ua en ru

Чи обов'язково просіювати борошно під час приготування випічки?

Чи обов'язково просіювати борошно під час приготування випічки? Чи завжди потрібно просіювати борошно (фото: Freepik)

Багато господинь і кухарів вважають просіювання борошна невід’ємною частиною приготування тіста. Однак, в багатьох випадках можна обійтися й без цього кроку. Дізнайтеся, коли просіювання дійсно важливе, а коли можна його пропустити.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Чому слід просіювати борошно

Просіювання борошна через сито допомагає розбити будь-які грудочки. Також просіяне борошно набагато легше та повітряніше. Крім того, його легше змішувати з іншими інгредієнтами під час приготування кляру та тіста.

Під час приготування печива часто в рецептах може бути зазначено, що потрібно відміряти всі сухі інгредієнти, такі як борошно та какао, а потім просіяти їх разом.

Цей процес допомагає рівномірно поєднати все, перш ніж змішувати його з іншими інгредієнтами, такими як яйця та масло.

У минулому завжди було необхідно просіювати борошно, щоб відокремити шматочки лушпиння, насіння та інші сміття, включаючи комах. На щастя, сучасне промислове борошно достатньо добре очищене, тому просіювання не потрібне для щоденної випічки.

Ось кілька випадків, коли варто просіювати борошно:

  • борошно в бісквітних коржах або тістечках слід просіювати, щоб уникнути грудочок
  • коли борошно деякий час лежить і здається щільно утрамбованим
  • просійте борошно на робочу поверхню, замість того, щоб просто насипати жменю, коли збираєтеся розкачати або замісити тісто. Це призведе до тонкого шару борошна, оскільки додавання занадто великої кількості до тіста може зробити його жорстким або сухим

Як просіяти борошно, якщо немає сита

Через дрібне марлеве чи тканинне сито

Візьміть чисту марлю або тонку тканину, складіть у кілька шарів і натягніть над мискою. Насипте борошно і струшуйте/просіюйте ложкою або руками.

Використовувати виделку або вінчик

Насипте борошно в миску. Інтенсивно перемішуйте виделкою або вінчиком, підкидаючи борошно вгору - це допомагає розбити грудочки.

Через дрібне ситечко для чаю чи кави

Якщо є дрібне ситечко для заварювання, його можна використовувати, просіюючи невеликими порціями.