ua en ru

Пожежі, жертви, влучання у дитсадок і будинки: що відомо про ракетний удар по містах України

Пожежі, жертви, влучання у дитсадок і будинки: що відомо про ракетний удар по містах України Фото: наслідки ракетної атаки РФ містами України 15 серпня (t.me/dsns_telegram)

Війська РФ влаштували масштабний ракетний обстріл міст України цієї ночі. Під удари потрапили Львів та Дніпро, Луцьк та Хмельницький, Запоріжжя та Сміла, і не тільки. Внаслідок ворожих повітряних атак були "прильоти", руйнування та пожежі, а також не обійшлося без жертв.

Що відомо про наслідки російської повітряної атаки 15 серпня в різних містах - у матеріалі РБК-Україна.

Львів та область

У Львові уламки збитих ворожих ракет пошкодили багатоквартирні житлові будинки на вулицях Патона та Каховській, внаслідок чого сталася пожежа.

"Людей евакуювали. Є постраждалі. Їм надають усю необхідну медичну допомогу", - повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Крім того, будинки також були пошкоджені у Суховолі та Ставчанах. В останньому пошкоджено 10 будівель.

За останніми даними, представленими мером Львова Андрієм Садовим, кількість постраждалих склала чотири особи.

Невеликі загоряння були і в інших частинах міста, але їх швидко загасили.

В одному із гіпермаркетів Львова через падіння уламків ракети стався обвал стелі. Надходила інформація про пошкодження транспортних засобів.

"На жаль, багато шкоди. Ракета прилетіла у двір дитячого садка. Пошкоджено понад сто жител, вибито понад 500 вікон, зруйновано дитячий садок. 4 особи отримують медичну допомогу", - повідомив мер Львова.

Наслідки ударів по Львову та Ставчанах (фото: t.me/andriysadovyi/t.me/kozytskyy_maksym_official)

У Львові тимчасово перекрили вулицю Ряшівську. Також внесли зміни у схему руху громадського транспорту, а саме тролейбусів 23 і 30, а також автобусів 14, 21 і 92.

Оновлено 10:19

Через російську атаку на Львівщині постраждали 15 людей. Про це під час брифінгу розповів очільник ОВА Максим Козицький. За його словами, загалом в регіоні є 6 влучань, одну ракету збила протиповітряна оборона.

Пошкоджено більше 40 будинків у Львові та в Оброшинській, Зимноводівській громадах. Триває ліквідація наслідків.

"На щастя, загиблих немає, але 15 людей отримали травми, серед них є 10-річна дитина. П’ятьох травмованих госпіталізовано, людей у важкому стані поміж них немає. Стан ще п’ятьох оцінюють як легкий", - розповів Козицький.

Оновлено 10:56

За даними Міненерго, внаслідок нічного ворожого ракетного обстрілу у Львові відключено три лінії 0,4 кВ, які живлять близько 100 абонентів. Проводиться додаткове обстеження мереж.

Мер Львова показав дитсадок у Львові після удару російської ракети

Фото: наслідки ворожого удару по дитсадку у Львові (facebook.com/andriy.sadovyi)

Мер Львова у коментарі РБК-Україна розповів про наслідки атаки

Оновлено 14:09

Кількість постраждалих у Львівській області зросла до 19

Оновлено 14:51

За словами очільника ОВА Максима Козицького, серед поранених шестеро осіб старшого віку, яким від 62 до 75 років. Десятирічна дитина отримала забій стопи.

У більшості постраждалих діагностували забої, різані рани та гострі реакції на стрес.

Луцьк

Внаслідок російської атаки в Луцьку було повідомлено про влучання по одному з підприємств міста.

Спочатку повідомлялося про двох постраждалих, проте вже вранці голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко заявив, що є жертви.

"Станом на зараз загинуло 3 особи. Ще кілька постраждалих перебувають у лікарні", - написав він у Telegram.

Оновлено 09:59

У Луцьку 4 постраждалих, росіяни гатили по підприємству, яке виготовляло комплектуючі для автомобілів. Про деталі наслідків атаки розповів міський голова Луцька Ігор Поліщук.

За його словами, зранку двома крилатими ракетами було уражено промислове підприємство. Внаслідок чого загинуло 3 осіб і 4 постраждали.

Зокрема, було врятовано одну людину з-під завалів, вона госпіталізована. Загиблі і постраждалі були працівниками вказаного підприємства. З 4-х постраждалих трьох госпіталізовано. Житлові об'єкти та інші цивільні об'єкти, які знаходяться поруч з даним підприємством не постраждали.

"Це звичайне промислове підприємство, яке виготовляло комплектуючі для автомобілів, для промисловості. І яке воно має відношення до військової інфраструктури взагалі не відомо", - додав Поліщук.

Фото наслідків удару по Луцьку показали рятувальники

Оновлено 12:12

Уранці 15 серпня під ворожий обстріл потрапило виробниче підприємство у Луцьку. З-під завалів рятувальники деблокували одного постраждалого та вилучили тіла ще трьох загиблих.

