ua en ru

Росія штовхає Лукашенка на війну, щоб посилити контроль над Білоруссю, - ISW

Росія штовхає Лукашенка на війну, щоб посилити контроль над Білоруссю, - ISW Фото: Росія штовхає Лукашенка на війну, щоб посилити контроль над Білоруссю (Getty Images)

Зусилля Кремля, спрямовані на те, щоб змусити Білорусь підтримати наступальну кампанію Росії в Україні, є частиною довгострокових зусиль щодо зміцнення контролю над Білоруссю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Російські офіційні особи постійно проводять інформаційні операції, які передбачають, що білоруські звичайні сухопутні війська можуть приєднатися до російського вторгнення в Україну. Цим інформаційним операціям іноді підіграють білоруські лідери, включаючи Олександра Лукашенка, пишуть експерти.

На думку аналітиків, ціль цих зусиль - затиснути українські сили біля кордону з Білоруссю, щоб вони не могли посилити операції в інших місцях театру військових дій.

Малоймовірно, що Білорусь вдереться в Україну в майбутньому, яким би не був хід цих інформаційних операцій. Щобільше, білоруська інтервенція в Україні не зможе зробити більше, ніж тимчасово відвернути сухопутні війська від інших частин театру бойових дій, враховуючи вкрай обмежену ефективну бойову міць, яка є у розпорядженні Мінська.

Росія особливо прагнула створити постійну військову базу у Білорусі та здійснювати прямий контроль над білоруськими збройними силами.

Росія регулярно намагалася використати свій вплив на безпеку та військові справи Білорусі, щоб чинити тиск на Білорусь, щоб вона підтримала її вторгнення в Україну.

Підтримка мінським режимом російського вторгнення зробила Білорусь союзником у війні України.

Підтримка Білоруссю війни Росії в Україні, ймовірно, знижує матеріальну здатність збройних сил проводити власні звичайні військові операції.

Білорусь також, напевно, скорочує свої запаси артилерійських боєприпасів шляхом передачі боєприпасів російським військовим.

Білоруські офіційні особи, напевно, намагаються приховати кількість військової техніки, яку вони відправляють до Росії для підтримки її вторгнення в Україну.

Білоруські збройні сили, ймовірно, зіткнуться з обмеженнями у своїх можливостях щодо навчання чинного та нового персоналу через свою допоміжну роль у зусиллях Росії з формування збройних сил.

Білоруські військові, ймовірно, мають відносно обмежені можливості для навчання чинного та нового персоналу. Білоруські збройні сили мають лише шість маневрових бригад і складаються приблизно з 45 тисяч осіб особового складу, розділених на два командні штаби.

Деградація російських збройних сил через руйнівні втрати в Україні також завадить розгортанню білоруських механізованих сил для бойових дій разом з російськими військами. Теоретично білоруські сили матимуть можливість діяти в об'єднаних підрозділах із російськими механізованими силами.

Підтримка Лукашенка війни Росії викликають тертя у білоруських збройних силах.

Білоруський персонал, безумовно, знає про значні втрати, завдані російськими військами в Україні, і, ймовірно, не бажає зазнати такого самого результату.

Елементи у білоруських збройних силах чинили опір ідеї вступу у війну в Україні, пишуть аналітики.

Встановлення Лукашенка інформаційних умов, напевно, ще більше стримує готовність Білорусі вступити у війну. Лукашенко продовжує ставити інформаційні умови, щоб протистояти тиску Росії з метою вступу до війни в Україні, заявляючи, що НАТО готується напасти на Білорусь.

Білорусь уже навряд чи вдереться в Україну через внутрішню динаміку всередині країни. ISW раніше оцінювала, що Лукашенко не має наміру вступати у війну в Україні через можливість відновлення внутрішніх заворушень.

Вступ Білорусі у війну в найгіршому випадку змусить Україну тимчасово відвернути сили та техніку з нинішніх ліній фронту.

Білорусь продовжуватиме допомагати Росії вести війну в Україні, попри те, що Лукашенко навряд чи надішле свою армію для участі в бойових діях.

Російські офіційні особи продовжать проводити інформаційні операції, вважають аналітики.

Ключові моменти на фронті за оцінкою ISW

  • Міністерство оборони Росії спростувало 11 грудня чутки про те, що генерал Валерій Герасимов подав у відставку або був звільнений з посади начальника Генштабу.
  • Українські та російські джерела повідомляють, що бої продовжуються на лінії Сватове-Кремінна та в районі Лиману через погані погодні умови.
  • Російський військкор стверджував, що російські сили перекинули понад 200 одиниць техніки з херсонського спрямування на куп'янське, а кадри з геолокацією показують, що російські танки Т-90 у Луганській області прямують на захід. Український чиновник заявив, що більше угруповання російських військ наразі не становить загрози.
  • Російські сили домоглися незначних територіальних успіхів навколо Бахмута, оскільки російські та українські джерела повідомляли про бойові дії, що тривають у цьому районі.
  • Представник Східного угруповування ЗСУ заявив, що російські війська змінили тактику з використання батальйонних тактичних груп (БТГ) на дрібніші штурмові групи для наступальних дій.
  • Російські та українські джерела стверджували, що українські сили завдали ударів по Скадовську, Голій Пристані, Олешках та Новій Каховці Херсонської області вздовж основних російських логістичних ліній.
  • Російські та українські джерела повідомили, що українські сили завдали удару по російській військовій базі у Мелітополі Запорізької області.
  • Одне з джерел стверджувало, що внаслідок удару загинуло до 200 російських військовослужбовців.
  • Українські офіційні особи повідомили, що російська окупаційна влада посилила заходи примусової мобілізації на окупованій Україні.
  • Російські блогери стверджували, що російські війська стикаються з нестачею крові для поранених військовослужбовців та проводять акції донорів в окупованому Криму.
  • Група українських партизанів взяла на себе відповідальність за підпал російської казарми в Криму.
  • Українські та російські офіційні особи повідомили, що російська влада продовжує фільтрацію та репресії правоохоронних органів на окупованій Україні.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав Білорусь і зустрівся з президентом Олександром Лукашенком, про що радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що ця зустріч "буде додана до матеріалів звинувачення як розподіл кримінальних ролей".

Крім того, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко вважає, що його країна та Росія нібито не хочуть війни проти України і відкрито про це заявляють, а не "ховаються в кущі".

Раніше Лукашенко вигадав противника і заявляв, що його країні нібито "вдається його стримувати". Також ми писали, що Лукашенко погрожував Україні повним знищенням.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.