ua en ru

Україна отримає від США ще 1,25 млрд доларів безповоротної допомоги

Україна отримає від США ще 1,25 млрд доларів безповоротної допомоги Фото: США виділять Україні 1,25 млрд доларів через Світовий банк (Віталій Носач, РБК-Україна)

Держбюджет України отримає грант у розмірі 1,25 млрд доларів від США у рамках проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінфіну.

"Кошти буде спрямовано на підтримку незахищених верств населення, а також тих, хто працює на забезпечення виконання функцій держави та надання освітніх і медичних послуг (державних службовців, освітян, медиків, працівників служб першого реагування)", - йдеться в повідомленні.

Протокол переговорів щодо залучення гранту на 1,25 млрд доларів підписала заступниця міністра фінансів України Ольга Зикова.

Завдяки проекту PEACE in Ukraine Міністерство фінансів України залучило грантів та позик на загальну суму 19,5 млрд доларів та 1,44 млрд євро, з яких 17,97 млрд доларів - гранти.

Найближчим часом очікується підписання Угоди про зазначений грант Цільового фонду багатьох донорів між Україною та Міжнародним банком реконструкції й розвитку (МБРР) і Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) та спрямування коштів до державного бюджету України.

Допомога бюджету України

Зазначимо, США зобов'язалися надати бюджету України у 2023 році допомоги у вигляді грантів на 9,9 млрд доларів, ЄС надасть 18 млрд євро в макрофінансової допомоги у вигляді пільгових кредитів.

Наступного року Україні потрібно від 12 до 14 млрд доларів фінансової допомоги від США, оскільки витрати бюджету залишаються високими на тлі російського вторгнення.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що у 2024 році Україні буде потрібна міжнародна допомога більш ніж на 40 млрд доларів, але вона поки не гарантована.