Не відходи, а суперфуд: 5 неочікуваних переваг лимонної шкірки
Чим корисна лимонна шкірка для здоров'я (фото: Freepik)
Лимонна шкірка - не відходи, а джерело біологічно активних речовин. Вона містить клітковину, флавоноїди та ефірні олії, які можуть підтримувати травлення, імунну відповідь і антиоксидантний захист організму.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Містять потужні антиоксиданти
Міністерство сільського господарства США інформує, що шкірка лимона багата на ключові антиоксиданти, включаючи вітамін С, D-лімонен та флавоноїд гесперидин, які можуть зміцнити імунну систему та допомогти знизити ризик розвитку певних захворювань.
Шкірка цитрусових містить більше антиоксидантів, ніж сік або м'якоть фрукта. В лимона антиоксидантна активність потужніша, ніж у шкірки мандарина або грейпфрута.
Мають поживні речовини, включаючи клітковину
Цедра лимона має низьку калорійність (3 калорії на 1 ст.л) та містить 1 г пектину - типу клітковини. Тому вживання багатої на клітковину цедри корисніше, ніж лише її м’якоті чи соку.
Шкірка цього фрукта також містить 8 мг кальцію, а також 9% добової норми вітаміну С.
Корисна для здоров'я зубів
Дослідження, опубліковане в Journal of Food Science and Technology, показало, що лимонна шкірка може підтримувати здоров'я порожнини рота, пригнічуючи ріст бактерій у роті, що може призвести до карієсу та інфекцій ясен.
Екстракт лимонної цедри бореться з бактеріями Streptococcus mutans, що викликають карієс.
Знижують ризик серцевих захворювань
Деякі поживні речовини та антиоксиданти, що містяться в лимонній шкірці, можуть допомогти знизити високий тиск, рівень холестерину та ожиріння, що може зменшити ризик серцевих захворювань.
Антиоксиданти та клітковина, що містяться в лимонній шкірці, сприяю зниженню ризику серцевих захворювань.
Мають протигрибкові та антимікробні властивості
Лимонна шкірка може допомогти запобігти росту шкідливих бактерій та грибків.
Антибіотики та протигрибкові речовини, що містяться в шкірі, можуть боротися з мікроорганізмами на шкірі та тілі та зменшувати їх ріст, особливо тих, що стійкі до ліків.
Як їсти шкірку лимонів
Щоб почати включати лимонні шкірки у свій раціон, врахуйте такі поради:
- ретельно помийте фрукти - важливо видалити залишки пестицидів та запобігти перехресному забрудненню бактеріями
- зніміть цедру лимона - використовуйте її як приправу для напоїв або десертів
- додайте у страви - для варіння рису, кіноа або супу, щоб надати солодкого цитрусового смаку
- зберігайте лимонну цедру в холодильнику - це можна робити до кількох днів
Вас може зацікавити:
- 5 найкращих начинок для піци, які варто спробувати
- Названо найкорисніший вид зефіру
- Чотири помилки під час використання оливкової олії
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.