ua en ru

Чи можна їсти морозиво з білим інеєм на поверхні: відповідь варто знати усім

Чи можна їсти морозиво з білим інеєм на поверхні: відповідь варто знати усім Чи безпечно їсти морозиво з інеєм (фото: Getty Images)

Наявність інею на морозиві не є небезпечною для здоров’я. Варто знати, чому він утворюється та чи впливає на смак морозива.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Чому утворюється іній

Тонкий шар інею на упаковці з морозивом зазвичай утворюється внаслідок конденсації та перепадів температури. Морозиво завжди слід зберігати при температурі -18°C або нижче.

Навіть коли температура незначно підвищується, наприклад, коли дверцята морозильної камери часто відкриваються, волога з повітря може конденсуватися на упаковці. Як тільки температура знову падає, ця волога замерзає, перетворюючись на іній або кристали льоду.

Лід всередині морозива

Тонкий шар зовнішнього інею не є великою проблемою. Однак, якщо упаковка вкрита товстим шаром крижаного інею, це ознака того, що морозиво повністю розтануло та було повторно заморожене. Наприклад, після тривалого відключення електроенергії або неодноразово зазнавало коливань температури.

Коли це трапляється, гладка структура морозива руйнується, що призводить до зернистого, крижаного відчуття в роті та зміни смаку. В деяких випадках це може призвести і до можливого росту бактерій, якщо морозиво занадто сильно нагрілося перед повторним заморожуванням.

Ознаки того, що морозиво повторно заморожували

Якщо ви помітили будь-які з цих ознак, краще вибрати інше морозиво:

  • сильний іній або кристали льоду - особливо навколо кришки або всередині краю контейнера
  • деформована або опукла ємність - це може означати, що морозиво розтануло та знову замерзло всередині
  • мокра або липка зовнішня частина - ознака того, що коробка принаймні частково розморозилася

Правильне зберігання морозива вдома

Щойно ви принесете додому коробку морозива, потрібно дотримуватись таких порад, щоб зберегти високу якість:

  • герметична упаковка - після відкриття притисніть харчову плівку або пергаментний папір безпосередньо до поверхні, перш ніж закривати оригінальну упаковку. Це допоможе зменшити контакт повітря та опіки від морозильної камери
  • зберігайте морозиво догори дном - це може запобігти потраплянню повітря та утворенню кристалів льоду на поверхні
  • постійна температура - зберігайте морозиво в задній частині морозильної камери, де температура не так сильно коливається

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.