ua en ru

Названо найкорисніший вид зефіру

Названо найкорисніший вид зефіру Нутриціолог розповіла, як знайти зефір без жиру та хімії (фото: Freepik)

Зефір - один з улюблених смаколиків українців, оскільки він не містить жиру, а завдяки пектину чи агару може бути навіть корисним для кишківника. Однак сучасний продукт може приховувати зайвий цукор та штучні ароматизатори.

У коментарі РБК-Україна нутриціолог Софія Черненко розповіла, як обрати найкорисніший зефір, який забезпечить енергію та не нашкодить фігурі.

Обирайте зефір на фруктовому пюре з пектином

Експертка зазначає, що зефір традиційно готується на основі яблучного пюре, у ньому багато природного пектину, який і створює пружну структуру ласощів.

Пектин є розчинною клітковиною, він корисний для кишківника і допомагає виводити холестерин.

У складі якісного зефіру ви побачите: яблучне (або інше фруктове) пюре, цукор, яєчний білок і пектин (інколи в поєднанні з агаром). Такий зефір - найкращий вибір: мінімум інгредієнтів, нічого зайвого, є навіть певна користь від фруктів.

Зефір на пектині vs на агар-агарі: відмінності

З технологічної точки зору, обидва загущувачі рослинного походження і дозволяють отримати потрібну консистенцію.

Але пектин утворює більш м’які та "танучі" структури, делікатно передаючи фруктовий смак. Агар-агар дає більш щільний, пружний зефір, проте може приглушувати смак фруктів.

Виробники зефіру визнають: якщо використати лише агар, доведеться додавати більше ароматизаторів, бо натуральний фруктовий смак буде менш вираженим.

Отже, з точки зору смаку та натуральності пектиновий зефір виграє - він ніжніший, з яскравим яблучним ароматом без штучних добавок .

Натуральний склад і відсутність барвників

Білі або злегка кремові половинки зефіру - ознака, що в ньому немає штучних барвників, на відміну від різнокольорових.

Також, уважно читайте склад: ніяких рослинних жирів там бути не повинно (в деякі дешеві "зефір в шоколаді" додають пальмову олію в глазур - краще уникати такого).

Крім того, не має бути консервантів, адже класичний зефір і так добре зберігається завдяки високому вмісту цукру. Чим коротший термін придатності, тим більш "живий" і натуральний десерт перед вами.

Як їсти зефір із розумом

Попри легку текстуру, зефір - не такий "невинний", як здається. В одній штуці може бути до 25-30 г цукру, тобто майже половина від денної норми, рекомендованої ВООЗ. Тому зефір є десертом, а не перекусом, і не варто сприймати його як "фітнес-солодощі".

Якщо вже дуже хочеться, виберіть одну половинку невеликого зефіру після основного прийому їжі, коли рівень глюкози в крові стабільний. Так солодке не викличе різких коливань цукру.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.