ua en ru

Вибухи в Сватове: жителі евакуйовані, пожежа триває

Вибухи в Сватове: жителі евакуйовані, пожежа триває Фото: в результаті вибухів пошкоджено жилие будинку

Двоє цивільних загинуло, четверо військовослужбовців отримали поранення

Вибухи в Сватове почалися вчора ввечері, 29 жовтня, в результаті детонації на складах боєприпасів, на яких виникла пожежа. Про пожежу та подальших вибухів повідомив заступник голови Луганської ВГА Юрій Клименко.

"Ми зараз знаходимося в підвалі одного з будинків, там де живу я разом з сім'єю, зараз звучать дуже потужні вибухи. Швидше за все, вибухи лунають з території молокозаводу, там де знаходиться одна з військових частин. Люди припускають, що, швидше за все, рвуться снаряди. Люди зараз налякані, особливо на території кварталу Луначарського, який знаходиться дуже близько до цієї території. Поки ми спускалися в підвал, видно було, що в вогні територія міста, яка знаходиться у кварталу Луначарського", - йдеться в повідомленні.

Зазначалося також, що в місті не працював мобільний зв'язок, тому відразу ж викликати відповідні служби для локалізації події було неможливо.

Пізніше, у зв'язку з вибухами в Сватове жителів міста почали евакуювати.

"Я зараз евакуюють людей, там на базі вибухи "ураганів", "градів", "смерчів". Ніхто не зможе підійти на відстані ближче 500 метрів", - повідомив мер Сватове Євген Рибалко.

Вибухи в Сватове викликав пуск сигнальної ракети

Першим про ймовірну причину події повідомив голова Луганської ОДА Георгій Тука. За його словами, пожежа була викликана пострілом з ракетниці.

"За попередніми даними було випущено два постріли з ракетниці, один постріл військовослужбовці загасили, але поки вони гасили, то другий потрапив і спричинила пожежу", - розповів він.

Він також заявив, що загасити склади практично неможливо, і "тут єдиний шлях - дочекатися, поки вигорить".

Пізніше, в прес-службі Міністерства оборони підтвердили, що пожежа на складі з боєприпасами в Сватове викликав пуск сигнальної ракети.

"Як встановлено комісією, до складу якої увійшли відповідальні керівники Міністерства оборони та Генерального Штабу ЗС України, близько 19:45 29 жовтня, в результаті пуску сигнальної ракети, що потрапила на територію з-за меж складу, на території військової частини сталося загоряння та пожежу", - йдеться в повідомленні.

Пожежа намагаються ліквідувати вже більше десяти годин

До ліквідації надзвичайної події вчора ввечері приступили співробітники Міністерства внутрішніх справ і Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Однак у ДСНС повідомили, що проводити гасіння пожежі небезпечно із-за вибухів боєприпасів.

Вранці у Міноборони повідомили, що станом на 8:00 до ліквідації наслідків задіяні пожежні танки, здійснений обліт території вертольотом, особовий склад інженерних підрозділів здійснює розвідку.

"З 8 години розпочалися заходи з гасіння пожежі на самому арсеналі. Задіяні три пожежні танки ВСУ, заправку водою яких забезпечують караули ДСНС України", - повідомили в свою чергу в ДСНС.

Крім того, у відомстві зазначили, що вибухи в Сватове припинилися близько 4 годин ранку.

Наслідки події

В результаті вибухів в Сватове загинуло двоє цивільних людей, а також отримали поранення четверо військовослужбовців ВСУ.

"В результаті події загинули 2 людини та 4 особи травмовано, є випадки пошкодження окремих житлових будинків і об'єктів інфраструктури.

Зафіксовано 5 пожеж в житлових будинках, на які оперативно здійснено реагування пожежно-рятувальними підрозділами ДСНС України", - йдеться в повідомленні ДСНС в Facebook.

Станом на 09:30 пожежу локалізовано, нових вогнищ пожежі не спостерігається, фіксуються лише поодинокі розриви боєприпасів, але без розльоту снарядів.

Згідно з оновленою інформацією, за станом на 12:30 на складі з боєприпасами спостерігаються поодинокі вибухи з інтервалом близько 1 години. Від місцевого населення отримано 58 звернень про виявлення вибухонебезпечних предметів на території міста. На місці події створено штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, до складу якого входять представники ДСНС, МВС, Міноборони, Моз та органів місцевої влади. Сватове умовно поділено на 15 секторів, де оперативні групи обстежують територію з метою виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів.