ua en ru

ВСЮ встановив строк давності для звільнення судді за порушення присяги

ВСЮ встановив строк давності для звільнення судді за порушення присяги Фото: голова Вищої ради юстиції України (ВРЮ) Ігор Бенедисюк

Встановлення трирічного строку давності притягнення до дисциплінарної відповідальності набуло чинності 28 березня 2015

У разі застосування до суддів дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення за порушення присяги має застосовуватися трирічний строк давності. Відповідну правову позицію голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка опубліковано сьогодні на офіційному сайті ВРЮ.

"Правова позиція Вищої ради юстиції щодо звільнення суддів за порушення присяги полягає у тому, що законодавче закріплення звільнення судді за порушення присяги як виду дисциплінарного стягнення і встановлення трирічного строку давності притягнення до дисциплінарної відповідальності відбулося одночасно і набула чинності 28 березня 2015 року", - йдеться в коментарі голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка.

В цілому, згідно з рішенням ВРЮ, при накладенні такого виду дисциплінарного стягнення, як звільнення судді за порушення присяги, підлягає застосуванню трирічний строк давності, зазначений у частині четвертій статті 96 закону "Про судоустрій і статус суддів" в редакції ЗУ "Про забезпечення права на справедливий суд".

Як повідомлялося напередодні, керівництво Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) розцінило переатестацію суддів як "помсту".

Нагадаємо, переатестація суддів проводиться протягом двох днів. Спершу судді складають іспит, що складається з правових позицій, викладених у рішеннях Верховного суду України та Європейського суду.

Наступний етап (на другий день), як уточнила голова Ради суддів України Валентина Симоненка, - співбесіда за результатами дослідження суддівського досьє і даними, що надійшли до Вищої кваліфкомісії за спеціальними запитами від інших структур або за ініціативою громадських організацій.