ua en ru

Росіяни випустили по Україні до 10 ракет "Іскандер", серед яких й балістичні, - Ігнат

Росіяни випустили по Україні до 10 ракет "Іскандер", серед яких й балістичні, - Ігнат Фото: речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат (armyinform.com.ua)

Під час сьогоднішньої атаки російські окупанти, за попередніми даними, випустили по Україні до 10 ракет "Іскандер", серед яких є й балістичні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону.

"Попередньо ми давали інформацію: ракетна атака, там до 10 ракет "Іскандер". Так, вони бувають різні - "Іскандер К" - це крилаті, а "Іскандер М" - це балістичні. Власне ці ракети були сьогодні випущені", - сказав він.

При цьому точна кількість випущених ракет наразі уточнюється. За попередніми даними, українські бійці знищили усі ворожі ракети.

Зазначимо, що у Києві та ще низці областей оголосили повітряну тривогу об 11:09, а вже через 7 хвилин спрацювали сили ППО.

Речник Повітряних сил повідомив, що для атаки застосовувалися наземні установки - оперативно-тактичні комплекси наземного базування, які випускали ракети.

При цьому він підкреслив, що якщо ворог запланував цей удар заздалегідь, то ракети по балістичній траєкторії летять доволі швидко. А планування удару значить переміщення установки у відповідний район, приведення її у бойове положення та запускання ракети "Іскандер М".

Він зазначив, що якщо крилата ракета летить з району Каспію до центральних регіонів, то це можу зайняти годину-півтори.

Водночас у разі запуску балістики часу на зволікання зовсім немає: "Ракета на великій швидкості здіймається в стратосферу і вниз по дузі направляється на ціль. Тут лічені хвилини для того, щоб перейти в укриття".

Ігнат зауважив, що "Іскандер К" - це крилата ракета, яка летить як звичайна крилата ракета, притискаючись нижче до землі. Водночас балістична ракета, така як "Іскандер М", здіймається догори і відповідно атакує ціль по балістичній траєкторії.

Атака на Київ

Під час ворожої атаки у Києві виявили шість уламків російських ракет в Оболонському, Деснянському та Дніпровському районах. Мер Віталій Кличко також повідомив, що через обстріл одна людина отримала поранення в Подільському районі.

При цьому у КМВА повідомили, що окупанти змінили тактику під час 16-ї атаки на столицю за травень.

Додамо, що це вже друга за сьогодні ворожа атака на Україну. Вночі росіяни вже обстрілювали Київ та ще низку областей дронами та ракетами.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.