Тушкована капуста з грибами на Святвечір: чи справді страва "важка" для шлунку
Чи варто їсти на Святвечір тушковану капусту з грибами (фото: Freepik)
На Святвечір популярною стравою на столі є тушкована капуста з грибами. Існує думка, що це "важка" страва, яка шкодить шлунку. Чи справді це так?
На це питання в інтерв'ю РБК-Україна відповів відомий дієтолог Олег Швець.
Що варто знати про страву
За словами фахівці, немає "важких" продуктів, є лише корисні і шкідливі. Зокрема, капуста і гриби містять багато харчових волокон, що є ознакою корисних продуктів.
Також у деяких людей може виникнути переносимість певних продуктів. Тобто у когось немає жодних проблем із травленням після вживання капусти і грибів, а хтось відчуває дискомфорт, а саме здуття та біль у шлунку.
"Є люди, які краще переносять квашену капусту, аніж тушковану. Квашені овочі корисні для поліпшення травлення. Вони містять пробіотики, які позитивно впливають на мікробіом кишківника. І, крім капусти, доречними будуть квашені огірки та помідори", - додав дієтолог.
Тому важливо завжди прислухатися до організму. Ставте на стіл лише ті страви, які всі члени родини полюблять та добре переносять.
Чи призводять бобові до здуття
На Святвечір також готують пісний борщ із бобовими, а також рагу з квасолею. Як відомо, вживання бобових часто призводить до здуття.
Щоб уникнути будь-яких дискомфортів у шлунку, Швець радить бобові їсти у помірних кількостях. Вони дійсно можуть призводити до здуття, тому перед приготуванням їх слід тривало замочувати.
Бобові є корисним рослинним джерелом білка і вони завжди повинні бути у раціоні.
Вас може зацікавити:
- Найпростіший рецепт запеченої скумбрії
- Медово-маковий пляцок на Різдво
- Смачний торт з вишнями без випічки, який готується з кількох інгредієнтів