Антипригарна сковорідка - справжній порятунок на кухні, але не кожна страва підходить для неї. Є продукти, які можуть зіпсувати покриття, знизити його ефективність або навіть нашкодити здоров’ю.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.
Тривале тушкування соусів може збільшити ризик потрапляння хімічних речовин у їжу. Антипригарні сковороди не розподіляють тепло рівномірно, що перешкоджає розвитку глибокого смаку.
Дуже інтенсивне уварювання (наприклад, густий карамельний чи цукровий сироп) створює ризик перегріти поверхню. Деглазування вином чи спиртом на сильному вогні призводить до того, спирт швидко спалахує і температура різко піднімається.
Кислі соуси (томатний, з вином, оцтом, лимоном) поступово можуть пошкоджувати покриття, особливо якщо вже є подряпини на сковорідці.
Антипригарні сковорідки не призначені для дуже високих температур. Основні причини:
Найкраще смажити на середньому або слабкому вогні. Для стейків, карамелі та обсмаження м’яса краще використовувати чавунну або нержавіючу сковорідку.
Якщо антипригарна сковорода не витримує нагрівання плити, її точно не можна ставити під гриль. Грилі працюють виключно на прямих температурах зверху, і більшість антипригарних покриттів не витримують цього.
Для гриля використовуйте чавунний або нержавіюче деко.
Часто може виникнути спокуса зберігати залишки їжі в тій самій сковороді, в якій ви готували. Кислотність у багатьох продуктах може з часом погіршити антипригарне покриття і навіть збільшити ризик постійного потрапляння хімічних речовин у їжу.
З часом антипригарне покриття може стиратися, і як тільки внутрішня частина починає відшаровуватися, це явна ознака того, що її варто викинути. Немає способу "полагодити" антипригарну сковороду, коли покриття зіпсоване.
Поради, які допоможуть продовжити термін використання:
Вас може зацікавити: