ua en ru

Пожежа в Одесі та збиті дрони під Києвом: що відомо про наслідки нічної атаки

Пожежа в Одесі та збиті дрони під Києвом: що відомо про наслідки нічної атаки Фото: названо наслідки повітряної атаки РФ по Україні 19 липня (t.me/dsns_telegram)

Під час масштабної нічної повітряної атаки 19 липня вибухи пролунали в Одесі, Запоріжжі, Кропивницькому, Києві та не тільки. Працювала протиповітряна оборона по ворожих ударних дронах та ракетах.

Що відомо про наслідки нинішньої повітряної атаки - читайте у матеріалі РБК-Україна.

Сигнали про загрозу атак з повітря залунали вже близько півночі, і незабаром тривоги розширилися на багато областей.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ попереджали про загрозу ворожих ракетних атак, а також із застосуванням ударних БПЛА.

Вибухи в Одесі

Під час тривоги пролунали вибухи в Одесі та в регіоні працювала протиповітряна оборона. Глава ОВА Олег Кіпер закликав громадян залишатися в укриттях і дотримуватись інформтиші. Як заявили у ПС, було зафіксовано повторні пуски крилатих ракет "Калібр" з Чорного моря.

Вже близько другої ночі в Одесі пролунали повторні вибухи. Військові тоді поінформували про нові пуски крилатих ракет Х-22 з південного напрямку.

За даними місцевих ЗМІ, в Одесі сталася пожежа на складі феєрверків. У мережі було опубліковано відео наслідки повітряної атаки. Проте варто зазначити, що керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк у коментарі РБК-Україна поки що офіційно не підтвердила, що пожежа пов'язана з обстрілом.

Також у місцевій пресі повідомляють, що в результаті атаки було зруйновано будинок, а також було влучання в одне з кладовищ міста.

Вибухи в Києві та робота ППО

Вже вранці на Київщині та на підступах до столиці працювала ППО по ворожих цілях. У Київській ОВА повідомили про атаку противника із застосуванням ударних безпілотників типу "Шахед".

Мер столиці Віталій Кличко у своєму Telegram повідомив, що у столиці було чути вибухи.

Пізніше начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко розповів, що всі дрони-камікадзе були збиті в області та на підступах до Києва.

Вранці начальник Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що повітряна тривога оголошувалася кілька разів та тривала майже всю ніч, в області працювала ППО.

"Влучань не зафіксовано, постраждалі відсутні. За попередньою інформацією падіння уламків також немає. Оперативні групи продовжують роботу з виявлення можливих пошкоджень", - розповів чиновник.

Атака дронів на Житомирську область

Як розповів голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко, сьогодні під ранок окупанти атакували регіон дронами-камікадзе. Є руйнування.

"За попередньою інформацією внаслідок удару "Шахедами" постраждав інфраструктурний об'єкт, є пошкодження приватних домогосподарств", - повідомив чиновник.

На місці працюють всі екстрені служби.

"Наразі інформації про наявність жертв немає, інформація щодо масштабів пошкоджень уточнюється", - додав він.

Вибухи у Запоріжжі

Близько другої ночі пролунали вибухи також у Запоріжжі, у регіоні працювали кошти ППО з повітряних цілей противника.

Дані про наслідки ворожої атаки офіційні особи поки не повідомляють.

У Кропивницькому пролунали вибухи

Вже вранці в Кропивницькому пролунали вибухи під час повітряних тривог, які могли бури результатом роботи протиповітряної оборони.

Наразі місцеві чиновники та екстрені служби про наслідки нічого не повідомляють.

Над Сумщиною збили ворожі дрони

Вранці в Сумській обласній військовій адміністрації поінформували, що сьогодні вночі ППО ЗСУ знищила в регіоні 4 БпЛА ''Shahed''.

Херсон і Житомирську область атакували "Шахедами"

За інформацією очільника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, близько 2:00 зафіксовано влучання у Шуменському мікрорайоні міста. Через удари сталася пожежа у будинку культури, а також пошкоджено двоповерхівку.

Працівникам ДСНС вдалося врятувати 89-річну жінку, котра опинилася під завалами власної оселі. Лікарі на місці надали постраждалій меддопомогу, її стан - задовільний.

Тим часом в Житомирській ОВА повідомили про атаку "Шахедів". Попередньо, постраждав інфраструктурний об'єкт та приватні домогосподарства.

Кіровоградська область зазнала масованої ракетної атаки

Про це розповів очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. За його словами, ворог бив неподалік Кропивницького.

За попередніми даними, обійшлось без жертв та руйнувань цивільних будівель.

Полтавська область була під атакою дронів

"Сьогодні вночі ворог атакував Полтавщину БПЛА. Влучань по критичній інфраструктурі не зафіксовано. Попередньо без жертв", - написав голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Курорт на Миколаївщині потрапив під обстріл

"Сьогодні у ночі, внаслідок ворожої атаки по населеному пункту Коблівської громади відбулось руйнування та займання обʼєктів рекреаційної інфраструктури в прибережній зоні", - написав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Детальна інформація уточнюється. Постраждало дві особи, одна з них госпіталізована.

