Смачно та корисно: 5 найкращих начинок для піци, які варто спробувати
Названо корисні начинки для домашньої піци (фото: Freepik)
Деякі начинки для піци можуть бути не лише смачними, а й корисними для здоров’я. Серед них овочі, морепродукти та нежирні білки, що підтримують імунітет і покращують травлення.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.
Шпинат
Шпинат - це поживна та низькокалорійна листова зелень, яка може бути чудовим доповненням до піци.
Міністерство сільського господарства США інформує, що у 100 г вареного шпинату міститься:
- 3 міліграми заліза - цей мінерал допомагає організму транспортувати кисень через кров
- 146 мкг фолату - необхідний для функціонування клітин
- 136 мг кальцію - підтримує міцність тканин і забезпечує структуру кісток і зубів
- 494 мг вітаміну К - підтримує міцність кісток і правильне згортання крові
- 524 мкг вітаміну А - підтримує імунну систему, а також відіграє певну роль у підтримці здоров'я серця, легень та очей
Додавання сирого шпинату до піци може бути гарним способом отримати додатковий вітамін С у раціон.
Болгарський перець
Болгарський перець додає піці природної солодкості та кольору, а також щедрої кількості вітаміну С.
Чоловікам потрібно близько 90 мг вітаміну С щодня, тоді як жінкам - 75 мг. Одна порція (85 г) сирого червоного, жовтого або помаранчевого болгарського перцю містить понад 120 мг вітаміну С. Однак, приготування може дещо знизити рівень.
Вітамін С підтримує імунну систему та допомагає організму засвоювати залізо з інших продуктів.
Гриби
Гриби мають тверду, м'ясоподібну текстуру та пікантний смак. Тому вони можуть бути багатими на поживні речовини.
Вони також є надійним джерелом селену - мінералу, який захищає клітини від пошкодження та підтримує функцію щитовидної залози.
Деякі гриби також вирощують під ультрафіолетовим випромінюванням, щоб вони містили вітамін D, який підтримує здоров'я кісток.
Пісні білки
Пепероні та ковбаса - популярні м’ясні начинки для піци. Але варто уникати обробленого та червоного м’яса.
Наприклад, спробуйте приготувати піцу з унікальними смаками, використовуючи:
- креветки
- тофу
- курка-гриль без шкіри
- нежирні шматки м'яса
Страви, багаті на білок, зазвичай сильно насичують та допомагають уникнути натрію та насичених жирів.
Свіжі трави
Для начинки піци, яка має насичений смак без додавання значних калорій, цукру, жиру чи натрію, свіжа зелень - гарний варіант. Спробуйте трави, які зазвичай використовуються в середземноморській або італійській кухні, такі як:
- базилік
- часник
- орегано
- петрушка
- розмарин
- чебрець
Трави також містять антиоксиданти та корисні рослинні сполуки, які підтримують імунну функцію, допомагають захищати клітини та зменшують запалення.
Як приготувати корисну піцу
Окрім начинок, є ще кілька модифікацій, які допоможуть зробити піцу кориснішою та поживнішою:
- цільнозернове тісто - це пов'язано з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу. Цільнозернові продукти, як правило, містять більше клітковини, ніж рафіновані
- вживайте сир помірно - він може містити багато натрію та насичених жирів. Для поживної та смачної заміни подумайте про те, щоб заповнити частину місця на піці овочами
- домашній соус - приготування соусу для піци вдома дозволить контролювати кількість солі та цукру
Вас може зацікавити:
- Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі
- Кому не можна їсти авокадо
- 4 прості правила вибору корисних цукерок від нутриціолога
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.