Чотири помилки під час використання оливкової олії, які точно роблять усі
Поширені помилки під час використання оливкової олії (фото: Freepik)
Багато хто впевнений, що оливкова олія корисна за будь-яких умов, але низка побутових помилок суттєво зменшує її цінність. У матеріалі нижче пояснюємо, які саме помилки трапляються найчастіше і як їх уникнути.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт The spicy chefs.
Нагрівати до великої температури
Одна з найбільших помилок - це нагрівати олію до того стану, що вона починає аж диміти.
Точка диму залежить від типу олії:
- Extra virgin зазвичай димить приблизно при 160-190 °C
- рафінована оливкова олія має вищу точку диму - близько 220-240 °C
Що відбувається при перегріванні:
- корисні поліфеноли швидко руйнуються
- утворюється гіркота й неприємний запах
- починаються небажані окисні процеси
Варто знати, що Extra virgin найкраще підходить для салатів, соусів, тушкування на середньому вогні.
Для смаження на сильному вогні краще вибирати рафіновану оливкову або інші олії.
Неправильно зберігати
Світло пришвидшує окиснення, через що олія гіркне та втрачає антиоксиданти. Також температура вище 20-22 °C прискорює псування. Особливо шкідливі регулярні перепади температур.
Важливо, що прозоре скло не захищає від світла. Краще темне скло, жерстяна банка або вакуумна упаковка.
Правильно зберігати так:
- тримайте у темному, прохолодному місці (ідеально 14-18 °C)
- використовуйте герметичну тару
- уникайте сонця, тепла та повітря
- не купуйте великі об’єми, якщо не встигаєте використати їх за кілька місяців після відкриття
Використання занадто великої або малої кількості
Якщо влити забагато олії, то:
- страва стає важкою й надмірно жирною
- з’являється зайва калорійність
- у салатах олія "глушить" смак овочів
- під час смаження надлишок олії довше нагрівається і може швидше дійти до точки диму
При малій кількості:
- інгредієнти не просочуються ароматом
- у салатах заправка розподіляється нерівномірно
- під час смаження їжа може підгоряти або прилипати
Орієнтири для правильного використання
- салати: 1-1,5 ст.л на порцію
- смаження: рівно стільки, щоб покрити дно сковороди тонким шаром
- заправки та маринади: приблизно 1:1 або 2:1
Не пробувати перед використанням
Навіть якісна олія може змінитися під дією світла, тепла чи часу, а смак і аромат - головні показники її придатності.
Куштувати перед використанням варто для перевірки свіжості. Свіжа олія має фруктовий аромат, легку гірчинку й пікантність.
Олія, що окислилася, має картонний запах і смак. Скуштувавши, можна уникнути використання зіпсованого продукту.
Вас може зацікавити:
- Додавання оливкової олії до цього продукту робить його кориснішим
- Скільки разів можна повторно смажити на одній олії
- Найшкідливіша для здоров’я олія, яку негайно треба прибрати з раціону
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.