УЗ попереджала про затримку потягів через нічну атаку

Через ворожі обстріли змінювали маршрут руху поїздів львівського напрямку, які мали прямувати через Шепетівку. Мова йшла про потяги №87 Запоріжжя - Ковель та №31 Запоріжжя - Перемишль.

"Об'їзний маршрут означатиме затримку понад 5 годин для ковельського рейса і близько 2 годин для перемишльського", - повідомляли в "Укрзалізниці".

Оновлено. Згодом в УЗ повідомили, що рух поїздів львівського напрямку через Шепетівку поновлено.

Очікувана затримка поїзда №87 Запоріжжя - Ковель складе до 2 годин, решта поїздів прямуватиме за розкладом.

Чим Росія атакувала Україну вночі?

За даними Повітряних сил ЗСУ, вночі 19 липня російські окупанти атакували Україну з південного напрямку, використовуючи крилаті ракети повітряного, наземного та морського базування, а також іранські ударні БПЛА типу "Shahed-136/131".

Атаковано об’єкти критичної інфраструктури та військові об’єкти, основний напрямок удару - Одещина.

Зокрема, протягом кількох хвиль атак противник застосував:

  • 16 крилатих ракет морського базування "Калібр", імовірно з малого ракетного корабля "Інгушетія" та фрегата "Адмірал Ессен" з акваторії Чорного моря;
  • 8 крилатих ракет Х-22 з літаків дальньої авіації Ту-22М3 з акваторії Чорного моря;
  • 6 крилатих ракет "Онікс" з берегового ракетного комплексу "Бастіон" (Крим);
  • 1 керовану авіаційну ракету Х-59 із винищувача Су-35 з акваторії Чорного моря;
  • 32 ударних БПЛА типу "Shahed-136/131" з полігону Чауда (Крим) та Приморсько-Ахтарськ (Краснодарський край).

"За результатами бойової роботи протиповітряною обороною Повітряних Сил та ППО інших складових Сил оборони України знищено 37 повітряних цілей", - повідомили в командуванні Повітряних сил.

А саме, мова йде про:

  • 13 крилатих ракет "Калібр";
  • 1 керовану авіаційну ракету Х-59;
  • 23 ударних БПЛА "Shahed-136/131".

Удари ракет Х-22 та "Онікс" було спрямовано по інфраструктурі Одеської області.

Деталі потужної атаки на Одесу та інші південні регіони

За словами спікера оперативного командування "Південь" Владислава Назарова:

  • Ракета Х-59, яка була збита впала в одному з кварталів Одеси утворила велику вирву, вибуховою хвилею пошкоджено кілька будівель навколо. Три цивільні особи травмовано.
  • "Онікси" і Х-22 ворог спрямував на портову і критичну інфраструктуру. Влучив в зерновий і олійний термінал, пошкодив резервуари та обладнання для завантаження, сталася пожежа.
  • В Одеському районі влучання в промисловий об'єкт, де постраждав цивільний співробітник та уражені два складських приміщення в різних локаціях - із тютюном і фейєрверками. На Одещини вогнеборці ліквідують пожежу площею понад 3000 кв.м
  • В небі над Одещиною було збито 8 дронів "Shahed-136".
  • Внаслідок збиття ворожих цілей вибуховою хвилею в житлових комплексах Одеси пошкоджено кілька багатоквартирних будинків. Щонайменше 6 одеситів, серед яких 9-річний хлопчик, звернулися по медичну допомогу.
  • У Херсоні ворог влучив "Шахедами" у палац культури та понівечив гуртожиток. Одна цивільна особа травмована.
  • Ще 2 "Шахеди" збили над Миколаївщиною. Через падіння уламків зайнялись та пошкоджені об'єкти рекреаційної інфраструктури в прибережній зоні Коблівської громади, постраждало двоє цивільних.

Пожежники у Миколаївщині під час гасіння вогню потрапили під обстріл

За даними МВС, внаслідок ворожої атаки по населеному пункту Коблівської громади, сталося руйнування та займання обʼєктів рекреаційної інфраструктури в прибережній зоні.

"Вогонь охопив значну площу, тож вогнеборці приборкували пожежу навіть під час повторної хвилі ворожої атаки", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, вибуховою хвилею пошкоджено поряд розташовані будівлі, а також автомобіль місцевої пожежної охорони. Загалом, наразі відомо про двох постраждалих, одного з них госпіталізовано до медичного закладу. Особовий склад вогнеборців не постраждав.

Фото: працівники ДСНС потрапили під обстріл під час ліквідації наслідків обстрілу (t.me/mvs_ukraine)

ЗМІ показали фото наслідків нічного обстрілу Одеси

На кадрах показали наслідки нічної атаки окупантів в ЖК "Акварель".

Тим часом як повідомив мер Одеси Геннадій Труханов, внаслідок атаки в Пересипському та Київському районах є пошкодження житлових будинків, вибито вікна. Пошкоджено Слобідське кладовище.

