На Святвечір перед Різдвом часто господині ставлять на стіл смажені пиріжки, рибу, картоплю. Як виявилось, з такими стравами варто бути обережними, адже вони дуже калорій та можуть призвести до збільшення ваги.
Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів дієтолог Олег Швець.
За словами експерта, якщо споживати такі страви в помірній кількості, то немає нічого поганого в тому, щоб з'їсти смажену рибу чи смажений пиріжок. Важливо лише не "перевантажувати" стіл саме смаженими стравами.
"Посмажити можна рибу, а пиріжки і картоплю краще спекти. Або ж посмажити пиріжки, але рибу приготувати іншим способом. Зокрема, рибу теж можна запекти або ж приготувати заливне", - додав Швець.
Як відомо, смаження на рослинній олії збільшує калорійність страви. Тому дієтолог не рекомендує смаження як пріоритетний спосіб приготування риби. Однак, якщо в родині люблять смажену рибу, то не варто від неї відмовлятися.
Загалом, краще смажити картоплю на тваринному жирі, а не на рослинному. Тобто обирати сало чи смалець. Оскільки на Святвечір має бути пісне меню, то в цьому випадку такий варіант не підходить.
Якщо мета - повністю дотриматись пісного традиційного меню, краще обмежити смаження або вибирати мінімальне використання олії.
Щоб смажені страви були менш калорійними, можна застосувати кілька простих прийомів:
Вас може зацікавити: