ua en ru

Україна розглядає новий маршрут для "зернової угоди" через води Румунії та Болгарії

Україна розглядає новий маршрут для "зернової угоди" через води Румунії та Болгарії Фото: посол України в Туреччині Василь Боднар (УНІАН)

Україна розглядає можливість транспортування продовольства у рамках "зернової ініціативи" через територіальні води Румунії та Болгарії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на посла України в Туреччині Василя Боднара в ефірі телемарафону.

Зазначимо, що своїм виходом із "зернової угоди" Росія відкликала гарантії безпеки судноплавства.

Боднар сказав, що, можливо, росіяни не будуть вдаватися до виконання усіх погроз, про які вони кажуть. Проте загроза залишається, і це впливає на шипінгові компанії, страхування тощо.

Водночас посол розповів, що Україна створила відповідний фонд гарантування цих ризиків, однак є певні умови.

"Ми так само маємо можливості залучати кораблі і компанії. З нашої точки зору, це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який вже був погоджений, а через територіальні води Румунії і Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики", - сказав він.

При цьому Боднар підкреслив, що має бути відповідальність міжнародної спільноти. Це необхідно для того, аби з одного боку допомогти Україні реалізувати такий сценарій, а з іншого - тиснути на Росію для того, щоб упередити її можливі атаки.

Вихід Росії з "зернової угоди"

17 липня Росія заявила, що виходить з "зернової ініціативи" нібито через те, що умови Кремля "не виконують".

При цьому варто зазначити, що РФ декілька місяців блокувала стабільну роботу "зернового коридору". Країна-агресор блокувала перевірки кораблів, а також обстрілювала зернові термінали одеських портів.

Президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. ООН вже вивчає "низку ідей" для експорту продовольства.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.