ua en ru

Макрон, Шольц та Драгі зустрілися із Зеленським: перші подробиці

Макрон, Шольц та Драгі зустрілися із Зеленським: перші подробиці Фото: Олаф Шольц, Еммануель Макрон, Володимир Зеленський, Маріо Драгі та Клаус Йоханніс (Віталій Носач, РБК-Україна)

Лідери Франції, Німеччини та Італії Еммануель Макрон, Олаф Шольц та Маріо Драгі прибули до Києва з першим візитом під час війни в Україні. Європейські лідери відвідали Ірпінь, після чого зустрілися із президентом України Володимиром Зеленським.

Докладніше про основні заяви лідерів - у матеріалі РБК-Україна нижче.

Підсумки зустрічі

Зеленський

Зеленський на зустрічі з журналістами подякував європейським лідерам за візит до України, акцентувавши на тому, що наша сила в єдності.

"Ми говорили про потреби України у потужній зброї, нам потрібна більша допомога. Кожна зброя - це врятовані життя, кожне відкладене рішення дає можливість росіянам вбивати українців", - цитує Зеленського італійське видання RaiNews.

Глава держави також відреагував і на повітряну тривогу, яка звучить під час візиту Макрона, Шольца, Драгі та президента Румунії Клауса Йоханніса, який також приєднався до зустрічі.

За його словами, звуки повітряної тривоги показують, що "Росія не обирає, коли і кому загрожувати, не обирає, коли гарантувати безпеку Європи".

Зеленський додав, що Росія вже використала проти України до 3 000 ракет, причому абсолютна більшість з них була спрямована на цивільні об'єкти. Він також зазначив, що в середньому за день налічується близько 10-15 "прильотів", тож Україні дуже потрібні системи ППО.

Макрон

Президент Франції заявив про підтримку України. Він також заявив, що завжди повідомляв Зеленському про контекст переговорів із Путіним.

"Ми завжди підтримуємо канал діалогу, тому що одного разу конфлікт має припинитися і мають бути переговори. Але умови переговорів має вирішити Україна. Франція та Німеччина ніколи не вимагатимуть умов від України", - заявив він.

Макрон також заявив, що всі 4 країни (Німеччина, Франція, Італія та Румунія) підтримують статус кандидата на членство в ЄС для України у прив'язці до дорожньої карти.

"Ми сподіваємося, що це рішення від нас буде одноголосно ухвалено на Європейській раді", - зазначив він.

За його словами, Франція буде посилювати військову підтримку, зокрема передано системи САУ Caesar, які дозволять ефективніше захищатися від нападу на Україну. Франція також вже висловлювала ініціативу направити в Україну експертів для розслідування воєнних злочинів.

"Щодо САУ Caesar готовий найближчими тижнями прийняти рішення щодо додаткових систем", - додав він.

Крім того, Макрон повідомив, що найближчим часом Україні буде передана мобільна лабораторія для аналізу ДНК.

"Сьогодні ми з Києва закликаємо Росію, як члена Ради безпеки ООН, погодитися на експорт українського зерна. Це вимагає припинення блокади українських портів з боку російського флоту", - сказав Макрон, коментуючи продовольчу кризу.

"Ми хочемо створити нову платформу кооперації і пропонуємо ідею спільної європецської спільноти. Поки в Україні іде війна і приносить тяжкі страждання, я вже запевняв Зеленського, що ми зробимо все необхідне, щоб Україна могла сама обирати свою долю, сама робити вибір. Україна вирішуватиме в який момент припиняти війну, в який момент сідати за стіл переговорів", - додав він.

Шольц

Канцлер Німмечини запевнив Зеленського у підтримці.

"Напад на Україну означає зміну епох. Росія намагається силою пересунути кордони всередині Європи і це неприйнятно. Німеччина з першого дня стала на бік України. Ми підтримуємо Україну в захисті її суверенітету і територіальної цілосності", - наголосив Шольц.

