ua en ru

Зеленський: топпріоритет для України - готовність до початку переговорів про членство в ЄС цього року

Зеленський: топпріоритет для України - готовність до початку переговорів про членство в ЄС цього року Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Серед пріоритетів України - бути готовою до політичного рішення щодо початку переговорів щодо членства в Євросоюзі уже цього року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звернення президента України Володимира Зеленського до колегії єврокомісарів.

Він зазначив, що Україна максимально швидко рухалася шляхом виконання семи рекомендацій Єврокомісії, щоб уможливити політичне рішення для відкриття переговорів щодо членства вже цього року.

"Ми зробили чимало, і, я б сказав, що набагато більше, ніж можна було очікувати від держави, що зазнала повномасштабної агресії. Втім, Україна не звертається по політичні знижки, а демонструє необхідний політичний темп, адже ми поділяємо підхід, що рішення мають базуватися на індивідуальних досягненнях країн, які прагнуть стати членами Європейського Союзу", - наголосив президент.

Зазначимо, що Україна отримала сім рекомендацій для того, аби було можливо розпочинати переговори про членство у ЄС.

Конституційне судочинство

Перше - реформа конституційного судочинства. Україна ухвалила та розпочала імплементацію закону про відбір суддів Конституційного Суду, що відповідає висновкам Венеціанської комісії.

Вже є група експертів, яка оцінюватиме кандидатів: троє експертів призначені на основі пропозицій від наших міжнародних партнерів як гарантія відкритості й чесності відбору суддів. І розпочинається конкурс.

Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів

Друге - реформа Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Перезавантаження цих ключових органів запустило процес оновлення всієї судової системи України.

Антикорупційна система

Третє - антикорупційна робота. Було ухвалено закон про відновлення електронних декларацій посадовців та їх перевірок у час воєнного стану. Зеленський наголосив, що декларації мають бути публічними. Так, було затверджено Державну антикорупційну програму. І країна посилює наявну антикорупційну архітектуру.

Вимоги FATF

Четверте - забезпечується відповідність українського законодавства вимогам Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF). Абсолютно визначний крок - ухвалення закону про політично значущих осіб.

Олігархи

Пʼяте - триває робота із захисту суспільства й держави від зловживань, які інспіруються олігархами. Ухвалено важливе антимонопольне законодавство.

Сфера медіа

Шосте - українське законодавство у сфері медіа узгоджено з нормами Євросоюзу.

Нацменшини

Сьоме - утверджується захист різноманіття в Україні через захист прав національних спільнот. Вже ухвалені відповідні законодавчі зміни, зокрема закон про національні меншини, та розроблено чітке бачення наступних кроків у освітній сфері. Є й державна цільова програма "Єдність у різноманітті".

За словами президента, усе це відкриває нові й широкі можливості для національних спільнот. І разом із представниками спільнот країна забезпечить дотримання найвищих міжнародних стандартів у цій сфері.

"Для України це топпріоритет - готовність уже цього року до політичного рішення щодо початку переговорів щодо членства в ЄС. Сподіваюся, що й для Євросоюзу також. Ми заклали міцну основу для цього. Мета зараз особлива. Якщо можемо позбутися "сірих" геополітичних зон, ми повинні зробити це", - наголосив президент.

Вступ України до ЄС

Зазначимо, що Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС ще минулого року. Тепер держава має виконати низку умов для того, щоб стати повноправним членом блоку.

Станом на кінець червня Україна виконала дві з семи умов, які необхідні для початку переговорів, а наприкінці вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що держава закінчує виконання усіх рекомендацій Єврокомісії на урядовому рівні.

Додамо, що Зеленський та український уряд розраховували на позитивний звіт Єврокомісії та рекомендацію почати переговори про вступ вже у 2023 році.

Проте за даними видання Politico, ЄС, ймовірно, до грудня цього року оголосить про початок переговорів щодо членства України.

Більше про прогнози того, коли можуть початися переговори про вступ України до ЄС та що може цьому завадити - у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.