ми писали, що розвіяно найбільший міф про квашені продукти та соління, у який всі вірять.