5 ознак, що варто замінити каструлі і сковорідки: перевірте свої
Названо ознаки, які свідчать, що кухонний посуд варто викинути (фото: Freepik)
Кухонний посуд щодня витримує високу температуру, механічні навантаження та контакт із продуктами. Але навіть найякісніші каструлі, сковорідки чи ножі мають свій термін служби. Зібрано головні ознак, за якими легко зрозуміти, що час оновити кухонний арсенал.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Термін придатності посуду
Домашній набір посуду має прослужити від 5 до 10 років, залежно від частоти приготування їжі. Найкращий матеріал для використання загалом - це нержавіюча сталь, за винятком антипригарного покриття для омлетів.
Хоча всі вироби з нержавіючої сталі з багатошаровим покриттям можуть служити довго. Варто перевіряти гарантії виробника на посуд, оскільки багато брендів надають довгострокові гарантії.
Ознаки того, що посуд потрібно замінити:
- забруднене або пригоріле дно каструлі, яке не очищається - це впливає на здатність повністю очистити каструлю та погіршує якість їжі, яку ви готуєте
- видимі подряпини або відколи на посуді - шматочки посуду можуть потрапити в їжу. Відколи емалі на чавуні також можуть призвести до іржі
- жир, який неможливо відчистити - це вплине на якість, консистенцію та смак їжі
- нещільно закріплені або іржаві ручки - це ще один показник того, що інструменти можуть бути занадто старими та потребують заміни
- посуд деформувався - використання посуду з вигинами або вм’ятинами може призвести до того, що каструля або сковорода не нагріватимуться належним чином через нерівномірність площі поверхні
Що зробити так, щоб посуд служив довше
Перш за все, вам слід завжди дотримуватися інструкцій виробника щодо чищення та обслуговування.
Висока температура посудомийної машини може пошкодити матеріал деяких типів посуду. Ніколи не ставте алюмінієвий посуд у посудомийну машину, якщо він не позначений як придатний для миття в посудомийній машині. Використовуйте мило та воду, а також витирайте насухо рушником.
Також переконайтеся, що ви правильно зберігаєте посуд, щоб запобігти подряпинам і порізам. Варто покласти картон, паперові рушники або прихватки між каструлями та сковорідками під час зберігання.
Обов’язково використовуйте правильні інструменти під час приготування їжі у посуді. Мова йде про дерев'яні та силіконові лопатки, щоб запобігти подряпинам.
Крім того, будь-який чавунний посуд слід добре висушити та обробити термічно перед використанням. Це робиться шляхом втирання солі та олії в сковороду перед приготуванням. Чавунну сковороду ніколи не слід мити з милом, щоб зберегти якість та цілісність сковороди.
Вас може зацікавити:
- 7 помилок, яких варто уникати при використанні алюмінієвої фольги
- Названо 6 помилок на кухні, які зіпсують навіть найдорожчий ніж
- Чи треба мити сковорідку одразу після смаження