ua en ru

Зловживання на півтора мільярда гривень: стало відомо, чому ДБР прийшло в Міненерго

Зловживання на півтора мільярда гривень: стало відомо, чому ДБР прийшло в Міненерго Фото: ДБР прийшло зі слідчими діями в Міненерго (dbr.gov.ua)

Державне бюро розслідувань викрило зловживання на 1,5 млрд гривень, вчинене колишніми посадовцями Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Сьогодні слідчі ДБР прийшли в будівлю Міненерго, а також проводять масові обшуки по всій Україні.

Правоохоронці викрили масштабну схему безоплатної передачі Міненерговугіллям газорозподільних систем у користування приватним операторам, хоча, згідно з постановою Кабміну, оператори мали б щорічно сплачувати до держбюджету оплату за експлуатацію держмайна.

"У 2017 році тодішні посадовці Міненерговугілля у змові з "обл-, міськгазами" уклали з 37 приватними операторами договори, у яких передбачено безоплатне користування державним майном. За три роки внаслідок вказаних дій державі завдано збитків на суму 1,488 млрд гривень", - заявили в ДБР.

Наразі слідчі ДБР проводять одночасно 47 обшуків на території країни, а також в Міненерго, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 37 операторів газорозподільних систем, а також у колишніх посадовців міністерства.

"Досудове розслідування триває, перевіряються на причетність до вчинення злочину службові особи Міненерговугілля та керівники операторів газорозподільних систем та їх кінцеві бенефіціарні власники", - додали в ДБР.

Фото: ДБР проводить обшуки (dbr.gov.ua)