Торт вийшов не такий, як хотілося? 5 головних помилок при випіканні
Головні помилки при випіканні торта, через які він не вийде (фото: Freepik)
Навіть найдосвідченіші кондитери іноді стикаються з невдалим тортом. Причини можуть бути зовсім несподівані, про які навіть ніхто не здогадується.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southernl iving.
Ви неправильно відміряєте борошно
Інколи люди неправильно користуються мірними чашками. Тому ви можете ненавмисно додати іноді на 50% більше борошна, ніж зазначено у рецепті. А зайве борошно призводить до сухого тіста.
До того ж, якщо борошна буде замало, тісто може не піднятися, торт буде липким, занадто м’яким або розпадатися.
Щоб уникнути проблем, корисно:
- використовувати ваги замість об’ємних мірок (склянок чи столових ложок), бо вони дають точніше дозування
- якщо користуєтеся склянками, не трамбуйте борошно і не пересипайте - просто насипте і зрівняйте ножем
- дотримуйтеся рецепта і вимірюйте інші інгредієнти (цукор, масло)
Використання протермінованих розпушувачів
Розпушувач і сода, що зберігаються у коморі, не вічні. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє купували нові упаковки кожного з них, то варто їх замінити.
З часом такі продукти втрачають свою ефективність. Як результат:
- тісто не піднімається або дуже слабо
- торт виходить щільний і важкий, замість повітряного та ніжного
- може з’явитися неприємний запах або смак, якщо порошок почав псуватися
Щоб уникнути проблем:
- завжди перевіряйте термін придатності розпушувача
- зберігайте його в сухому та прохолодному місці, щільно закритим
- для експерименту можна додати трохи свіжого розпушувача в старий - іноді це трохи рятує тісто
Щоб перевірити, чи "працює" харчова сода, просто змішайте її з оцтом. Якщо вона шипить, то все гаразд. Тоді як до розпушувача додайте трохи гарячої води та перевірте, чи виникне бульбашкова реакція.
Недостатньо солі
Сіль у випічці виконує кілька важливих функцій:
- підсилює смак - навіть невелика кількість робить торт смачнішим, збалансовуючи солодкість
- впливає на текстуру - зміцнює білкову структуру тіста (особливо у бісквітах і меренгах)
- регулює бродіння - у дріжджовому тісті сіль уповільнює активність дріжджів, щоб тісто не піднімалося надто швидко
Якщо солі мало або зовсім немає, то торт може бути прісним на смак. У деяких рецептах тісто може стати менш стабільним, структура може бути крихкою.
Також важливо розрізняти різні види солі, які використовуються в рецептах. Кухонна сіль дрібніша, що може бути кращим, оскільки вона легше розчиняється в тісті.
Інтенсивне перемішування тіста
Легке перемішування потрібне для рівномірного розподілу інгредієнтів, але інтенсивне робить тісто надто еластичним, і торт стає жорстким і гумовим.
Довге перемішування руйнує ці бульбашки у тісті торт виходить щільним і важким.
Якщо в рецепті є розпушувач, він виділяє гази для підняття тіста. Перемішування після додавання розпушувача може погіршити підйом тіста.
Неправильна форма для випікання
Якщо форма не змащена маслом або не вистелена пергаментом, торт може прилипнути і розламатися при вийманні.
Крім того, металеві чи товсті форми можуть прогріватися нерівномірно. Якщо форма занадто велика або маленька для тіста, торт може вийти тонким або не піднятися.
Також завжди перевіряйте температуру духовки, щоб випічка була вдалою.
Вас може зацікавити:
- Три способи, які визначають свіжість спецій
- Чи обов'язково просіювати борошно під час приготування випічки
- 5 ознак, що варто замінити каструлі і сковорідки