Він також додав, що на Європейській раді буде виступати за єдину позицію - за позитивне рішення щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

"Німеччина давно зламала свою державну традицію, ми стали постачати Україні зброю і ми будемо робити це і далі скільки Україна матиме потребу. Ми навчаємо українських військових користуватися сучасним озброєнням САУ і ЗРКУ. Ми також пообіцяли, що поставимо також установки "Іріс", які будуть захищати цілі міста від повітряних нальотів. Також домовилися з США та Британією про те, що будемо постачати установки залпового вогню", - повідомив він.

Драгі

Прем'єр Італії під час брифінгу за підсумками зустрічі заявив, що їхній візит покликаний допомогти Україні відновити своє майбутнє.

"Ми хочемо миру, але Україна має захищати себе, і Україна має обрати той мир, який вона хоче, той, який вона вважає прийнятним для свого народу. Тільки так може бути міцний мир", - заявив він.

"Італія хоче бачити Україну в складі Європейського союзу, це означає, що вона однозначно буде підтримувати Україну в статусі кандидата і в подальшому входження її в склад Євросоюзу. Це тільки ідеться про шлях, який передбачає глибокі реформи", - додав Драгі.

Згадав Драгі і ситуацію з заблокованим зерном в українських портах.

"Що стосується відвантаження зерна і заблоковані судна в українських портах, є час, щоб розблокувати порти. Урожай буде у вересні, я думаю ,ми можемо зробити все можливе, щоб не довести ситуацію до драматизму. Щоб уникнути кризи, ми маємо забезпечити транспортування зерна. Росія, на жаль, не йде на зустріч. Ми маємо діяти всі разом, всі європейці", - зазначив він.

Йоханніс

Президент Румунії заявив, що не виправдану нічим, незаконну, умисну агресію Росії треба зупинити.

"Ми підтримуємо розслідування всіх злочинів і покарання за них", - заявив він.

Лідери ЄС зустрілися з Зеленським

Як повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак, зустріч Зеленського з європейськими лідерами наразі завершилася.

"Україна має стійку підтримку міжнародної коаліції. Ми передали лідерам держав повний пакет санкційних пропозицій проти росії, які підготувала міжнародна група Макфола-Єрмака", - повідомив він.

Зазначимо, на 15:00 за Києвом було анонсовано зустріч лідерів зі ЗМІ. Однак, наразі до преси європейські лідери та Зеленський не вийшли. Варто додати, шо станом на 16:00 у Києві було оголошено повітряну тривогу, це вже вдруге за день.

Заяви лідерів після візиту до Ірпіня

Макрон. Президент Франції назвав побачене в Ірпені військовим злочином Росії. Макрон заявив, що Україна має перемогти у війні.

"Ірпінь в Україні. Ми бачили спустошене місто і шрами варварства. І героїзм українців, які зупинили російську армію, що наступає на Київ. Україна чинить опір. Вона повинна зуміти перемогти", - написав він у соцмережі.

Шольц. Говорячи про зруйновані будинки та розірвані снарядами вулиці, канцлер Німеччини сказав: "Це багато говорить про агресивну війну Росії, яка просто націлена на знищення. Ми повинні враховувати це у всьому, що ми вирішуємо".

Драгі. Прем'єр Італії заявив, що лідерам варто було побачити наслідки російської агресії в Ірпені.

"Тут місце руйнування, але також і надії. Багато чого з того, що вони мені розповіли, стосується майбутнього та відновлення. Це люди, згуртовані війною, які можуть робити те, чого вони, можливо, не могли б зробити перед війною", - сказав він.

Йоханніс. Президент Румунії після візиту до Ірпіня закликав притягнути до відповідальності російських злочинців.

"Немає слів, щоб описати ту неймовірну людську трагедію та жахливі руйнування, які ми побачили сьогодні в Ірпені. Я знову наполегливо закликаю, щоб усі російські злочинці були притягнуті до відповідальності", - написав він у соцмережі.