Три способи, які визначають свіжість спецій: перевірте свої!
Названо способи, які допоможуть перевірити свіжість спецій (фото: Freepik)
Навіть найароматніші спеції з часом втрачають свій смак і користь. Але є прості тести, які допоможуть зрозуміти, чи варто залишати баночку на полиці, чи вже час поповнити кухонні запаси.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Термін придатності спецій
Спеції не стають небезпечними з часом, але вони втрачають свою ефективність. Це пов'язано з ефірними оліями, які повільно випаровуються, змінюючи їхній смак.
Ось загальні терміни щодо того, як довго спеції зберігають свою найкращу якість:
- мелені спеції - 1-3 роки
- цілі спеції - 2-5 років
- сушені трави - 1-3 роки
Як перевірити свіжість спецій
Якщо ви не впевнені, чи ваші спеції ще достатньо свіжі для використання, ось кілька простих способів перевірити їхній смак:
- тест на запах - розітріть дрібку між пальцями та понюхайте. Спеції повинні видавати сильний, яскравий аромат. Слабкий або відсутній запах - це ознака того, що їх час замінити
- смак - якщо спеція має прісний смак, вона, ймовірно, варто її замінити
- візуальні підказки - тьмяні або вицвілі кольори, злипання або нерівномірна текстура - все це ознаки псування
Фактори, що прискорюють втрату смаку
Неправильне зберігання може призвести до втрати смаку. Варто уникати таких помилок при зберіганні:
- тепло та світло - вплив тепла та світла руйнує ніжні олії в спеціях. З цієї причини уникайте зберігання їх поблизу вікон або в шафках прямо над плитою
- волога та повітря - залишаючи контейнери відкритими, спеції можуть піддаватися впливу повітря та вологи, що призводить до їх швидшого злипання або черствіння
- мелені спеції проти цілих - мелені спеції псуються швидше через збільшення площі поверхні та впливу олії
Існують дієві способи, які допоможуть покращити смак спецій:
- смаження - розігрійте цілі спеції на сухій сковороді до появи аромату
- піддайте температурі - підігрійте мелені спеції в олії або бульйоні на початку процесу приготування, щоб розкрити їхні смаки та аромати
По можливості обирайте цілі спеції, адже вони зберігаються довше. Раз або два на рік перевіряйте свої спеції, щоб зрозуміти, які ще можна використовувати.
Вас може зацікавити:
- 10 продуктів, які замінять сіль у стравах без втрати смаку
- З чого насправді роблять паприку
- Які спеції в магазинах найчастіше підробляють