ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: головні новини 24 березня

Коронавірус в Україні і світі: головні новини 24 березня

Число інфікованих коронавірусом в Україні продовжує зростати

Україна, як і весь світ, продовжує боротися з пандемією коронавіруса. Загальна кількість випадків захворювання COVID-19 незабаром перевищить 400 тисяч, з них смертельних - понад 16 тисяч.

Для стримування пандемії по всьому світу робляться різні обмежувальні заходи, скасовуються або переносяться різні культурні та спортивні заходи. Україна далі живе в режимі карантину і на тлі постійних розмов про можливе введення надзвичайного стану. Про те, що відбувається в Україні та світі через загрозу коронавіруса – в матеріалі РБК-Україна.

Важливо знати:

  • В Україні зафіксовано 97 випадків захворювання COVID-19;
  • Режим надзвичайної ситуації введений в десяти регіонах країни;
  • Ще два депутати Верховної ради заразилися коронавірусом;
  • Глава МОЗ Ілля Ємець закликає ввести надзвичайний стан, прем'єр-міністр Денис Шмигаль поки не бачить для цього підстав;
  • По українським лабораторіям розвозять тести на коронавірус;
  • Олімпійські ігри-2020 в Японії перенесли на рік.

В Україні виявлено нові випадки коронавіруса

24 березня стало відомо про двох інфікованих в Тернопільській області. Чоловік і жінка з Монастирського району госпіталізовані. В обласному штабі по боротьбі з коронавірусом повідомили, що жінка перебуває в реанімаційному відділенні.

У Броварах Київської області захворіла молода дівчина. Вона знаходиться в лікарні з 23 березня. Імовірно, контактувала з іноземцями.

Призначено поїзд для евакуації з РФ

28 березня з Москви до Києва вирушить поїзд за спецрейсом 905/906 з евакуйованими українцями. 18 вагонів потяга розраховані на 800 пасажирів. Цей же поїзд 27 березня вивезе росіян з території України.

27 березня українців евакуюють з Ізраїлю

Додатковий чартерний рейс авіакомпанії SkyUp запланований на 08:10 27 березня з Тель-Авіва. Літак прибуде в аеропорт "Бориспіль". Забронювати квитки українці можуть на сайті авіакомпанії.

Кіоски з кавою і шаурмою в Києві закривають

Через коронавірус столична влада заборонила роботу МАФів. Так, закриваються кіоски, де готують шаурму, продають каву. Забороняється продаж алкогольних та кавових напоїв на розлив у торгових закладах.

У Києві ввели масковий режим

У столиці починає діяти масковий режим з 23 березня до особливого розпорядження. Громадяни зобов'язані носити засоби індивідуального захисту в адміністративних і виробничих приміщеннях, а також у громадському транспорті.

75% населення підтримують карантинні заходи в Україні

За результатами дослідження КМІС, 40% респондентів відповіли, що заходи повинні бути ще більш жорсткими, 33% опитаних вважають їх адекватними. Ще 22% відповіли, що введено занадто багато непотрібних обмежень.

При цьому, рекомендацій карантинного режиму дотримуються далеко не всі:

  • 47% не носять масок (з них 23% - через нестачу масок, а 14% вважають непотрібним). 23% - завжди використовують маску в громадських місцях;
  • 15% не дотримуються рекомендації "виходити з дому лише за крайньої необхідності" (39% дотримуються);
  • 20% опитаних відмовляються виконувати рекомендацію "не користуватися громадським транспортом";
  • 37% не виконують рекомендацію про необхідність дезінфікувати телефон та інші предмети після повернення додому (31% виконують).

Лікарняні під час карантину будуть оплачуватися з першого дня

У Мін'юсті повідомили про особливий порядок видачі листків непрацездатності під час карантину. Так, якщо тимчасова непрацездатність викликана карантином, то допомога за рахунок Фонду соцстраху надається з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Українців евакуюють з Туреччини, Катару, ОАЕ і Казахстану

Додаткові евакуаційні рейси здійснять літаки МАУ і SkyUp з аеропортів Туреччини (Стамбул, Анталія), Катару (Доха), Арабських Еміратів (Дубай), Казахстану (Алмати). В уряді закликали українців не зволікати з покупкою квитків, тому що багато країн посилюють умови карантину і ці рейси можуть стати останніми.