Фото: наслідки обстрілу Одеси вночі 19 липня (t.me/OdessaDumskayaNet)

Попередньо, загиблих немає. Серед постраждалих 9-річна дитина, їм надана вся необхідна медична допомога.

Також мер Одеси назвав нічну атаку росіян на місто "однією з найжахливіших ночей"

"Рашисти атакували Одесу різними типами ракет та "Шахедами". Такого масштабу атаки ми не пригадуємо від початку повномасштабного вторгнення", - зауважив Труханов.

Рятувальники показали фото з Одеси після атаки

В ДСНС показали кадри того, як ліквідовують наслідки ворожого удару по Одесі.

"Одеса. Відважні рятувальники ліквідовують наслідки російського терору. Цивільні об’єкти знову потрапили під удари окупантів. Постраждало 5 осіб. Від ДСНС було залучено 140 надзвичайників та 36 одиниць техніки", - розповів голова ДСНС Сергій Крук.


Фото: наслідки ворожого удару по Одесі показали рятувальники (t.me/dsns_telegram)
Також фото опублікував і речник ОК "Південь" Владислав Назаров.

Фото: наслідки ударів по Одещині цієї ночі (t.me/Nazars_look)

У Зеленського відреагували на обстріл Одеси

"Російський терор Одеси ще раз доводить ще раз доводить - їм потрібен голод і проблеми в країнах Глобального Півдня. Вони хочуть створити кризу біженців для Заходу. Все робиться для того, щоб послабити союзників та політично втрутитися у внутрішні справи цих країн", - написав керівник ОП Андрій Єрмак.

Він наголосив, що росіяни використовують для цього озброєння, яке неможливо виготовляти без компонентів, що виробляються на Заході і в країнах Азії.

В ОП закликали партнерів по посилення санкцій, надання Україні необхідного озброєння, приєднання до української "формули миру" та притягнення РФ до відповідальності за всі скоєні злочини.

Удар по Одесі та області: меддопомога знадобилася 10 постраждалим

Про таке повідомили у Головному управлінні Нацполіції в Одеській області та додали, що серед постраждалих 9-річний хлопчик.

Правоохоронці продовжують працювати на місцях подій.

Фото: поліція документує наслідки нічного ворожого удару по Одесі та області (od.npu.gov.ua)

Зеленський провів селектор через обстріл України

Після обстрілів Одеси президент України Володимир Зеленський поручив посилити безпеку людей та портової інфраструктури. Про це він наголосив під час селекторної наради та зауважив - російські терористи абсолютно свідомо цілили в інфраструктуру зернової угоди.

"Віце-прем’єр Кубраков і міністр Клименко поінформували про наслідки ударів. Також були доповіді головкома Залужного та командувача ВПС Олещука. Військовим дав доручення посилити захист людей і портової інфраструктури, а МЗС - активізувати контакти з партнерами для збільшення тиску на державу-терориста та продовження нормального експорту українського зерна", - написав Зеленський.

РФ атакувала порти "Одеса" та "Чорноморськ"

Віцепрем’єр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков оприлюдниф фото та розповів, що під ударом цієї ночі опинилися зернові термінали та портова інфраструктура в портах "Одеса" та "Чорноморськ".

Фото: Росія атакувала зернові термінали в портах Одеса та Чорноморськ (facebook.com/Ministry.for.restoration)

Пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

Ігнат розповів про особливості ракет, якими атакувала РФ

Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що під час цієї атаки основний акцент ворога був на Одесі.

Зокрема, там були влучання у портову інфраструктуру, постраждали й інші об'єкти. Цю атаку, за словами спікера, можна назвати, мабуть, чи не однією з масованих атак з лютого 2022 року.

Ігнат зазначив, що під час атаки Росія, зокрема, використала ракети Х-22 та "Онікс". І от аби протидіяти останнім Україні потрібні відповідні системи. Щодо Х-22, то силам ППО потрібні ще засоби, які збивають балістику.

В ОК "Південь" розповіли про особливість нічної атаки на Одесу

Керівниця координаційного прес-центру Сил оборони півдня України розповіла про нічні обстріли Одещини.

В коментарі для РБК-Україна вона зазначила, що росіяни вдалися до нової тактики обстрілів. Так, Одесу ворог обстріляв ракетами та "Шахедами" одночасно та спеціально намагались влучити у цивільні об'єкти.

Повітряні атаки РФ по Україні

Російські окупанти цієї ночі знову влаштували повітряну атаку по території України. Це сталося після вчорашніх ударів із застосуванням "Шахедів" та ракет. Тоді спочатку про вибухи повідомили в Херсоні, а пізніше в Миколаєві - там заявляли про роботу ППО. Після цього серія вибухів прогриміла в Одесі.

Усі дані про наслідки вчорашньої нічної повітряної атаки - у матеріалі РБК-Україна.

Нагадаємо також, перед тим російські війська в ніч на 15 липня вчергове намагалися атакувати дронами-камікадзе південь України. Спрацювали сили ППО, проте були і влучання. Російська армія тоді випустила дрони-камікадзе типу Shahed.