На місці події працювали 34 рятувальники, залучалося 11 одиниць техніки.

Фото: наслідки удару по Луцьку показали в ДСНС (t.me/dsns_telegram)

Дніпро

Вибухи у Дніпрі пролунали близько 04.16. Цієї ночі під час повітряного бою в небі над Дніпропетровською областю силами та засобами ППО ЗСУ було збито 7 крилатих ракет Х-101/555, повідомив голова ОВА Сергій Лисак вранці.

Водночас у Дніпрі був і "прильот" по промисловому підприємству, внаслідок чого поранення отримали дві особи.

Чиновник уточнив, що 59-річна жінка отримала легкі ушкодження та лікуватиметься вдома, а 70-річного чоловіка госпіталізували - він у стані середньої тяжкості.

"Пожежа загалом охопила понад 800 кв.м. Її локалізували", - зазначив голова ОВА.

Крім того, російські ракети понівечили важливий спортивний об'єкт для Дніпра, де приймали всеукраїнські змагання.

"Там вилетіли вікна, побитий фасад та внутрішня стіна", - розповів чиновник.

Пошкоджений спортивний об'єкт у Дніпрі (фото: t.me/dnipropetrovskaODA)

Як згодом проінформували в МВС, у Дніпрі пошкоджено водний-спортивний обʼєкт: розбиті вікна, побитий фасад та внутрішня стіна приміщення.

Черкаська область, Сміла

У Смілі одна російська ракета уразила територію приватного підприємства, а друга - територію медустанови.

"На ранок ворог завдав ракетних ударів по нашій Черкащині... На щастя, обійшлося без постраждалих", - розповів начальник Черкаської ОВ Ігор Табурець.

Внаслідок атаки були пошкоджені мережі водо- та теплопостачання, і частина міста залишилася без води. На місці працюють правоохоронні та комунальні служби.

12 тисяч жителів залишилися без води, також пошкоджено медзаклад

Оновлено 14:05

Як проінформували в МВС, сьогодні росіяни обстріляли територію приватного підприємства, а також ракетою поцілили по території медзакладу в Смілі.

Пошкоджено водогін протяжністю в кілометр. Також ремонту потребує тепломережа. Без водопостачання залишились п'ять районів, а це близько 12 тисяч смілян. Наразі в Смілі організовують графіки подачі й підвозу технічної води.

Постраждалих немає. На місцях подій працюють правоохоронці та комунальники.

Фото: наслідки удару росіян по Смілі показали в МВС (t.me/mvs_ukraine)

Хмельницька область

На Хмельниччині працювали системи протиповітряної оборони, відбиваючи ракетну атаку, повідомляв перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, закликаючи жителів регіону залишатися в укриттях.

У Повітряних силах заявили також про фіксацію ракет ворога у напрямку Старокостянтинова, де розташований аеродром. Крім того, ракети росіян фіксували поблизу Хмельницького.

Разом з тим місцева влада повідомила, що даних про пошкодження та постраждалих немає.

"Вранці, під час повітряної тривоги, було чути серію вибухів у Хмельницькій області. У регіоні працювали сили ППО. Даних про пошкодження об'єктів, падіння уламків поки немає. Постраждалих немає", - цитує Хмельницька ОВА Тюріна.

Запоріжжя

Під час масштабної повітряної тривоги близько пів на п'яту ранку звуки вибухів пролунали в Запоріжжі та районі.

Пізніше секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв повідомив, що станом на ранок у Запоріжжі надзвичайні ситуації не зафіксовано.

"Комунальні служби та мережі працюють у штатному режимі", - розповів він.

За словами заступника керівника ОП Олексія Кулеби, в одному з сіл Запорізького району ракета влучила у стадіон гімназії, пошкоджено будівлю навчального закладу, житлові будинки, будівлю дитсадка.

Як згодом розповіли в Запорізькій ОВА, росіяни випустили по Запорізькому району 4 ракети. Від вибухової хвилі ппошкоджена місцева гімназія, заклад дошкільної освіти та домівки поруч (вбито близько 90% вікон), пошкоджено дах, двері та шибки.

Легкі травми отримала жінка, їй надали медичну допомогу.

Краматорськ

О 23:23, російська армія обстріляла Краматорськ (Донецька область) з ЗРК С-300. Окупанти знищили торговельну базу, де зберігались продукти.

За словами мера міста Олександра Гончаренка, загинуло 2 людини. Одна жінка поранена - стан не важкий.

Також ворог обстріляв промислову зону. Без постраждалих, але є руйнування. Крім того, окупанти били по околицях Краматорська.


Фото: окупанти вдарили по торговельній базі в Краматорську з С-300 (t.me/Donetsk_obl_prokuratura)

Івано-Франківська область

На Прикарпатті сьогодні також збивали російські ракети. Так, в Івано-Франківській області уламки впали на приватне подвір’я

"Сьогодні вдосвіта західні області України зазнали масованого обстрілу. Звуки вибухів було чутно і на Прикарпатті. Працювала наша ППО. Уламки ракети потрапили на приватне подвір’я", - написала очільниця ОВА Світлана Онищук.