Для евакуації українців з Польщі призначено 2 поїзди

25 березня з польського Пшемисля до Києва прибудуть два спеціальних поїзди "Укрзалізниці". Квитки на них можна придбати на сайті УЗ. Номери поїздів:

  • №716 / 715 Пшемисль-Київ - відправлення 13:10, прибуття 22:17;
  • №706 / 705 Пшемисль-Київ - відправлення 15:45, прибуття 00:46.

У Криму зафіксовано 7 хворих

Влада окупованого півострова заявила, що в Криму зросла кількість інфікованих COVID-19 до 7 осіб. Це сім'я з чотирьох осіб, які відпочивали в ОАЕ, ще двоє повернулися з Литви та Бельгії. Перший хворий повернувся до Криму з Франції.

Польща обмежила вільне пересування

Для боротьби з поширенням коронавіруса з 24 березня по 11 квітня польська влада обмежила можливість переміщення громадян по вулицях, за винятком походу за продуктами, в аптеку, необхідності вигуляти домашніх тварин. У громадському транспорті пасажири повинні дотримуватися дистанції.

Тотальний карантин у Румунії

З 25 березня громадянам Румунії старше 65 років буде заборонено залишати свої будинки. Решта зможуть виходити на вулицю тільки для того, щоб купити їжу і ліки, дістатися на роботу чи у разі надзвичайної необхідності.

В уряді країни заявили, що буде встановлене онлайн-спостереження за дотриманням карантинного режиму.

МОЗ повідомило про 97 випадків інфікування в Україні

Під час брифінгу Віктор Ляшко підтвердив 13 нових випадків зараження в Чернівцях на 24 березня. Хворі контактували з раніше зараженими особами з Чернівецької області.

Таким чином, загальна кількість інфікованих коронавірусом в Україні становить 97 осіб.

В Іспанії стрімко зростає смертність від COVID-19

За минулу добу від коронавіруса в Іспанії померло 514 осіб. Загальна кількість жертв в країні становить 2696. Всього захворіло понад 39 тис.громадян. Іспанські ЗМІ повідомляють, що інфекція в країні поширюється набагато швидше, ніж в Італії.

Засідання ВР можливо відбудеться 26 березня

Позачергове засідання парламенту через пандемію коронавірусу може відбутися в четвер після засідання фракції "Слуга народу". Про це розповів депутат "СН" Олександр Качура в своєму Telegram.

Раніше проведення позапланового засідання ВР анонсував спікер Дмитро Разумков, проте він не уточнив точну дату.

Київ можуть закрити для в'їзду та виїзду

Віталйі Кличко повідомив, що в разі різкого погіршення ситуації з поширенням коронавіруса, обмежувальні заходи для населення можуть бути істотно посилені. Зокрема, міський голова допустив закриття столиці на в'їзд і виїзд.

У Чернівецькій області збільшилася кількість хворих до 38

На ранок 24 березня в Чернівецькій області виявили 13 нових випадків інфікування коронавірусом. Таким чином, кількість хворих в регіоні становить 38 осіб.

Також за останню добу в обласну клінічну лікарню Чернівців госпіталізували 4-х дітей з підозрою на COVID-19.

Кількість заражених коронавірусом в Україні перевищила 80

У МОЗ повідомили, що, станом на 24 березня, в Україні 84 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу зафіксовано 11 нових випадків.

Зокрема, за добу в Київській області зафіксували 10 нових випадків зараження Covid-19.

В ОП пояснили, чому в Україні не можуть ввести надзвичайний стан

Заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів розповіла, що уряд не готовий зупинити більшу частину економіки України для введення надзвичайного стану.

