ua en ru

Є десятки секунд. Ігнат розкрив деталі роботи мобільних груп по збиттю "Шахедів"

Є десятки секунд. Ігнат розкрив деталі роботи мобільних груп по збиттю "Шахедів" Фото: спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат (armyinform.com.ua)

В Україні збільшують кількість мобільних груп Збройних сил, які під час російських повітряних атак збивають цілі супротивника, і останнім часом знищують близько 40% "Шахедів". Для успішної поразки ворожих ударних безпілотників у бійців – менше хвилини.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі "Радіо Свобода".

Полковник звернув увагу, що робота таких мобільних груп дозволяє силам і засобам ППО не витрачати на ворожі дрони зенітне кероване озброєння, яке є дуже цінним для Сил оборони - саме для боротьби з авіацією окупантів.

Так, розповів Ігнат, в українському війську постійно створюються нові підрозділи мобільних груп, які беруть участь у відбитті повітряних атак російських загарбників. При фіксації БПЛА противника командування відправляє мобільні групи для ураження та "веде" бійців за маршрутом.

"Радіус ураження "мобілки" - кілька кілометрів. Якщо ПЗРК - до 4 км, якщо це кулемет - 1-2 км ефективність", - сказав представник Повітряних сил.

Ігнат наголосив, що від мобільності залежить результат, тож у такій роботі мобільних груп важливі:

  • автотранспорт (зокрема пікапи),
  • зенітки та великокаліберні кулемети,
  • "все інше, що допомагає досягати такого результату", зокрема, тепловізійне обладнання, пристрої нічного бачення, прожектори, лазерні указки.

Також спікер зазначив, що позитивний результат досягається завдяки досвіду військових мобільних груп у поєднанні з гаджетами та озброєнням. Річ у тім, що часу на збиття ворожих дронів мало - лише "десятки секунд".

"Мобільна група складається з кількох людей: це водій, оператор ПЗРК, стрілець великокаліберного кулемета", - сказав полковник.

Російські атаки дронів по Україні

Останнім часом російські загарбники збільшили під час своїх повітряних атак по території України застосування саме ударних дронів типу "Шахед".

Так, нагадаємо, що в ніч проти суботи, 25 листопада, війська РФ випустили 75 таких безпілотників по Україні. Силам протиповітряної оборони ЗСУ вдалося збити 74 з них. Додамо, що понад половину всіх дронів тоді "приземлили" на півночі України. Точну роботу продемонстрували мобільні гурти.

За словами спікера ПС ЗСУ Юрія Ігната, негода, яка останні кілька днів спостерігається в Україні, не є повною перешкодою для російських атак "Шахедами" та ракетами. Однак певні складнощі у ворога можуть виникати.

Також представник Повітряних сил розповів, що окупанти, ймовірно, почнуть набагато активніше застосовувати дрони для ударів по Україні, ніж ракети.