ua en ru

Названо 6 помилок на кухні, які зіпсують навіть найдорожчий ніж

Названо 6 помилок на кухні, які зіпсують навіть найдорожчий ніж Список помилок, які зіпсують кухонний ніж (фото: Freepik)

Навіть найдорожчий ніж може втратити свою ефективність і довговічність через прості, але поширені помилки у догляді. Нижче наведено найчастіші з них, які варто уникати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Не кладіть ножі в посудомийну машину

Зокрема, якщо покласти їх у кошик для столового приладдя, то вони постійно будуть стукатимуться об інші столові прибори. Якщо покласти їх у верхній кошик, то ці гострі краї ковзатимуть один об одного. Це набагато швидше затуплює леза, а також може спричинити подряпини та сколи.

На лезах з високим вмістом вуглецю з'являтимуться іржаві плями після кожного миття через постійний вплив вологи. На дерев'яних ручках може з'явитись цвіль.

Агресивні мийні засоби, що використовуються в посудомийній машині також можуть пошкодити леза, що ускладнює їхнє заточування.

Безпечно класти лише ножі з нержавіючої сталі з пластиковими ручками.

Інші помилки, які можуть зіпсувати або затупити ножі

Зберігання ножів у шухляді

Кидати ножі в шухляду - погана ідея. Вони зсуваються та гримлять щоразу, коли ви відкриваєте та закриваєте шухляду. Леза тупляться або подряпаються під час контакту. Використовуйте органайзер для ножів, щоб захистити їх, якщо ви хочете зберігати їх у шухляді.

Різання на склі або камені

Дехто віддає перевагу скляній обробній дошці, яка не подряпається та не забрудниться, але різання на такій твердій поверхні затупить ножі. Те саме стосується різання на мармурових або кам'яних стільницях.

Завжди використовуйте матеріали, м'якші за леза ножа, а саме дерев'яні обробні дошки.

Залишати ножі відмокати в раковині

Тривале замочування у воді раковини приблизно так само шкідливе для ножа, як і миття посудомийної машини.

Використання не за призначення

Кінчик ножа може відколотися, якщо впустити його на підлогу або використовувати як викрутку.

Намагатись розрізати кістки

Більшість кухонних ножів не підходять для розрізання кісток. Крихітний ніж для чищення овочів не підійде для нарізання великого гарбуза. Завжди використовуйте ніж, призначений для того, що ви ріжете.