"Коли ми говоримо про надзвичайний стан, 70% нашої екпортної виручки - аграрії та металурги. Чи можна їх зупинити? Звичайно ні! Чи можна зупинити критичну інфраструктуру? Ні!", - заявила вона.

Нові випадки захворювання коронавірусом

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, зараз перевіряється 10 нових випадків захворювання коронавірусом Зокрема, серед інфікованих - ще два депутати Верховної ради: Олександр Лукашев з "Опозиційної платформи "За життя" та Руслан Горбенко з "Слуги народу". А в Івано-Франківській області у лікарні померла жінка, у якої підозрювали коронавірус, дані аналізів поки не підтверджені.

Надзвичайний стан поки не вводять

Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець через коронавірус в Україні просить Верховну раду ввести надзвичайний стан (НС). За словами міністра, депутати повинні "проявити силу волі, не боятися, а заради порятунку українців зібратися і проголосувати за введення надзвичайного стану", попередньо пройшовши тест на коронавірус.

У той же час, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на даний момент необхідність вводити ПП в Україні немає, принаймні на цьому тижні. При цьому прем'єр припустив, що ситуація із захворюваністю COVID-19 в найближчі два тижні може змінитися, оскільки в країну в останні дні українці масово повертаються з-за кордону.

Тим часом, Кабінет міністрів ввів режим надзвичайної ситуації ще в чотирьох областях країни: Черкаській, Донецькій, Тернопільській та Львівській.

Паралельно Верховна рада, яка повинна буде схвалити президентський указ про введення надзвичайного, якщо такий з'явиться, готується до роботи в дистанційному режимі. У парламенті з'явився законопроект, за яким депутати зможуть обговорювати законопроекти і голосувати в режимі відеоконференції. На даний момент інформації про дату можливого позачергового засідання ВР немає.

"У складні для України часи займатися політичним хайпи фактично одно мародерству. Ви говорите, що влада введе надзвичайний стан, щоб під шумок протягнути якісь непопулярні рішення. Можу сказати тільки одне, не судіть інших по собі", - заявив в черговому відеозверненні до громадян президент Володимир Зеленський.

Тести на коронавірус розвозять по лабораторіях країни

Тести полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР тести) для виявлення коронавіруса повинні були доставити в усі лабораторії України до кінця понеділка, 23 березня. В Україну з Китаю прибули два види тестів: швидкі тести числом 250 тисяч штук і набагато більш достовірні (ПЛР тести), яких повинно вистачити на 50 тисяч досліджень. Цього тижня в Україну мають прибути нові поставки тестів і різних медичних приладдя. Раніше співрозмовники РБК-Україна в "Слуги народу" розповідали, що реальні дані про поширення коронавіруса в Україні можна буде отримати тільки після запуску масштабного тестування завдяки привезеним з Китаю тестів.

Кабмін заборонив туристичні поїздки

З 12 години 24 березня українцям заборонено покидати межі країни з туристичною метою, згідно з рішенням Кабміну. Також закриваються всі аеропорти країни, окрім "Борисполя", який прийматиме чартерні рейси з українцями, які повертаються на батьківщину.

А в Києві медики кілька годин перевіряли поїзд з евакуйованими з Латвії українцями. У деяких пасажирів була висока температура.

Зростання захворюваності в Італії уповільнився

В Італії другу добу поспіль фіксують зменшення кількості смертей від COVID-19 випадків зараження коронавірусом: менше 5 тисяч хворих і трохи більше 600 померлих. Загалом за час епідемії в країні померли вже більше 6 тисяч осіб, близько семи з половиною тисяч змогли одужати. З загального числа хворих на третьому місці в світі залишаються США - до 9 тисяч нових випадків за минулий день.

У зв'язку з пандемією коронавіруса було прийнято рішення перенести літні Олімпійські ігри в Токіо на наступний рік, подробиці перенесення повідомлять в найближчі тижні. Також за COVID-19 на невизначений термін відклали фінальні матчі футбольної Ліги чемпіонів і Ліги Європи.