За її словами, пошкоджено господарські будівлі та житловий будинок. Постраждалих немає.

Фото: в Івано-Франківській області уламки ракети впали на приватне подвір’я (t.me/onyshchuksvitlana)

Чим РФ обстрілювала Україну

Цієї ночі російські окупанти запустили по Україні 28 крилатих ракет повітряного і морського базування, а саме:

  • 4 крилаті ракети Х-22 - із шести літаків дальньої авіації Ту-22М3 (аеродроми базування Сольці, Шайківка);
  • 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 з 11 літаків стратегічної авіації (аеродроми базування Енгельс, Оленегорськ);
  • 4 крилаті ракети "Калібр" із фрегата з акваторії Чорного моря (район Ялти).

Силами та засобами ППО ЗСУ вдалося збити 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр".

Також захисники неба повідомили, що було зафіксовано 8 пусків ворожих зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Реакція ОП

На черговий терор росіян відреагував керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Дитячі садочки, житлові будинки, інфраструктура, наші мирні міста…Щоденний терор росіян має єдину мету - зламати нас, наш дух до боротьби. Вони хочуть зупинити нашу армію, думають, що у війні ресурсів переграють та знищать націю. Цього не буде. Ми всі на війні і перемогти зможемо разом", - написав Єрмак.

Він зазначив, що це нагадування нам і нашим партнерам, що потрібно ще більше санкцій, щоб зупинити російський ВПК.

Реакцію в мережі також опублікував і радник голови ОП Михайло Подоляк, зазначивши, що лише посилення ППО може завадити російському терору, а не пропозиції щодо переговорів з агресором.

"...Зумисні масштабні удари по цивільному населенню. Виключно заради вбивств і психологічного тиску. Безумовний прояв терористичної діяльності РФ, юридично зафіксований численними руйнуваннями, жертвами… Тому ще раз про базове: тільки покаране зло не повертається. Тільки системи ПРО/ППО та "закрите небо", а не розмови про "умиротворення/переговори з російським серійним убивцею", - написав Подоляк.

У Повітряних силах розповіли про особливість та деталі атаки

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що за особливістю цієї атаки було те, що ворог не застосував дрони "Шахед". Щодо характеру атаки, він розповів, що ворог застосовує крилаті ракети, які рухаються в один бік, змінюючи курс.

За його словами, росіяни вдарили ракетами Х-22 по Донецькій області, в район міста Краматорськ. Далі були пуски з Каспію - це ракети Х-101, Х-555, їх було близько 20.

"Якщо додамо "Калібри" з Чорного моря, то нам вдалося збити з 24 крилатих ракет 16. На жаль, не вдалося знищити Х-22. Як знаєте, ці ракети атакують по балістичній траєкторії", - розповів Ігнат

Він додав, що також окупанти запускали ракети з С-300 або ж С-400 по Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Шмигаль про наслідки атаки: над ліквідацією працюють сотні рятувальників

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок чергової масованої ракетної атаки Росії на українські міста пошкоджені цивільні об’єкти у 8-ми регіонах.

"Серед них: житлові будинки, освітні заклади, лікарня. На жаль, є постраждалі та загиблі. Мої щирі співчуття родинам. Пожежники та рятувальники працюють на місцях. Всього залучено майже 200 осіб від ДСНС", - написав він.

В ДСНС показали кадри ліквідації пожежі у Львові

Вранці у Львові рятувальники ліквідували пожежу у багатоповерхівці, що сталася внаслідок ворожої атаки.

Займання виникло у квартирах п’ятиповерхового житлового будинку та на горищі. Пожежу ліквідовано о 10:20.

Фото: кадри ліквідації пожежі у Львові після атаки (t.me/dsns_telegram)

РФ вдарила по Україні зробленими цього року Х-101. У подібних ракет іноземні компоненти

Як повідомив керівник ОП Андрій Єрмак, в Х-101, що були випущені у квітні, є приблизно 30 іноземних мікросхем.

Єрмак зазначив, що вже було запроваджено обмеження, але санкції потрібно посилювати, щоб Росія не могла отримувати критичні компоненти і виготовляти ракети.

"Група Макфола-Єрмака надає відповідні пропозиції", - додав він.

Ракетні удари містами України 15 серпня

Цієї ночі в Україні було оголошено повітряну тривогу, яка охопила практично всю територію країни. Вона пов'язана із російською ракетною атакою. Так, у Повітряних силах заявляли, зокрема, про пуски ворогом крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС із району Каспійського моря.

Пізніше військові заявили також про пуски ракет росіянами по Україні з району Міллєрово авіацією Ту-22 М3.

У різних містах пролунали вибухи, зокрема у Львові, Луцьку, Хмельницькому, Дніпрі, Запоріжжі, а також у Слов'янську та Краматорську.